Страници

Сирни Заговезни и Баба Марта


Т

ази година два красиви български празника съвпадат: Баба Марта и Сирни Заговезни. Единият, предвестник на пролетта, а другият изпълващ сърцата с мир и любов. По традиция на Сирни Заговезни на трапезата се слагат ястия със сирене, мляко и яйца.
Както напоследък все си мисля, че не е нужно всичко това да споделям в блога си, поглеждайки статистиката към публикациите с темата за празниците, реших, че има някакъв смисъл, още повече, че много хора откриват идеи в такива публикации, така както ги откривам и аз. Та какво по-красиво и уютно от това да се почустваш гост на нечия трапеза, в нечий дом и да се заредиш с вдъхновение.
За тези, които надничат с удоволствие и любопитство тук, споделям какво приготвих на тези два празника у дома:




Цървулки със сирене - рецепта
Банички цървулки със сирене - по всяка една рецепта за баница, навиват се като пурички, цепват се и леко се разтварят.
Картофени цървулки със сирене. Печени картофи се издълбават и пълнят по желание. Тези са с издълбаната вътрешност, зелена салата, йогурт, черен пипер, лимонов сок, сол. Друга рецепта - тук.
Грис хайвер - рецепта
Чушки бюрек - рецепта
Яйчен пастет Мозайка - рецепта
Пълнени чушки със смес от сирене и крема сирене(извара) - рецепта
Зелена салата с репички и краставица


Рецепти с продукти, подходящи за Сирни Заговезни:
Рецепти с яйца, Рецепти със сирене
Повече за празниците: Заговезни, Баба Марта


Честита баба Марта! Бъдете здрави и щастливи!

2 коментара:

  1. Кате,
    хубаво е човек да почита празниците.С различна трапеза, с нещо запомнящо се.В последните години не се старая много да спазвам точно какво да сложа на трапезата - по една или друга причина.Но винаги надничайки тук, в твоята страничка откривам интересни , красиви и вкусни идеи.При това много лесни за изпълнение.Чудесна трапеза за Сирни Заговезни.Прекрасно изглежда всичко приготвено и сервирано от теб.За това и съм сърдечно благодарна и ти се покланям пред усилията и труда.Бъди здрава, поздрави на цялото ти семейство !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скъпа Ели, винаги си толкова мила и коментарите ти са приятни думи, които са сходни на оценка и удовлетворение за вложен труд и старание. Харесвам празничните дни поради факта, че всички се събираме заедно, трапезите са по-интересни, различни и дори се опитвам да свързвам всеки празник с някакъв тип храна, която да очакваме с нетърпение. Разбира се празниците са много повече от това, но храната е тази, която най-често събира всички около масата:).
      Радвам се, че чрез снимките успявам да пресъздам това, което си открила тук, макар точно за процеса на снимане да ми остава твърде малко време и често качеството да не е задоволително, но в крайна сметка, споделям директно от трапезата си, не вечеряме на фотографска лампа и след продължителното суетене в кухнята, най-малко ми се занимава с фууд стайлинг, още повече, че семейството ми чака. Смятам, че и така са подложени на тест за търпеливост:).
      Сърдечно ти благодаря за топлите думи, желая здраве на теб и близките ти! Поздрави!

      Изтриване