Страници

Коледни традиции: Крампус в Австрия


Крампус е герой от Австро-Баварският фолклор и е страховитият приятел на Св. Николаус. Докато Св. Николаус награждава послушните деца, то Крампус наказва лошите, като често ги удря с клони или камшик. Описван е като полу-козел-полу-демон. Има големи рога, дълъг език, космато тяло, опашка и копита. Опасан е с вериги и звънци.
По улиците преминават шествия от Ангели, Демони, Крампуси и Св. Николаус. В домовете се поставят клонки, оцветени в златно, подаряват се картички и фигури на Крампус, от сушени плодове.
В тази публикация ще ви покажа как направихме нашият плодов Крампус, също ще споделя и снимки от Крампус парада в Грац.Крампус от сушени плодове

За този Крампус са необходими сушени сливи и смокини, орех, около 1 м по-твърда, но гъвкава тел, парче червен плат, хартия и парче син плат за рогата.
Изработката се постарах да документирам, надявам се, че всичко е ясно:)В Грац всяка година се прави парад, като шествието преминава по централната улица на града, участниците правят невероятно и ефектно шоу. Нещо уникално е и ако имате възможност го включете в плановете си.

Шествието на Крампус в Грац 2016

Няма коментари:

Публикуване на коментар