Страници

Щрудел с извара с готови кори


Topfenstrudel (Щрудел с извара) е създаден в района на Австро-Унгарската монархия. Подобно на Ябълковия щрудел се прави от кори, ръчно правени или купени, срещат се лесни и бързи версии с бутер тесто. Освен извара, плънката включва яйца, захар и стафиди и понякога сметана. В Австрия се поднася с ванилов сос. В тази публикация споделям бързата му версия с кори за баница(щрудел) и бърз ванилов сос.

! Един от основните проблеми, споделян от много кулинарни блогъри при приготвянето на този щрудел е изтичането на плънката, по време на печенето. За целта е добре да се пече в продълговата кексова форма, така, че краищата да останат добре затворени. Моят първи щрудел пекох в голяма тава и част от плънката излезе.

продукти:

5 листа фини кори за баница(щрудел)
250 гр извара
50 гр захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
2 яйца( разделени белтък и жълтък)
настъргана кора от 1 лимон
1 с.л. ванилов пудинг на прах
2 с.л. стафиди
ром, за накисване на стафидите
щипка сол
краве масло, за намазване на корите
пудра захар, за поръсване

ванилов сос:
1 с.л. ванилов пудинг на прах
1 с.л. захар
200 мл прясно мляко


Начин на приготвяне на Щрудел с извара:
Стафидите се накисват за 1 час в ром, отцеждат се.
Изварата се смесва със захарта, жълтъците, ваниловата захар, лимоновата кора, пудинга на прах и стафидите. Разбърква се добре.
Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг. Добавят се към другата смес, като се бърка внимателно.
Фурната се загрява на 180 градуса, тава се застила с хартия за печене.
Всяка кора се намазва с разтопено масло и се подреждат една върху друга върху хартия за печене. Нанася се плънката, като краищата на корите остават неизмазани, за да се подгънат.

Плънката се поставя в единият край и след това се навива, краищата се подгъват навътре и корите се навиват на руло(може да си помагате като надигате хартията). Щрудела се премества заедно с хартията за печене внимателно във формата и се намазва с масло.


  



Пече се в предварително загрятата фурна до готовност ( за около 30 минути). Изважда се, намазва се с масло, поръсва се с пудра захар през цедка и се поднася с топъл сос.
Ваниловият сос се приготвя като пудинга се разтваря в 2-3 с.л. от млякото. Останалото мляко се налива в подходящ съд, оставя се на котлон да заври и към него се добавя разтворения и захарта, разбърква се и се вари за 2-3 минути. Сосът е рядък, той няма консистенция на пудинг.


Рецепти по темата: Ябълков щрудел по Виенска рецепта, Баварски ябълков щрудел







1 коментар: