Страници

Меденки "Николаус" Lebkuchen Nikolaus


На 6 декември в България се празнува Никулден, посветен на Свети Николай.Честит празник на всички именици, банкери, моряци и жители на гр. Бургас!
Как празнуваме според българските традиции, съм писала тук.
В Австрийските традиции празникът е малко по-различен и за него ще стане дума малко по-нататък в публикацията.
Меденките, които направих за Денят на Св. Николаус / Nikolaustag са по идея, която видях в празничните брошури на верига магазини "Шпар". Благодаря!
Използвах тесто, по рецепта от моят блог, но всеки би могъл да направи своето любимо, или пък да използва готово. Ако шапката се изработи в червен цвят ще се превърнат в коледни меденки.Меденки "Николаус" Lebkuchen Nikolaus
Продукти:

тесто за меденки( вариант 1,2)
бадеми
бадемов марципан или захарно тесто
сладкарски бои жълта и червена
захарни перли
захарна глазура (роял айсинг или домашен вариант тук)
прясно мляко, за намазване на меденките


Приготвяне:
Тестото се разточва и от него се изрязват големи правоъгълници( около 9х5 см), които се декорират с бадеми и орехи. Намазват се с прясно мляко с помощта на четка. Подреждат се в тава, върху хартия за печене и се пекат на 180 градуса за около 8 минути, или докато краищата се започнат да се оцветяват леко в златисто. Изваждат се върху решетка, да се охладят добре. Малка част от марципана се оцветява в червено ( за нослета), а останалата част в жълто. Разточва се и от него се изрязват шапки, които се залепват към меденките с помощта на мед или сладко. В средата на шапките се правят процепи, като кръст. Поставя се по една захарна перличка. Със захарната глазура (с малка хартиена фунийка или сладкарски пош) се оформя главата, брадата, мустаците и очите. Оставят се да засъхнат и след това се прибират в кутии, затварят се и се оставят да престоят поне един ден. Чудесни са за подарък, много вкусни са. Не знам колко издържат, защото при нас свършват бързо, но предполагам поне седмица.Денят на Св. Николаус / NikolaustagРоден в края на III век, в Патара, името му "νίκη και λαός" означава победа на народа. На 19-годишна възраст той вече е ръкоположен за свещеник от чичо си, когато става игумен на манастира Сион, близо до Мира. Около 350 г. умира на 60-годишна възраст в Мира, днес Демре, на около 100 км югозападно от Анталия. През 11 в. мощите му са откраднати от италианските търговци и отнесени в Бари в Южна Италия, където и до днес са погребани.
Почитан и уважаван, нежно обграден с обичаи и традиции, свързани с годишнините в памет на Светеца. Естествено с името му са свързани много легенди, които са споменати в Уикипедия.
На този ден в града, в училищата и по домовете пристига Св. Николаус, очакван най-вече от децата заради дребните подаръци, които носи. Най-често това са фъстъци, сладкиши, мандарини и тематични шоколадови фигурки. За непослушните деца, обаче идва не Николо, а неговият страховит помощник Крампус, който дрънка с вериги и размята камшик. Крампус игрите предшестват Денят на Св. Николаус и са тясно свързани с него.
Публикацията ми за шествието на Крампус през 2016 г. е тук. А ето и няколко снимки от тази:
Св.Николаус пристига традиционно всяка година на 6 декември пред Църквата "Марияхилф", с красив файтон, облечен в епископска одежда и носещ епископски жезъл и шапка. Децата го посрещат със светещи от радост очички, а той им раздава лакомства.


По централната улица на града отново традиционно се разхождат много Св. Николауси, носещи торбички, пълни с дребни сладки и фъстъци. Пред църквата на Херенгасе е оформена работилничка за изработка на шапка на Св. Николаус, като след като я направят децата се обличат като Светеца и се снимат.


Отново честит празник на всички празнуващи! Нека Св. Николай закриля всички ни!

1 коментар:

  1. Кате,
    прекрасни снимки от този празник.А меденките са се получили наистина много красиви и интересни.Да,
    тук в България празнуваме Св.Николай Чудотворец за разлика от Австрия.Но всяка държава си има своите ценности и традиции.
    Благодаря за виртуалната наслада ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване