Страници

Светъл Великден! Happy Easter!


С

ветъл празник е, красив ден, щастлив и благословен Великден! На всички виртуални и реални приятели желая здраве, мир и любов!



Великденско меню 

Кулинарната част на този празник е свързана с традиционни храни, с различна символика. Тази година нашите яйца са изцяло оцветени с естествени материали, по инициатива на големият ми син Иван, всъщност той ги боядиса, омеси и форми козунаците, а от мен са супата, салатата и месото, малкият ми син Христо се погрижи за реда в къщата и боядиса две яйца с куркума:). Приятно е, когато всички се включват в приготовленията, независимо по какъв начин, но се усеща една особена атмосфера и мисля, че това е част магията на празниците.


Боядисване на яйца с естествени материали
Тъй като в интернет е пълно с изчерпателни публикации за боядисване на яйца с природни багрила, аз няма да се впускам в подробности, а съвсем на кратко ще споделя как са оцветени нашите яйца. Може би някой ден и аз ще напиша повече информация, но засега толкова:). Някои от яйцата са варени с "боичките", други са киснати в разтвор от тях. Може да се вадят през различни периоди от време, като така ще се получат различни нюанси. При продължително киснене с часове е добре това да става на хладно място.

Син цвят: червено зеле се нарязва на дребно и се поставя в тенджера. Добавят се яйцата, 1 с.л. оцет и 1 ч.л. сол и 1 л вода. Варят се необходимото време( тези са 8 минути), след което се отстраняват от котлона и се оставят да киснат от 1 до 12 часа.
Червен цвят: с люспи от червен лук. Яйцата се сваряват с люспите, отново за 8 минути, оставят се да престоят. Или лучените люспи се варят за десетина минути и в тях се боядисват сварени яйца. Съотношение: външни люспи от 7-8 глави лук, 1 л вода, 1 с.л. оцет, 1 ч.л. сол.
Жълт цвят: 1 с.л. куркума на прах се разтваря в 1 л вода и се вари за 5 минути. Добавя се 1 с.л. оцет и яйцата се киснат от няколко минути, до часове.
Черен чай, зелен чай - прави се силен чай, например 3 торбички за 200 мл вода. Вари се няколко минути, добавя се 1/2 с.л. оцет и яйцата се накисват.


Великденски козунак
Тестото и оформянето са по тази рецепта. От цялата доза синът ми направи два козунака. Единият кръгъл, изчистен, във форма с диаметър 16 см, а вторият в продълговата кексова форма с пълнеж от 80 гр 50 % шоколадов кувертюр на Zotter, 100 мл прясно мляко и 100 гр смлени орехи. Продуктите за плънката се варят за няколко минути на котлон, като се разбъркват, докато се получи гъста смес, но се внимава да не прегори шоколада.






Салата - Сърцевина на зелена салата с краставица, репички, зелен лук, овкусени с олио, оцет и сол.


Агнешки ребърца , цяло парче, мариновани в червен пипер, олио, черен пипер, сух джоджен и сол за една нощ. Пекат се на 190 градуса в тава под алуминиево фолио с малко вода и нарязан на няколко части зелен лук, за около 3 часа.


Супа от агнешки дреболии, по тази рецепта.







7 коментара:

  1. Светъл Великден!Нека в сърцето ти царува само светлина, в дома – уют и благополучие,
    на теб и близките ти желая здраве и радост!
    Всичко е чудесни и прекрасно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, честит Великден! Нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина, нежност и разбирателство. В къщата ви винаги да има здраве, мир и любов! Трапезата ти е страхотна, красива и уютна! Целувки!❤

    ОтговорИзтриване
  3. Светъл Великден!
    Няма по-голяма радост от едно сплотено смейство, в което се усеща любовта и задружността!
    Бъдете благословени!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Честит Великден,Кате! Красиво меню, със сигурност много вкусно и поднесено с много стил и естетика!

    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  5. Светъл Великден, Кате! Бъдете здрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Христос Воскресе Кате ! Христос донесе светлина на света побеждавайки смъртта и това е , което трябва да ни зарежда с енергия в този объркан и изпълнен със страдания свят.Честити и благословени, мирни и здрави Великденски празнични дни! Трапезата е вкусна и красива.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, със закъснение - зло да ви забрави! Чудна трапеза сте имали и още по-хубаво, че всички са взели участие в приготвянето й :) Така винаги е най-сладко!
    Яйчицата са се получили с много наситени и красиви цветове, радват окото :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване