Бъдни вечер е един от най-светлите празници. Въпреки, че всяка година трапезата у дома е почти идентична, не мога да пропусна да споделя и тазгодишният празник. Все пак, това са снимките, които след време ще ни връщат към спомените. Харесвам Бъдни вечер заради магията, вълшебството, уютът, семейството, домът и всичко което символизира. Харесвам го и заради красивата традиция за отрупаните трапези с тематични ястия и цялата приятна суматоха, около тяхното приготвяне.
Менюто за Бъдни вечер, 2018
1. Зелеви сарми с ориз и стафиди – рецепта
3. Сухи чушки с ориз – рецепта
4. Боб – рецепта
5. Содена питка с паричка – рецепта
6. Ашуре със сушени плодове
Тъй като ми се иска да доосъвършенствам тази рецепта, ще я запиша само като базова. Така приготвено ашурето много ни хареса, но ми се струва, че има още какво да се желае. Не съм се придържала към определена рецепта, приготвих го на база всичко, което съм прочела и знам за този десерт.
Накисва се 1 ч.ч. жито във вода, да престои няколко часа. Изцежда се, измива се. Вари се в съотношение 1 част жито: 4 части вода. Когато е готово, зрънцата са се разпукнали, а житото е поело водата.(При мен това се случи за 30 минути). Това е момента, в който ми се искаше да има малко повече течност и може би следващият път ще го сваря с повече вода.
Сушени плодове( използвам кайсии, боровинки, смокини и стафиди) се нарязват на дребно и пускат във вряща вода за 1-2 минути. Изцеждат се.
След като е сварено житото се пасира с пасатор, но така, че да останат частички. В някои рецепти 1/2 от житото се претрива през сито или цедка и се разбърква с останалото. Подслажда се на вкус( 2 с.л. захар). Ако има повече течност може да се сгъсти с нишесте, като за целта 1 ч.л. или с.л.( зависи колко течност има) нишесте по избор се размива в малко вода, след което се добавя към житото и като заври се разбърква. За истински вкус на ашурето е добре да се ароматизира с няколко капки розова вода( за хранителни цели!), добавят се отцедените плодове и канела. Разбърква се, завира и се отстранява от котлона. Насипва се в изплакнати с вода купички. Поръсват се с пудра захар и смлени орехи, декорират се със сушени плодове, а на места със зрънца нар. Сервира се охладено.
Накисва се 1 ч.ч. жито във вода, да престои няколко часа. Изцежда се, измива се. Вари се в съотношение 1 част жито: 4 части вода. Когато е готово, зрънцата са се разпукнали, а житото е поело водата.(При мен това се случи за 30 минути). Това е момента, в който ми се искаше да има малко повече течност и може би следващият път ще го сваря с повече вода.
Сушени плодове( използвам кайсии, боровинки, смокини и стафиди) се нарязват на дребно и пускат във вряща вода за 1-2 минути. Изцеждат се.
След като е сварено житото се пасира с пасатор, но така, че да останат частички. В някои рецепти 1/2 от житото се претрива през сито или цедка и се разбърква с останалото. Подслажда се на вкус( 2 с.л. захар). Ако има повече течност може да се сгъсти с нишесте, като за целта 1 ч.л. или с.л.( зависи колко течност има) нишесте по избор се размива в малко вода, след което се добавя към житото и като заври се разбърква. За истински вкус на ашурето е добре да се ароматизира с няколко капки розова вода( за хранителни цели!), добавят се отцедените плодове и канела. Разбърква се, завира и се отстранява от котлона. Насипва се в изплакнати с вода купички. Поръсват се с пудра захар и смлени орехи, декорират се със сушени плодове, а на места със зрънца нар. Сервира се охладено.
7. Ядки
9. Тиквеник – рецепта
Напитка: Пунш с ябълков сок и портокали – рецепта
Ех Кате,
ОтговорИзтриваневпечатли ме тази постна, красива трапеза.Питката е страхотна, ще я пробвам следващата година както и сармичките с шам - фъстък.Чудесно и много, много красиво оформление на ястията и десертите.Зелевите сармички и аз така ги правя - със стафиди, много вкусни стават.Но без варен боб и то на такъв празник не може да се мине.
Поздрави и Весели Новогодишни празници !
Чудесно е менюто ти!
ОтговорИзтриване