Страници

"Здравословно" е новият начин на живот: Detox


Д
етокс, Детокс, Детокс... В последните години думата "Детокс" като че ли ни залива отвсякъде. Детокс рецепти, режими, грижа. Но какво всъщност е това?
Много просто, сходно на познатите ни Великденски, Коледен и др. пост, или накратко: пречистване на организма и психиката от всички вредни натрупвания,защото колкото и да се стремим към здравословен начин на живот, няма как да се избегне напълно от всички вредни влияния. Не винаги плодовете и зеленчуците са чисти, въздухът и водата също, да не говорим за стреса. (Отговорност за това носим ние, но това е друга тема...) Тези фактори оказват влияние върху здравето и красотата ни.
Пролетта е може би най-подходящият сезон за почистване не само на домът, а и на тялото и душата. И въпреки, че човешкото тяло е една уникална система, която притежава собствени методи за изхвърляне на отпадъчните продукти, то понякога се нуждае и от малко помощ.



За какво е всичко това?


Освен, че прочистваме тялото от токсини и помагаме на здравето си, след детоксикация се усеща прилив на енергия, чувство на лекота и добра работа на органите и червата.


До момента строг детокс режим не съм правила. Това налага изключването на доста храни и си мисля, че е нужна консултация със специалист, подготвяне на индивидуална програма, за да не се получи обратният ефект и да навредим на тялото си, вместо да му помогнем. Освен това временното лишение би помогнало временно, след него е напълно възможно проблемите да се увеличат. Излишно е да споменавам, че бременни и кърмачки, малки деца и хора с различни здравословни проблеми не трябва да взимат такива решения сами, а да се консултират с лекар.
Важно: Никога не се подлагайте на строги режими, диети и детоксикации без консултация с лекар. Още по-малко пък не се доверявайте на онлайн напътствия. Всичко е строго индивидуално. Възможността да си навредите е много по-голяма отколкото да си помогнете.
Има няколко начина за детоксикация - от олекотено хранене или придържане към постно хранене по програми с ястия съдържащи плодове, зеленчуци и смутита, до напълно изключване на всякаква храна за различен период от време. Някои от тях са по-ефективни, но всеки би трябвало да подбере подходящият за него според здравословното си състояние и непременно след лекарска консултация и под лекарско наблюдение. Много хора си позволяват да дават съвети, без да имат компетенцията за това, а и както казах всичко е строго индивидуално. Точно по тази причина аз няма да задълбавам в подробности, нито ще напътствам кой с какво да се храни, а просто ще споделя с вас няколко простички правила, към които се опитвам да се придържам, без да изпадам в крайности. Преди това обаче ще споделя и малко за начинът по който си представям здравословното хранене.


Моята представа за здравословно хранене


Всеки има различна представа за здравословно хранене, най-вече съобразена със здравословното му състояние. Не смятам да заблуждавам никой, като тръбя колко здравословно живея. Не съм изключила напълно бързите храни, пържените картофки и др., но наистина ги консумирам рядко, така, че това не ме притеснява. А и винаги съм се придържала към правилото, по-добре от всичко, но с мярка. Не смятам, че да се лишавам от нещо, ако наистина много ми се яде е добра идея. По същата логика спазвам и правилото да не се насилвам с храни, които не са ми вкусни, само защото се смятат за здравословни. Винаги съм казвала, че здравословното хранене трябва да бъде осъзнат избор и по тази причина не налагам правила и на децата си. Синовете ми отдавна вече поглеждат етикетите на храните, както и предпочитат по-доброто за тях. Дори откриват разликите във вкуса на храната, когато тя не е качествена. И ако до преди време чипсовете, маргарина и фаст фууда бяха по-често част от ежедневието ни, то сега това се случва рядко. Тайната се оказа в добър алтернативен заместител на същите. Много просто - децата посягат към чипс, само защото нещо им се "хрупа" и репликите като "Не яж този боклук" няма как да бъдат чути, ако не ги заменим с "Пробвай това, май е по-вкусно".


Моят начин за здравословно хранене и живот се свежда до избор на качествени продукти, домашна разнообразна храна с по-малко пържене, хранене в заведения, в които съм сигурна какво се предлага, по възможност използване на натурална козметика, повече течности като различните води с плодове и аромати, повече движение и разходки сред природата. С няколко думи - представата ми за здравословен живот е по възможност готвене със сезонни продукти, ограничаване и свеждане до минимум на вредни храни и фактори и повече движение.


Моят пролетен детокс


е всъщност "олекотен" режим на хранене, следвайки природата, в който изключвам по-питателните ястия, характерни за зимният сезон и придържане към няколко неща:

Вода



Всички знаем колко важно е да се пие вода. Освен чистата вода, се препоръчват води с различни добавки.
За ползите от водата с лимон е писано много. Открих съвети да се пие както топла, така и студена. За топлата вода- ясно, но каква е ролята на студената вода? На тялото му е нужна енергия, за да затопли водата, това ускорява метаболизма. Лимонът стимулира производството на храносмилателни ензими, което също помага за ускоряване на метаболизма. Отново напомням - всеки познава организма си най-добре и знае какво би му понесло и какво не. Също така, добре е да вземе предвид факта, че лимоновата киселина може да навреди на зъбният емайл, така, че за всеки случай е добре след консумация на такива напитки устата да се изплаква с вода, или пък да се консумират със сламка.
Всякакви домашни лимонади са чудесни за детоксикация, плодовите води също. Ето тук съм показвала как може да се направи плодова вода.

Чай



По време на детокс е добре да се пият и билкови чайове. Зеленият чай е един от подходящите за тази цел. Джинджифълът е известен с противовъзпалителните си свойства, така, че е добре да се добавя към чашата чай. Как се приготвя Чай с джинджифил съм споделяла тук.

Движение



Не съм влизала във фитнес зала, но предполагам, че имам нужда от някаква подбрана програма от упражнения. За сметка на това се движа. Има хора, чиято работа е свързана с физическо натоварване и движение, но има и такива, чийто престой на бюро, в офис или магазин задължително изисква включване на движение. Разбира се всеки сам намира начин как да стане това. Най-лесно е да се сменят някои ежедневни навици, като например изкачване по стълби, вместо с асансьор, по възможност ходене пеша на работа, разходки в свободното време, включване в различни групи, с танци, йога и т.н.

Духовно презареждане, баланс и равновесие



Пролетта е сезонът в който природата се пробужда. Това се отразява и на нас. Настъпва момента, в който трябва да се отървем от натрупаният стрес. Още с появата на първите цветове и листа, първите топли слънчеви лъчи усещаме прилив на енергия и по-добро настроение. Аз съм от хората, които забелязват малките неща около себе си, падналите цветчета, птиците, които се крият между клоните, цъфналите дървета на някоя улица... Това ме зарежда много положително.


Често емоциите, които се потискат не изчезват, а остават в организма ни и дори по-лошо трансформират се в нещо негативно. По тази причина е добре да се освободим от тях, като се постараем да забравим недоволството, гневът и всички онези емоции, които са ни карали да се чувстваме зле. Но пак напомням, не да ги потиснем, а да ги изчистим. Просто е време да погледнем напред.


Какво още?



По време на пролетният детокс се опитвам да сменя белите храни с кафяви - захар, хляб, ориз, брашно, паста, както и приемам ежедневно кисело мляко, в което се съдържат естествени пробиотици. Консумирам зеленчукови супи, без застройки, или крем супи, повече плодове и зеленчуци, старая се да намаля приема на месо. Излишно е да споменавам колко важно е плодовете и зеленчуците да са органични, в противен случай няма как да говорим за здравословно хранене. Разнообразни храни по време на пролетният детокс са веган/вегетариански/постни рецепти. Идеи за такива съм събрала в блога.



Радвайте се на живота, смейте се, обичайте, пътувайте, намирайте време и за любими и приятни занимания, работете, но и се възнаграждавайте за това, бъдете здрави!

2 коментара:

  1. Кате,
    чудесна публикация.За мен обаче истината е,че дори и квалифицираните специалисти не са наясно и могат здраво да объркат човек относно това какво да прави когато е болен или провежда детокс.Истината е,че на мен лично ми помогнаха не лекари и квалифицирани специалисти, които почти две години се опитваха да ми помогнат.Именно те не ми помогнаха, а ми помогнаха опитни практици , които практикуваха цял живот именно детоксикация, хранене с кълнове и чисто суровоядство.Това бяха хора тръгнали по пътя на здравето с молитви, обикаляли години наред квалифицирани специалисти.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно това имам предвид, Ели, просто използвах думата лекар, но наистина опитни и доказали се специалисти, практици и т.н. са тези към които да се насочи човек, а не просто да чете материал в интернет и да го приложи върху себе си. Твоят блог е един от малкото, които не натрапва идеи и съвети, а споделя здравословни рецепти и информация за продукти. Точно на такива места, човек, който познава здравословното си състояние може да открие много, за да разнообрази начинът си на хранене. Поздрави, Ели!

      Изтриване