Страници

Как да си направим Аперол шприц / How to make Aperol spritz


С
ъс сигурност, всеки посетил Италия, особено в Северната ѝ част е забелязал, че често на масите присъстват чаши с искрящ оранжев цвят. Това е Шприц Аперол. В Австрия също е доста актуален.
Ликьорът Аперол е произведен в Падуа през 1919 година. А Аперол шприц е вдъхновен от венецианският микс с вино и сода, сервиран с т.нар.Cicchetti - малки сандвичи, хапки, маслини. Става популярен през 50-те години на миналият век и бързо набира известност и отвъд границите на Италия. Нещо повече, напитката с този лъчезарен оранжев цвят бързо печели приятели и става предпочитан коктейл за всякакви поводи.





Традиционно се сервира в чаши за вино, с лед и резени портокали, понякога лимони, добавят се и зелени маслини. Може да се поднесе със сламка, може и без. Разбира се, среща се и в други чаши, като тези за мартини, коктейли и т.н.

  



В сайта на Аперол открих интересна информация за историята на ликьорът. Той всъщност е резултат от 7 годишен упорит труд на братята Луиджи и Силвио Барбиери, които през 1912 г. наследяват фабриката за ликьори на свят баща Джузепе. Години по-късно Аперол става популярен в Италия особено сред младите хора, активни в социалният живот. През 50-те години се ражда рецептата за Шприц Аперол. 1980-1990 е периодът на изключителна популярност, добила космополитно измерение. 2000-2008 са наречени годините на Шприц революцията. Това е периодът, в който Аперол интензивно общува с рекламата, изкуството, модата и начинът на живот. По-късно на пазара се появяват и бутилки с готов коктейл, за улеснение, като е нужно добавянето само на лед и портокал. Известен като ликьор 3-2-1, Аперол добива световна популярност и бързо печели сърцата на всички.



Аперол шприц / Aperol spritz



*рецептата е от етикета на бутилката на Аперол


Продукти:
3 части Просеко ДОК
2 части Аперол
1 част сода(газирана вода)

за сервиране:
лед
портокал(лимон)
зелени маслини


Приготвяне:
В чаша се поставя лед, добавят се в следната последователност: Просеко - Аперол - Сода. Гарнира се с резени портокал и зелени маслини.


С какво да сервираме?


На практика с мезета по желание. Всякакви ядки, гризини, чипсове, снакс, мини сандвичи, хапки, антипасти, зеленчуци на грил, маслини, сирена, шунки и др.


И както казват от Аперол: Prepare, serve and enjoy the perfect orange aperitif.



6 коментара:

  1. М-м-м, колко ми е любимо това свежо коктейлче... Май наистина вече му е време!? То не че не върви по всяко време, но слънцето и по-високите градуси навън мисля най му прилягат :) Много приятна и апетитна (с тези разядчици) презентация. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Време му е, изведнъж се затопли и сякаш все повече поглеждаме към такива рецепти. Благодаря, Таничка. Поздрави!

      Изтриване
  2. Страхотно е <Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, споделено с вас е още по-страхотно:) Поздрави, Траянче!

      Изтриване
  3. Какъв е вкуса? На Аперола? Сладко, сладко-горчив или по-скоро горчив или някакъв друг? Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Бих го определила по-скоро горчиво-сладък. Поне за мен първото усещане е на горчивината. Поздрави!


      Изтриване