четвъртък, 25 октомври 2018 г.

Вкусната храна обича Kikkoman: Две вкусни предложения със зелен боб



E

дно от най-важните качества на соевият сос на "Киккоман" се крие в Умами - петият вкус. Той притежава уникалното свойство да разгърне вкуса на всяко едно ястие, независимо дали става дума за месо, зеленчуци, супи, готвени ястия или сладкиш. Това свойство предизвиква слюнотделяне, стимулиране на езика, небцето, устната кухина, допринася за приятният послевкус или накратко: усилва вкусовите усещания и прави храната по-вкусна и по-желана.


Умами и зеленият боб


Много хора споделят, че зеленият боб не е много желан вкъщи. Точно това е нещото, което ме предизвика да вложа соев сос в тези две рецепти, които на пръв поглед за повечето хора може да се сторят и странни: соев сос в манджа и супа със зелен боб?! О, да! Това наистина трябва да бъде опитано, защото съм сигурна, че колкото и да не обичате зелен боб, то приготвен по този начин ще промени мнението ви и следващият път в къщи няма да казват: "О, пак ли зелен боб...", а ще питат: Няма ли да приготвиш отново зелен боб?:)

Е, поувлякох се с увода, но признавам, че и супата и яхнията станаха много вкусни, а след като вкъщи всичко се изяде и близките ми потвърждават на 100 % това което пиша, то споделям рецептите и с вас.


Както винаги съм казвала вдъхновенията в кухнята се случват поради различни причини. Интересни продукти, пътуване, сезон, празник, повод, уикенд, предизвикателство. Ето тези рецепти се родиха благодарение на предизвикателството на Киккоман и Блоговодител, за което писах подробно в предишната публикация. Сега няма да се повтарям, но ако решите да се включите, то може да направите това в сайта на Блоговодител. Условията може да прочетете тук, а в случай, че съм била вашето вдъхновение или причина да го направите, ще се радвам да отразите това, като във формата за участие, изберете мен и блогът ми.
Дори и да не се включвате в играта, пригответе тези рецепти, вече обясних защо:).

Крем супа със зелен боб и соев сос



Продукти:
300 гр зелен боб
1 глава лук
връзка корени за супа(пащърнак, морков, резен целина, бяла част на праз лук)
5-6 картофа
50 мл зехтин
1 с.л. соев сос
черен пипер
сол, на вкус
крутони и млечна сметана за сервиране


Приготвяне:
Зеленчуците се белят, остъргват и почистват. Лукът се нарязва на дребно, а останалите зеленчуци на кубчета. В тенджера се загрява зехтина и в нея се добавя лука. Задушава се за 2-3 минути на средна степен на котлона. Добавят се останалите зеленчуци и соевият сос, разбъркват се и се задушават още 2-3 минути. Налива се 1 л вода, тенджерата се похлупва и супата се вари за около 30 минути на умерен огън. Посолява се на вкус, от нея се отделят малка част зеленчуци за сервиране и супата се пюрира с пасатор или кухненски робот. При поднасяне се поръсва с черен пипер, добавя се сметана, крутони и от отделените зеленчуци.


Свински ролца със зелен боб и соев сос



Продукти:
4 бр свински шницела
черен пипер
1 с.л. соев сос
4-5 картофа
200 гр зелен боб
2 моркова
1 глава лук
1 с.л. доматено пюре
2 скилидки чесън
50 мл зехтин
1 с.л. брашно
1 с.л. копър ( сух или свеж)
сол, на вкус


Приготвяне:
Шницелите се разстилат, поръсват със соев сос и черен пипер и във всеки се поставят по няколко шушулки (почистен от конците) зелен боб. Навиват се на ролца и се завързват с конец за готвене.
Лукът, морковът и картофите се белят, останалите шушулки зелен боб се почиства от "конците"(ако има такива). Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковът на филийки, а зеленият боб на едро.
В дълбок тиган или тенджера се загрява зехтина и в него се запечатва месото от всички страни, добавят се и се задушват морковите и лука до омекване. Добавят се чесъна, картофите и зеленият боб, разбъркват се, задушават се 2-3 минути. Добавя се брашното, разбърква се. Прибавя се доматеното пюре, разбърква се отново много добре и към сместа се налива вода, да покрие всички продукти, копъра и солта на вкус. Ястието се вари под капак до готовност(30-40 минути).

Няма коментари:

Публикуване на коментар