Страници

Импровизирано меню за Св. Валентин


Този ден се очертаваше динамичен, нямах време и не мислех да приготвям нещо по-специално в кухнята. Когато обаче заварих на масата си това(Благодаря, Бонбон!) вдъхновението ме обзе и просто нямаше как да не върна жеста по моят си начин.



И така след като свърших всичките си ангажименти, минах набързо през магазина и се развихрих в кухнята:). Е, това е малко силно казано, тъй като не съм направила кой знае какво, но реших да споделя като идея, ако някой се нуждае от такава. В крайна сметка празниците са специални, защото ние си ги правим такива заедно с уютът и суматохата, пищните трапези, или скромните романтични и вкусни вечери, в които на дъска поставяме парче сирене и няколко парченца салам, с мечтаните подаръци или пък нещо малко и изработено специално за нас от любим човек. Изобщо както и да празнува човек, в крайна сметка идеята на всичко е да сме с любимите си хора и да имаме вдъхновението и желанието да направим нещо един за друг.

МЕНЮТО

За да организирам правилно времето си, започнах от десерта, а него избрах да е бърз, вкусен и любим: Чийзкейк, по тази рецепта, но кремът е само от крема сирене и пудра захар. Приготвянето му отнема може би десетина минути след което отиде в хладилника, докато се занимавах с останалите неща.


Запечатано с любовМалкият ми син се включи като направи мини пайчета под формата на плик за писмо, идеята за които видяхме в “Пинтерест”. За тях използвахме готово тесто за киш и тарта. Тестото се разточва леко и от него се изрязват ромбове( квадрати). В тях се поставя по лъжичка конфитюр от ягоди, краищата се прегъват като плик за писмо, като единият не се сгъва. Там, където краищата се събират се поставя сърце, изрязано от същото тесто. Готовите пайчета се намазват се разбито с вилица яйце и се поръсват със захар, подреждат се в тава върху хартия за печене. Пекат се на 180 градуса, в предварително загрята фурна, до леко златисто.




Следващата стъпка бяха картофите, тъй като изискват време за печене. Рецептата е за картофи ветрило, в процепите на които има масло, сол и топено сирене. Картофите се подреждат в тава с малко масло, и се завиват с алуминиево фолио. Пекат се до готовност, при мен за час и половина на 200 градуса.
*Ако смятате, че картофите не са достатъчни за вечеря, може да ги замените с бонфиле, приготвено, по подобна технология.


Докато картофите бяха във фурната, приготвих зеленчуците. Тиквички и моркови се нарязват на тънки филийки и се мариноват за 10 минути в зехтин и сол. Тефлонов тиган или грил тиган се загрява на котлон и зеленчуците се пекат от двете страни.


По време на 10 минутното мариноване на зеленчуците направих трюфели от сирена. Тези са смес от крема сирене, козе(краве) сирене, синьо сирене. Интересното тук е че добавих нарязани сушени кайсии и череши, които направиха тези трюфели жестоки. Ако сте опитвали Стилтън или Wensleydale с боровинки, то със сигурност ще ги оприличите на тях. Сместа оформих на топчета, които покрих със смлени бадеми, поставих в хартиени кошнички за бонбони и оставих в хладилника да се охлаждат.


На финал подредих плато с финно нарязан Ементал и Караванкен салам.



Използвам публикацията, за да споделя още две идеи които направихме през февруари у дома.
Бутер тесто, изрязано като сърце, с процепи, в които се вмъкват кренвирши, намазва се с разбито с вилица яйце, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна според указанията на опаковката, до зачервяване. Видях тази идея в Пинтерест, още по Коледа, беше направено като елхичка, но кренвиршите не бяха вмъкнати в процепи, а отделно увити в лентички бутер тесто и залепени към основата.



Салата Капрезе, в тематична форма:


Подаръците

Естествено, съвсем не са задължителни. Както казах, вниманието един към друг и това, че сме заедно е най- големият подарък. Не всеки има възможност да купува луксозни неща. Затова бих искала да кажа нещо много важно на всички, които се притесняват да поднесат нещо скромно, мъничко и не толкова скъпо: Ако човекът до вас ви обича за него цената на подаръка няма да има значение. В тази връзка ще споделя няколко идеи, които за мен са много сладки. Много брандове пускат лимитирани серии в подходящи опаковки: цветя, шоколад или кутия бонбони са чудесен подарък за жена, мини вариант на бутилка вино и шампанско, придружена с някакво сирене са подходящи за мъжете. Ще се повторя от предишна моя публикация, но на този ден трябва да блестят очите на влюбените, а не подаръците.





Желая на всички да имат поводи да празнуват Любовта, на 14 февруари и всеки един ден, защото всъщност “Всичко от което се нуждаем е .. любов” The Beatles.

3 коментара:

  1. Кате,
    твоите теметични публикации са толкова красиви, толкова впечатляващи и апетитни.Наглед простички рецепти приготвени с чар и финес.Благодаря за идеите.Лесно, бързо и с малко средства можем да подготвим празничен обяд или вечеря.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Колко хубаво си го написала, Кате: ,,Всичко от което се нуждаем е...любов! "
    Прекрасно, всичко е прекрасно! Семплото винаги е по-красиво!
    Много обич, любов и нека винаги очите ти да блестят от щастие!

    ОтговорИзтриване
  3. Всичко е много вкусно, но аз си избирам онова пакетче с малката ръчичка <3 :)))

    ОтговорИзтриване