Страници

Още една красива Коледна история


Всяка Коледа има история, всички знаем най-светлата от тях, тази която всъщност осмисля и нашите. Някои моменти няма нужда да бъдат обличани в думи… Те са толкова достатъчни, че само за миг, като затвориш очи и помислиш за тях, сърцето ти се изпълва с нежни и радостни чувства. Снимките са тези, които остават, за да ни напомнят за споделените емоции и скъпи мигове…




Нашата Коледа, 2018

Рождество Христово, свят и скъп празник, изпълващ сърцата на хората с надежда и вяра, доброта и смисъл. Коледа… и рожденият ден на големият ми син и именният ден на по-малкият. Празник, събрал в себе си толкова вълшебство, че дори и най-красивите думи на света не биха били достатъчни да го опишат. Празник, който всяка година очаквам с нетърпение, вълнение и благодарност. Празник, който споделям с най-скъпите ми хора, с моята любов. Моята Коледа, нашата Коледа…



Коледното ни утро започна с кафе, с последваща закуска от традиционните бутер банички и класическа баница със сирене.



Следващият момент бе шоколадов, съпроводен от горещ шоколад и бананово-шоколадови кексчета и с него отбелязахме именният ден на Христо.




Малко по-късно си направихме чаена пауза, за ободряване и тонизиране.




Рожденият ден на Иван и Сурова торта, декорирана с 20 прекрасни свещички, по една за всяка великолепна и изпълнена със смисъл година.



Трицветна сурова торта за рожден ден 


Блат: 100 гр кашу се накисва във вода за 2 часа и се отцежда, поставя се в блендер заедно с 1 с.л. червени боровинки, 100 гр фурми, 2 с.л. натурално какао, 2 с.л. течно кокосово масло.
Всичко се блиндира, до получаване на приятна смес, която може да се оформя, без да се „разпада“ и се нанася равномерно на дъното на малка тортена форма с падащ борд, като леко се притиска. Прибира се 2 часа в хладилник.

Крем 1:
50 гр кашу се накисва във вода за 2 часа и се отцежда, поставя се в блендер с 1 обелено и нарязано манго и 1 с.л. течно кокосово масло. Блиндира се до хомогенност и се изсипва върху стегнатият блат. Нанася се равномерно и се прибира в хладилник за 2 часа.

Крем 2:
2 банана, 4 с.л. сусамов тахан, 2 с.л. течно кокосово масло се блиндират до хомогеност и се нанасят равномерно върху стегнатият крем. Тортата се прибира за поне 10 часа в хладилник, да стегне.

Стартерите преди вечеря бяха трюфели със сирена и хапки от черен хляб, Филаделфия и авокадо.


Коледната ни вечеря бе Празнична пуйка, пълнена с ориз, с гарнитура от кнедли и конфитюр.







*На финал искам да отбележа нещо много важно: За да не се преяжда по празниците, храната трябва да бъде в умерени количества и разпределена на отделни интервали и разбира се да се приготвя, толкова, колкото бихме могли да изядем. Въпреки, че на пръв поглед в тази публикация има голямо разнообразие, то бе консумирано в рамките на 10 часа, неразличаващо се от едно стандартно дневно хранене със закуска и вечеря с две паузи: от чай и горещ шоколад. Десерта, съответно суровата торта е толкова приятна и ненатрапчива, съдържаща сушени плодове и ядки, че по никакъв начин не допринася за натоварване. Основното ядене от пуешко месо с гарнитура от кнедли и конфитюр е поднесено в умерени порции.

Честита Коледа, Честито рождество, Светли и благословени празници желая на всички!

7 коментара:

  1. Кате, от все сърце пожелавам на цялото ви прекрасно семейство здраве, много щастливи моменти, обич и любовта винаги да е с вас!
    Прекрасна Коледна трапеза, от която лъха топлина, уют и спокойствие!
    Весели Новогодишни празници!
    Прегръдки! <3

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    твоята трапеза е много красива, много богата .А приготвените шаран и палачинки са разкошни.Весело посрещане и на Новата 2019 година ! Бъдете живи и здрави, благословени !
    Мир и благодат във вашия дом !

    ОтговорИзтриване
  3. Коледа е най-вълшебното време от годината, а у вас, Кате, два пъти повече. :)
    Честити да сте всички, здрави и благословени!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна коледна история, Кате! Семейна, уютна, стопляща сърцата, умиляваща, щастлива! Със закъснение, да са ти здрави и щастливи момчетата! Нека през новата година да се множат такива приказни моменти, да бъдете здрави и усмихнати, а специално на теб пожелавам да си все така щастлива и вдъхновяваща! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  5. Весели празници, Кате! Бъдете живи и здрави, все така влюбени и щастливи!

    ОтговорИзтриване
  6. Впечатляващо! Вълшебница си,Кате! Прекрасни са децата ти!
    Прекрасни трапези и снимки за тези прекрасни празнични дни -
    много стил, финес и вкус, семеен уют и празнично настроение.
    Да ви е честита Новата 2019 година - със сърдечни пожелания
    да бъде здрава и мирна, вдъхновена, успешна и много щастлива!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно! Бъдете честити, Катенце!

    ОтговорИзтриване