Страници

В навечерието на Бъдни вечер


Бъдни вечер е сред най-светлите християнски празници. Денят предшества раждането на Христос. Посветен е на дома, семейството, огнището и на починалите близки. Този ден се нарича „Бъдни вечер“, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини.Всички, които следят блога, знаят, че Бъдни вечер и Коледа са най-любимите ми и скъпи семейни празници. Толкова много уют и топлина има в тях.
Суетенето около приготвянето на традиционните ястия за трапезата, подреждането на масата, преброяването на ястията, замесването на питката с паричка и нейната декорация, всичко това ми носи удоволствие, защото го приготвям с много любов за семейството си. Изборът ми на ястията всяка година е сходен. Задължителни са чушките с ориз, сармите с ориз и стафиди, питката с паричка, бобът, тиквеникът, плодовете, както и символичните мед, орехи, чесън и жито.
Ела, Боже, да вечеряме!

В тази нощ благослови ни, здраве, вяра и добро дари ни, да е светло във душите, да са всите дните сити.
Благослови, Господи, трапезата ни, домът ни, делата ни и ни озари със светлината на познанието. Амин!Трапезата на Бъдни вечерСодена питка с паричка

В чийто къшей се падне парата, се смята, че той ще бъде носител на благоденствие, щастие и радост през годината.
Боб яхния


Пълнени сухи чушки с ориз


Зелеви сарми с ориз и стафиди


Варено жито с орехи


Салата с боб


ТиквеникПлодове и орехи


Мед, чесън1 коментар:

  1. Кате,
    чудесна трапеза за Бъдни вечер.И на мен тези празници много ми харесват, но в последните години никак нямам време да приготвя ястията и разядките за тази свята вечер.Използвам и твои идеи и тази година приготвих нещо по - различно - фава, която донесох от Гърция.Това са начукани и обелени зърна от бобови растения - боб, леща, нахут или грах.Твоята трапеза е много богата.И ние задължително варим жито и правим сармички или боб в гърне.Толкова е хубаво да се съберем около постната трапеза, а още по - хубаво е ако човек има и достатъчно време за малко почивка освен суетенето около ястията в кухнята.
    Бъдете живи, здрави и благословени ! Мир и благодат във вашия дом !

    ОтговорИзтриване