Senbei - Японски оризови крекери



На пръв поглед тази рецепта би могла да се запише с няколко думи, но за мен беше много интересно да прочета повече за Крекерите сенбеи, както и да разбера как точно се приготвят, има ли изисквания, видовете, които съществуват защо са наречени така и още много любопитни подробности. Мисля, че когато се изпълняват рецепти е нужно да се впуснем в това, за да бъдем максимално близо до истинския вкус на ястието, особено, когато съдържа толкова непознати думи. Няма как да направим шою крекери например, а да пропуснем соевият сос.   Или да използвам калмари(ика) в рецептата, а да я нарека еби(скариди). Всичко това не бих могла да запомня наизуст, тъй като азиатската кухня не е ежедневната ни кухня, точно по тази причина, целият материал, който изчетох на различни места в интернет, реших да събера на едно място, в малко съкратен вид, но и достатъчно изчерпателен.


Какво са senbei?
Senbei са печени крекери, най-често направени от ориз. Предлагат се в най-различни форми, размери и аромати. Традиционните аромати на сенбей са соев сос, скариди, риба или морски водорасли, но в Япония изобилстват различни видове. 
Купувала съм такива крекери( вид Арара), в пакет с различни форми и вкусове, но наскоро попаднах на снимка на Kawara Senbei и бях запленена. Те също са японски крекери, но направени от пшеница и оформени като плочки, в различни форми. Често са украсени с мотиви, които опитни майстори внимателно са изрисували върху повърхността им. Избират се различни теми, като сезони, пишат се послания и др. Някой ден ще опитам да направя и тях, но сега нека се върнем към останалите Senbei.


Крекерите са били въведени за пръв път в Япония през Китай по време на династията Тан, но тези ранни сенбеи са били направени от картофи и са имали различна текстура. 
Съвременните японски сенбеи, приготвени от препечен ориз, са създадени през периода Едо, когато сортът сенбей със солен соев сос става особено популярен. Крекерите често се консумират със зелен чай като ежедневна закуска и се предлагат на гостите в дома. 
Има голямо разнообразие от японски сенбеи във всички видове форми, размери и вкусове. В източния регион на Канто сенбеите се приготвят от оризово брашно, омесено в тесто и оформено в плоски дискове, които се пекат във фурна или над огън. 
Продават се навсякъде, от супермаркети и универсални магазини до yatai (преносими улични щандове за храна) и  фестивали на открито.  



Видове сенбеи:
Шою /Shoyu  (със соев сос) са най-често срещаният аромат в Япония. Тези сенбеи са направени чрез нанасяне с четка или потапяне на оризовите крекери в соев сос, докато се пекат над огън, придавайки им прекрасен аромат и дълбоко пикантен вкус. 
Морски водорасли (Нори) - ароматизират се с нори и се приготвят чрез увиване на препечени оризови крекери в тънък лист изсушени нори морски водорасли. Също могат да бъдат направени чрез смесване на ситно настъргани парчета нори или анори (прахообразни морски водорасли) в тестото, преди печене. 
Куро Гома / Kuro Goma  (черен сусам) В оризовото брашно се смесва сусамово семе. Получават се красиви точици върху крекерите.
Куромаме/Kuromame (черна соя)  се приготвят като в тестото се добавя варен черен боб. 
Тогараши / Togarashi (лют червен пипер) Може да се добави в тестото, или да се нанесе след изпичането.
Ика/Ika (калмари) Ika-sen може да бъде направен по няколко различни начина, чрез смесване на парчета калмари в тестото, или чрез залепяне на калмар към крекера. 
Еби/ Ebi (скариди) се приготвят чрез смесване на ситно нарязани скариди в тестото. Цветът на скаридите добавя ярки нишки червено и розово към крекерите. 
Зараме/Zarame (захар)  прави се със захар зараме , известна с големите си кристали.
Араре/ Arare се правят от лепкав ориз и се предлагат в най-различни форми, като малки звездички и форми на семена, и те могат да се смесват с други съставки като соеви зърна уасаби и са популярна японска закуска. С Араре се празнува и фестивала на куклите (Hinamatsuri) в Япония. Крекерите направени по време на фестивала, са много цветни. Докато класическото араре може да се купи през цялата година, то цветните се предлагат само  в предшестващия фестивала на куклите период. 
Съществуват и регионални видове крекери, като в перфектура Чиба, близо до Токио крекера се потапя в соев сос по време на печене, така че да стане влажен и дъвчащ чак до вътрешността си.  В областта Фукуока е популярен Mentaiko Senbei. В Хокайдо известни са Каре (Къри) Kare Сенбей.

Някои от непознатите съставки за сенбей:
Furikake е подправка, която обикновено се добавя като топинг към ориз и  включва сушена риба, сусам, морски водорасли, сол.  Подробно за Фурикаке съм писала тук., като сега използвам готова смес. В тази рецепта се използва като овкусител, така че ако не откривате, просто изберете друг или оставете вашите санбеи само с глазурата от соев сос и мирин.
Оризово брашно - би трябвало вече да се среща в много от магазините, но онлайн със сигурност се намира.
Бял ориз, сварен( чудесна идея за уползотворяването му).
Мирин - японско оризово вино. Чела съм, че би могло да се замени с шери. Тъй като тук се използва като глазура, съм склонна да предположа, че оризов оцет и захар, в комбинация със соев сос биха свършили работа.



Senbei - Японски оризови крекери 
 Продукти, за около 30 бр.: 
 120 гр оризово брашно 
 50 гр сварен бял ориз 
 1 ч.л. сол 
 2 с. л. олио( неутрално, без аромат: рапица, царевица, слънчоглед) 
 1/4 ч.ч. вода 
 фурикаке 
 семена от сусам 
 лют червен пипер 
 лист нори 
 2 ч.л. соев сос 
 2 ч.л. мирин 


Начин на приготвяне: 
Фурната се загрява на 190 ° C. 
Оризовото брашно, свареният ориз, солта и маслото се изсипват в кухненски робот и се смилат до получаване на "пясък". Постепенно, лъжица по лъжица се добавя водата, като се продължава със смилането. Трябва да се получи ронлива смес, която при стискане с пръсти може да задържи формата си. Сходно на маслено тесто за пай.  


Сместа се разделя на части и към всяка се добавят различни овкусители: лют пипер, фурикаке, сусам. Разбърква се или се миксира отново. 
Оформят се топчета, с големина на череша. Може и различни, това определя размера на крекерите. Всяко топче се поставя между два листа хартия за печене или между два листа стреч фолио и се притиска с длан или с дъното на буркан или чаша, за да се образува кръгла форма. Може да са по-дебели или по-тънки. Тънките крекери са сравнително по-хрупкави. 
Готовите крекери се подреждат в тава, застлана с хартия за печене, на разстояние. Пекат се в загрятата фурна за 5- 10 мин, зависмост от дебелината им, но до леко зачервяване на краищата. Обръщат се и се пекат още толкова, докато се зачервят и от другата страна. 


Изваждат се, изчаква се 1-2 мин. и се глазират със сместа от соев сос и мирин, по желание по това време може да се залепят с глазурата и нарязани листа нори. Връщат се във фурната за още около 2-3 мин., до златисто оцветяване. Изваждат се, охлаждат се и се съхраняват в затворени кутии. Може да се поднесат с чай или да послужат като снакс.

Забележка: Количеството на свареният ориз може да се променя. Срещат се варианти и само със сварен ориз или с много малко количество оризово брашно. В крайна сметка важното е да се получи тесто, както и крайният резултат да ни допадне. Впоследствие ще включвам и други варианти. 





4 коментара:

  1. Колко много нови неща научих от тази статия,имах чувствого че съм на друга планета.За протокола, аз много обичам другите планети ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина много различни са цялата култура, храна, начин на мислене на азиатските народи. Япония е сякаш друга планета. Засега обаче само виртуално пътешестваме дотам. Интересно ми е да раучавам и използвам техните продукти. Макар да не мога да запомня всичко наизуст, тъй като освен научаване се иска и практикуване, затова събирам информацията в такива публикации, за мен, а и за всички останали, на които е интересно да научат повече за храната на масата си.
      Поздрави, Светле!

      Изтриване
  2. Много интересна рецепта, Кате! С удоволствие ще я изпробвам.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, ти доста експериментираш с подобни рецепти, а тази е съвсем простичка: оризово брашно, сварен ориз, вода, олио и сол. Овкусителите са по желание, а глазирането е желателно, то дава допълнителен вкус. Аз спазих оригиналната рецепта, но всъщност с времето също ще променям и добавям продукти. Чудесни крекери са, но са по-твърди от обикновените. Има едни с варен ориз само, потърси инфо и за тях, но мисля, че бяха само ориз, овкусители и се смачкват и пекат. Поздрави!

      Изтриване