събота, 22 април 2017 г.

Агнешки бели бъбреци, по гръцки / αμελέτητα


Въпреки, че консумацията им значително е намаляла през годините, в някои традиционни гръцки таверни продължават да ги предлагат като едно от любимите си мезета, продават се и в месарски магазини, под различни наименования. Сякаш самото название е малко трудно за преглъщане, така че се срещат като бели бъбреци, бял хайвер, яйца, картофки и т.н. Познати са и в България, в турската кухня също присъстват, дори и в Китайската.
Няма да убеждавам никой да ги опитва, дори бих помолила, хората, които не ядат дреболийки, карантии и подобен род субпродукти да прескочат рецептата. Хората, които са ги опитвали, знаят за какво става на въпрос. Специално пък за тези на петлетата се счита, че са изключителен деликатес.
Има няколко популярни начина за приготвянето им. По-важното е обаче предварителната обработка. Това може да направи и месарят в магазина. Външната ципа се бели, разцепват се на две, правят се нарези. Може да се пекат на грил точно така, да се пържат или панират. Но преди това е добре да се направи процедура за отстраняване на миризмата. Аз го правя подобно като при бъбреците.
Измитите и подготвени бели бъбреци се накисват в купа с вода и оцет за около 20 минути(на 1 ч.ч. вода - 1 ч.л. оцет).
На котлона се поставя тенджерка с чиста вода да заври.
Белите бъбреци се отцеждат от оцетената вода. Пускат се за около 5-10 минути във врящата вода. Изважда се, отцеждат се и се нарязват на малки парчета.


От тук нататък може да се приготвят по различни начини. Могат да се запържат или запекат съвсем за кратко в масло, може да се запържат с различни зеленчуци - пиперки, лук, чесън и т.н., да се приготвят в микс с други дреболийки, или пък с ориз.
Тези са приготвени в гръцки стил, с лук и риган.
В тиган се загрява малко зехтин с масло и се добавят нарязаните бели бъбреци и нарязаната бяла част от пресен лук, разбъркват се периодично. Когато лука омекне се добавя малко от нарязаните пера, сух или пресен риган, сол и черен пипер. Всичко се готви за още 1-2 минути. По желание се поднасят с лимон.Няма коментари:

Публикуване на коментар