Страници

"Рибната" църква и нейните чудеса


Всъщност името на църквата е “Св. Богородица – Благовещение”, намира се в Асеновград, но е много популярна като Рибната църква.
Храмът е посветен на Св. Богородица и е наречен в нейна чест.



Църквата е известна с Чудотворната икона на Св. Богородица, извършваща чудеса. Всяка година на Преполовение с тържествено шествие иконата се пренася в Бачковският манастир.



Друга известна икона също е Св. Богородица Скоропослушница или наречена още Бързата Света Богородица, поради това че когато някой се помоли за нещо наистина важно, то се изпълнява незабавно.


Стенописите в храма са възхитителни.




В параклиса на Св. Йоан Кръстител има извор с кристално чиста и лековита вода. В него плуват рибки, които никой не храни... Казват, че рибките са вълшебни и се показват само на чисти хора. Друго поверие гласи, че ако добър човек се помоли за нещо на Бога и молбата му бъде чута, като потвърждение ще се появят три рибки.
Какво се случи, когато ние посетихме мястото? Първо погледнах аз към водата и се показа една рибка, след което съпругът ми и малкият ми син се наведоха и се появиха още две. Невероятно! Много им се радвахме, така изненадващо се случи всичко:).



Дворът на църквата е много красив, добре поддържан и е изпълнен с интересна растителност.



















А на дрянът пък си вързахме мартеничките:)



3 коментара:

  1. Кате,
    от сърце ти благодаря, че ни показваш в снимки и текст толкова интересни църкви и манастири.Посещавала съм доста такива места, продължавам да се интересувам и когато имам възможност винаги правя такива посещения.Чудесна е църквата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина е прекрасна църква ,доста различна и като постройка и като олтар.....Ако я посетите ще се заредите с позитивизъм и вяра!

    ОтговорИзтриване