Страници

От Цветница до Великден


Великден символизира възраждането, подновяването на живота. На този празник Светлината изпълва домовете ни и с нея влизат обновени любовта, мира и благоденствието. Нека Господ Благослови нас, близките ни, домовете ни с щастие и непоколебима вяра! Честит Светъл Великден! Христос Воскресе!!! Воистина Воскресе!

Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл. Нарича се "Страстна седмица" и "Велика седмица". Това са последните дни от земния живот на Исус.
Велики понеделник е отреден за почистването на дома. 
На Велика сряда не се върши женска работа( шиене, плетене).
На Велики четвъртък се боядисват яйцата, първото винаги в червено. С него се прави кръстче върху челата на децата и останалите членове на семейството.
На Велики петък (Разпети петък) Вярата повелява да не се подхваща каквато и да е работа.
На Велика събота се боядисват яйцата и се месят козунаци( тези които не са свършили това в четвъртък).
В Неделята е Великден, Възкресение Христово. Хората се поздравяват с: Христос Воскресе!!!и се отвръща с: Воистина воскресе!
По традиция на Великденската трапеза трябва да има Козунак(символизиращ Христос), боядисани яйца (червеното символизира мъченическата кръв на Христос). 
Седмицата след Великден се нарича "Светла седмица", защото Възкресението на Христос донася просветление за всички.


Цветница е винаги в неделя, седмица преди Великден. Празникът е в чест на влизането на Христос в Йерусалим, където хората го посрещат, като хвърлят в краката му палмови клони и цветя. Днес вместо палмови клонки се използват върбови и маслинови клонки, които се освещават в църквата, носят се в дома и се закачат пред иконата, а някои от клонките се оформят на венец , който се поставя на входната врата. В Австрия по традиция се изработват букетчета, а в неделя, на Цветница букетчетата се освещават в църквата. Осветените букети са благословия за дома и защитават земеделските земи от градушки. Букетчетата се изработват от различни клончета, като върбата е задължителна, добавят се и други като чемшир, елхови клонки и т.н., на места окачват бретцели, връзват им панделки, оформят се като малки снопчета, или се набождат на дълги пръчки...За Великденските букети пък се изработва Великденско пиле от сено. Седмицата преди Великден в някои градове в Австрия се отварят Великденски базари, с ръчно изработени декорации и домашни вкусотии. 


В училищата изработват Великденски декорации.


В четвъртък(или в събота) в България се боядисват яйцата. Първото в червено! За Австрия доколкото разбрах, може да се боядисват когато пожелаеш.Домовете се украсяват с празнични цветя:


Радост за децата са сладките изкушения под формата на зайчета, патета, яйца. Подаръците за близките също носят настроение и изразяват топлина в отношенията.


По традиция в България на Великден приготвяме агнешко, а в Австрия се пече шунка, ядат се Великденски наденички и хрян. 


Но най-важният елемент на трапезата са яйцата и козунака. По традиция в България яйцата се "чукат". Този, чието яйце остане здраво ще бъде здрав през цялата година. В Австрия тази традиция е популярна като „Eierpecken“ , друго интересно е криенето на кошничките и яйцата, което се предполага, че е свършило Великденското зайче). В неделя на Великден се ходи на църква.


Светъл Благословен Великден, приятели! Мир, любов и разбирателство да има в домовете ни! Здравето и щастието да са с нас! Светли да са мечтите ни и благословени пътищата ни! Христос Воскресе! Воистина Воскресе!


6 коментара:

 1. Красота и настроение носи публикацията ти, Кате!
  Нека винаги да ви е толкова цветно и усмихнато.
  Поздрави сърдечни!

  ОтговорИзтриване
 2. Ех, че хубаво и благодаря за удоволствието... Умееш, Кате -
  Умееш да откриваш и създаваш много красота, настроение и празнично усещане!
  Светли и благословени Великденски празници, с пожелания за здраве, любов и благоденствие!

  ОтговорИзтриване
 3. Светли празници и на вас, Кате! Много ми бе интересно да видя какво се случва и там при вас. А ти имаш невероятното умение да поднесеш всичко красиво, интересно и вкусно:) Поздрави!

  ОтговорИзтриване
 4. Христос Воскресе Кате !
  Много, много настроение носи тая твоя публикация.Много красиво, изящно е всичко, чудесни яйчица и красиви украси, великолепни ястия за празничната трапеза.Сърдечна благодарност за доставеното удоволствие.
  Весели и благословени, мирни и честити празнични дни !

  ОтговорИзтриване
 5. Светли и щастливи празници, Кате!
  Много цветни и пълни с радост да са дните ви, мила!

  ОтговорИзтриване
 6. Бъдете живи и здрави, Кате!
  Интересна публикация!

  ОтговорИзтриване