Страници

Адвент в Грац


Периодът преди Коледа в Австрия се нарича Адвент. Това е времето на очакване на този красив празник. И понеже всички се вълнуват и са нетърпеливи, около месец преди Рождество отварят врати коледните пазари. В Грац има 14 Коледни пазара, разположени на различни площади, и всеки е със своя собствена атмосфера. Няколко пъти съм споделяла в блога празничното настроение и красотата, която струи от всякъде в града ( В коледните светлини на Грац, Коледната приказка на Грац, 5-ят сезон в Грац), а сега реших да разкажа и малко повече за това къде и колко са пазарите, какво още допринася за празничното настроение, на какво ухае и какъв вкус има предпразничният период в Грац.Обръщам внимание на нещо много важно: Коледните базари са отворени до 24 декември на обяд. Рождество Христово (25 декември) е официален празник и неработен ден.
 


1. Hauptplatz, пазарът на Главният площад

С дървените си къщички прилича на малко коледно селце, предлагащо всичко за радост на очите и душата. Беседката и детската въртележка внасят допълнителна атмосфера. Всяка неделя има детски ден, с разнообразни програми. На главният площад се монтира и огромното коледно дърво. А фасадата на сградата на кметството се превръща в Адвент календар, чрез интересна проекция, която започва на 1 декември.






2. Aufsteirern Weihnachtsmarkt am Schlossberg

Уютният пазар на хълма Шлосберг. Отваря само в петък, събота и неделя, но това е пазарът с най-специалната атмосфера. Може би заради възможността да се погледне от горе, или разнообразието от кулинарни изкушения, сувенири, напитки и програми, но когато го видях за пръв път, този пазар ме пренесе в някаква коледна приказка.


3. Südtiroler Platz

Малък, но изключително уютен и с доста различна атмосфера от останалите пазари. С огромна топка и историческа шейна. Предлагат се топли напитки и кулинарни изкушения.


4. Wonderlend на Mariahilferplatz

Наричан Страната на чудесата, носи радост на малки и големи, тук е и виенското колело.



5. Eisernen Tor

Този базар е благотворителен и всички нетни постъпления от него се разпределят в различни проекти за помагане.


6. Franziskanerviertel

Той е посветен на селските традиции и е най-старият пазар в града. Тук се предлагат ръчно направени играчки от стъкло, коледни декорации, продукти от Щирия.


7. Neutorgasse

Създаден специално за малки деца с въртележка, виенско колело, влакче, игри като “лов на патици”, тук са елхите, на които се връзват възелчета. Всяка сряда има промоция 1 евро ден и тогава билетчетата за влакчето или колелото са по 1 евро.



8. Tummelplatz

“Колорит от всички краища на света” ръчно направени бижута, декорации от стъкло, сувенири, живопис, вълна, текстил.


9. Karmeliterplatz

Тук е детският зимен свят с ледена пързалка и различни програми и занимания за деца.


10. Mehlplatz, Färberplatz, Glockenspielplatz

Занаятчийски, традиционни, урбан, дизайнерски и творчески продукти могат да бъдат открити точно на тези пазари: Mehlplatz, Färberplatz, Glockenspielplatz и разбира се задължителните коледни напитки, които са характерен аромат за всеки коледен пазар.







13. Joanneumsviertel



14. Adventparadies im Paradeishof

Намира се в двора на Kastner & Öhler.

Празнични вълнения

Неразделна част от предпразничният трепет са Посрещането на Св. Николаус, Крампус шествията, Факелното шествие до хълма Шлосберг, Светещият Коледен трамвай, Различно украсените улици, Сцената на Рождество от лед, Ароматите, храната и атмосферата, която струи отвсякъде.

Шествието на Крампус и Посрещането на Св. Николаус

повече за тях в публикациите:   Коледни традиции: Крампус в Австрия, Денят на Св. Николаус.




Факелно шествие до хълма Шлосберг



Празнични акценти


Eiskrippe

Първата и единствена в света сцена на Рождество, в тези мащаби (приблизително 50 тона), изработена от лед. Всяка година е различна.

2015

2016

2017

2018


Коледно влакче

С начална точка Главният площад, влакчето обиколя през старият град и някои пазари, и трае около 20 минути. Тарифата е 2,00 € за възрастни и 1,00€ за деца.




Адвент пътека

Маркирана с червено килимче по Stempfergasse, свързваща Ландхаус исцената на Рождество от лед с Коледна изложба на Епархийския музей Грац (Bürgergasse 2).


Коледен трамвай

Украсен със светещи лампички, този трамвай прави впечатление отдалеч. От Музеят на трамваите в Грац всяка година през периода на Адвент доставят удоволствието да се усети коледното настроение в напълно безплатна обиколка за около 30 минути.
Начална спирка: Jakominiplatz, като трамваят спира и на Hauptplatz и Südtiroler Platz, в петък, събота и неделя, от 16:00 до 20:00 ч. За точен график, може да се провери в интернет.


Празничното дърво

Огормната елха идва всяка година от различни краища и се украсява с над 25 000 светлини, със съдействието на Energie Graz, Holding Graz и Feuerwehr Graz.
 

Обърнатите елхи

на централната улица Herrengasse. Те не са просто арт декорация, а в тях има вложен смисъл, като знак, че не всички неща винаги ще са правилни и наред. Основната идея идва от пастор Wolfgang Pucher, той разказва, че в неговото рождено село Zerlach елхите се закачвали да висят над масата.


Светещите улици на Грац

, както се вижда на повечето от снимките, всеки булевард в града и всяка малка уличка в централната част са декорирани по различен начин със светеща празнична украса.




Коледни вкусове

Търделник(козуначено коминче), палачинки, гофрети, огромни брецели( с различен вкус), карамелизирани ядки, пунш, Глювайн, кестени, печени картофи, Филийки със сирене, Лебкухен, са едни от най-емблематичните вкусове и аромати на Пазарите.











Повече информация за програмата по време на Адвент, коледните пазари, туристическите обиколки и всичко свързано с Грац, може да намерите на сайта: Туризъм в Грац.

6 коментара:

  1. Ех, Кате,
    благородно ти завиждам,че всичко това си видяла на живо и заснела за да ни го покажеш.Греяното вино е традиция за тези Коледни пазари по време на Адвент.Но сцената на Рождеството от лед ме впечатли най - много.Толкова е красива и всеки път различна.Красота и изискан стил лъха от всяка Коледна украса.
    Поздрави и весело посрещане на празниците !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всичко е приказно, Ели! Толкова отношение, старание, желание, душевност има вложени във всяка украса, във всеки детайл, в програмата, в пазарите... Въпреки, че всяка година е сходно и свикваш някак си, не си представям Коледа без тази красота. Вдъхновяващи предпразнични дни и весели празници, Ели!

      Изтриване
  2. Ах, че красиво, направо приказно! Поздрави и весели празници, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, че ми достави това удоволствие, Кате! Красота! Да си призная, тази година дори не съм стъпила в центъра на София, да видя как е украсено, от работа - в къщи, от къщи - на работа, все някакви ангажименти.

    ОтговорИзтриване