Страници

Фашингскрапфен и традициите на "Фашинг" в Австрия / Faschingskrapfen


Преди години, когато чухме за пръв път за този Карнавал, бях заинтересувана да науча повече. За съжаление никой не успя да ми обясни нещо по-различно от маски, танци и понички, което всъщност виждах и аз. Разбрах, че това е Сирни Заговезни в Католически вариант. Разбира се, тогава кръгът ми от познати в града бе значително ограничен и хората, до които се допитах явно не се вълнуваха от подробности. Постепенно обаче информираността ми се разширяваше и днес вече имам ясна представа за този празник.




Fasching





"Фашинг" е винаги във вторник, преди Пепеляна сряда и е последният ден преди началото на 40 дневният Великденски пост.
В тази връзка името на "Пепеляна сряда" идва от ритуала, който се извършва на този ден. Пепел от благословена върба се поръсва от Свещеник със светена вода. С тази пепел той прави кръст на челото на всеки дошъл в храма, произнасяйки думите "Покай се и вярвай, защото от пръст си направен и в пръст ще се превърнеш."
По време на поста не се консумира месо. Доколкото имам информация това е задължително да се спазва в петък, а през останалите дни е препоръчително. Повече се обръща внимание на душевният пост чрез молитви, прошка и добри дела както и контролиране на волята, чрез отказване от неща, които искаме, но от които всъщност не се нуждаем.


Карнавалът в Грац



Едно от основните неща, с които се свързва Карнавалът е преходният период от зима към пролет. След дългите студени и мрачни дни хората вече копнеят за зеленина и слънце и с глуповатите си смешки целят да прогонят зимата.
Празнуването на Фашинг във всяка част на Австрия е различно. Към момента нямам пряк поглед към останалите региони, затова ще споделя за Грац.
Маскирането и шествията са вълнуващ и забавен спектакъл. Всяка година темите са различни. Всеки може да се включи в шествието индивидуално, семейно или в група, като това е безплатно. На финал жури присъжда награда за най-оригинални костюми и представяне. Парадът продължава около 1 час, като участниците преминават през централната улица Херенгасе, някои от тях раздават бонбони, цветя, От "Sorger" сe раздават безплатни Крапфен (понички). В двора на "Landhaus" е детският празник, с анимации, забавления, безплатни наденички, чай, напитки, балони, свирки, шапки, клоунски носове и др.
Тази година за Грац темата бе "Луда декларация за любов към зелената Щирия".



























Faschingskrapfen


Източник на рецептата: OSSIGENO


Когато шумотевицата и веселбата превземат улиците на града настъпва времето на най-вкусните понички. Както споменах това е последният ден преди Великият пост и консумирането на тези изкушения достига рекордни мащаби:). Безспорно точно по това време Крапфен са най-вкусни, а пекарните произвеждат огромни количества. От доста време исках да ги направя и у дома, но до момента бях правила само Донъти, а те са далеч по-различни от Крапфен. Въпреки големият брой от австрийски рецепти и ястия, на които станах специалист ( 5 минути реклама):) някак все не ми достигаше смелост за тези понички, защото знам, че направата им е по-специална. Инчето публикува рецепта точно навреме и ето, този празник си имаме най-вкусните Крапфен. Инче, благодаря!


Продукти:
35 гр прясна мая
85 мл прясно мляко
100 гр брашно

3 жълтъка
1 яйце
45 грама захар
пакетче ванилена захар
2 с. л. ром (уиски)
290 гр брашно
80 гр меко краве масло
1/2 чаена лъжичка сол

олио за пържене на маслена баня, около 1 л


Маята се натрошава и разтваря в приятно топлото мляко. Добавят се 100 гр пресято брашно и се разбърква добре. Купата се покрива със стреч фолио и се оставя на топло да втаса до двойно увеличаване на обема.
Яйцето, жълтъците, захарта и ванилената захар се разбиват с миксер на крем. Към тях се добавят втасалото тесто и ромът. Разбива се на ниска степен с миксера до хомогеност. Накрайниците на миксера се сменят с тези за тесто, на няколко етапа се добавя останалото брашно и солта, като се разбива на първа степен. Добавя се мекото масло. Сместа се бърка за с миксер още 4-5 минути, докато тестото започне да се отлепва от стените на купата. Купата с тесто се покрива със стреч фолио и леко одеало и се оставя на топло място за 1 час, за да втаса до двойно увеличаване на обема.
Втасалото тесто се разделя на топчета с тегло около 50 грама. Всяко топче се оформя с въртеливи движения върху плот докато стане гладко. (След няколко неуспешни опита да докарам гладко топче, установих, че причината е в подготовката на топчето. Всички краища трябва да се подгънат и притиснат в една част и тогава да започне да се върти.Надявам се да успея да прикача снимка при следващата направа на поничките, тъй като сега не снимах). Готовите топчета се подреждат върху хартия за печене на разстояние едно от друго( измерих през 5 пръста:). След като топчетата са подредени има вариант да се дооформят и леко да се сплескат, като се завият с кърпа и притиснат леко с дървена дъска. Този път не го направих, но следващият мисля да пробвам. При затруднение да се оформят гладки топчета, тестото може да се разточи и да се изрежат кръгове с чаша или форма. Разбира се това не е класическият начин за оформяне, но все пак и това е вариант. Аз направих 3 пробни бройки, на вкус нямат разлика, единствено на вид. Както и да се оформят, тук трябва да се покрият с кърпа и да се оставят да втасат до двойно увеличаване на обема.


Пържене. Това може би е най-важният етап, който Инчето е обяснила много подробно и който със сигурност всеки сам трябва да установи, като направи проба с по 1 бр. поничка. Докато достигна точната температура аз прегорих 3 понички:). Така, че не се отказвайте, ако нещата не се получат от първата поничка.
Пърженето става на маслена баня. Аз налях около 1 л олио, в тенджера с диаметър:20 см.
Температурата не трябва да е висока, защото поничките прегарят много бързо.
Олиото се загрява, може да се провери, че е достигнало температурата като се потопи край на дървена лъжица и след секунди по нея се образуват мехури. Първата поничка е нещо като тест за температурата, чрез нея се преценява дали да се увеличи или намали котлона. По принцип всяка поничка трябва да се пържи за 2-3 минути от едната страна и 2 минути от другата. Така, че ако става готова прекалено бързо, то температурата трябва да се намали, за да не изгаря отвън, а вътре да остане сурова.

Поничката се взима с помощта на шпатула или широк нож, така, че да не се наруши формата ѝ. Поставя се в олиото, НО на обратно, така че страната която е била към хартията сега да бъде отгоре. Тенджерата се затваря с капак и се пържи за 2-3 минути. При първата поничка е възможно да се провери и по-рано, тъй като температурата все още е е сигурна. Когато поничката леко покафенее, се обръща внимателно и се пържи отново за 2-3 минути без капак. Готовата поничка се изважда върху хартия за печене. Първите понички се пържат по една, докато се установи правилната температура. След това може да се пържат и по две, три до четири. (За мое удобство записвам, че ги пържа като загрявам олио в тенджера Цептер, отстранявам да се охлади леко, след което работя на 1 степен на котлона.)



Готовите понички се пълнят с шприц със загрят пасиран конфитюр, Нутела, сметана, ванилен крем и др. Поръсват се с пудра захар. Съхраняват се върху чиния, в кутия или поднос, като се покриват със стреч фолио, за 2-3 дни, на хладно в случай, че изобщо останат:).





6 коментара:

  1. Кате,
    тези празници в Австрия ми заприличаха на тези в Перник и нашите кукери.Явно има някакво сходство в традициите.А поничките наистина са прекрасни.Отново тематично и красиво предложение.
    Поздрави и лек пост !

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, на мен снимките ми напомнят на Габровският карнавал. Много са весели, пъстри и емоционални.
    Нашият карнавал е през м.май, и винаги е съпътстван с много насторение.
    Само, че разликата, която виждам е, че при нас не се ядат понички, а се набляга на бирата и кебапчетата :)
    Твоите понички са много апетитни!
    Поздрави и прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. :) Хриси, Ели, така е, карнавалите навсякъде си приличат, носят настроение и цвят. В Габрово съм била, наистина шествието е много весело и интересно. Това беше първият такъв карнавал, на който съм присъствала, след това бяхме в Ксанти и аз така, открих сходство, а сега и тук в Грац. Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  4. Оооо, след Инчето, сега и ти така изкушаваш, че ще се правят тези понички, да.
    Само няма да посмея да си покажа снимките, след вашите, момичета.
    Карнавала...ех, пренесох се...

    ОтговорИзтриване
  5. Толкова са симпатични тези топки, че не мога да откъсна очи от екрана :)!

    ОтговорИзтриване