Страници

DIY: Боядисване на яйца с коприна


Този метод на багрене на Великденските яйца вече е доста популярен. Аз обаче дълго се колебаех докато го приложа. Притеснявах се от това, каква точно боя се използва за коприната, колко от нея ще проникне през черупката на яйцата, вредно ли е това количество и т.н. След като обаче толкова много хора са ги направили и консумирали вече от години, проблем не би трябвало да има. Главен подстрекател да се престраша обаче е Траянчето, за което ѝ благодаря! Сварих яйцата според нейните указания.За тези интересни яйца са нужни яйца, коприна (100 %!) под формата на шалчета, вратовръзки, кърпички и т.н., стара бяла памучна тениска или друг памучен плат, оцет и сол. Аз изпрах вратовръзките веднъж с прах за пране и след това ги плакнах обилно, докато нямаха нито аромат, нито следи от препарат. Затова и са малко поизмачкани:).


Яйцата, които се боядисват може да са бели или тъмни, това по-надолу ще покажа как се отразява.


От вратовръзките се изрязва парче, достатъчно да обвие яйцето и да може да се завърже с конец или ластиче. Част от яйцата са вързани в горната част, както се вижда на снимките, но по този начин коприната не се изпъва добре и се получават гънки, синът ми върза неговите по средата и отпечатъка се вижда доста ясно. При всички случаи и по двата начина яйцата са красиви. Платът трябва да е добре изпънат и плътно прилепнал по яйцето.


На някои от яйцата завързах само тънка лентичка, изрязана от вратовръзките. Отново са много ефектни.От тениската се изрязват парчета, с които се обвива яйцето върху коприната, отново се завързва, вече не е нужно прецизно стягане.Подготвените яйца се подреждат в тенджера, заливат се с вода, с ниво над тях и към нея се добавя 1 с.л. сол и 2 с.л. оцет. Варят се първоначално на силна степен на котлона, докато водата заври, а след това се намалява и се варят за 15 минути. Отстраняват се от котлона и се оставят да се охладят във водата, в която са се варили. След това се изваждат, платовете се премахват и изненадите започват:)


Тук показвам разликите между двата вида яйца и начин на връзване на коприната:
На първият ред са белите яйца, които са връзвани в горната остра част, на вторият ред са кафявите яйца, които са връзвани в средната част.
В този случай белите яйца получиха меки, пастелни цветове и шарката не е прецизна, но пак казвам е красиво. Кафявите яйца са с прецизен отпечатък и са по-наситени и контрастни.


Тук са три версии с една вратовръзка: бяло и тъмно яйце и бяло яйце само с лентичка.
Предполагам, че голяма част от вас вече са си боядисали яйцата, но за всички останали, или ако решите да направите втори дубъл в събота, това е една прекрасна идея. Както сподели и Траянчето копринени вратовръзки, кърпички и шалчета могат да бъдат открити в магазините за втора употреба. Добро изпиране и много добро изплакване и вече са готови.
Желая ви Светли Великденски празници, вкусни трапези и здрави яйца:)!

6 коментара:

 1. Кате, много нежни и красиви са станали, но не те ли беше жал за тези вратовръзки... :(
  Аз все още не съм боядисала яйцата, но утре и това ще свърша.
  Ако намеря някоя стара вратовръзка вкъщи или нещо копринено и не нужно ще пробвам и с твоят начин.
  Прегръдки миличка!

  ОтговорИзтриване
 2. Чудесна идея, Кате -
  много нежни и ефектни, и... прекрасни снимки!
  Светли и благословени Великденски празници,
  с пожелания за здраве, мир и любов, светлина и благоденствие!

  ОтговорИзтриване
 3. Честит Великден, Кате! Светли и благословени празнични дни! А яйцата са много интересни!

  ОтговорИзтриване
 4. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ КАТЕ !
  Чудесни, много красиви яйца.Бях срещала някъде подобен метод за боядисване на яйца.Вече не помня къде.Но не съм се престрашила да опитам.Радвам се,че го показваш нагледно и обясняваш подробно.Сигурно е по - добре коприната да е естествена и боядисана с натурални бои.Тогава няма да има никакъв проблем.
  Поздрави !

  ОтговорИзтриване
 5. Оживяхте след яденето им, нали?:)Страхотни са станали, Кате! При мен кафевите не станаха, защото нямам толкова наситена коприна, но пък твоите са се получили уникални! Браво!

  ОтговорИзтриване