Страници

Светъл Великден!


Светъл празник! Щастлив и благословен Великден!
С пожелания за здраве, мир и любов!


Всяка година по традиция за този ден меся домашен козунак и боядисвам яйца. Напоследък за яйцата избирам естествени багрила, а тези са с червено зеле, червено цвекло, чай от хибискус. Споделяла съм няколко пъти как се боядисват яйца, а и в интернет има толкова публикации, но все пак набързо ще споделя и тук, докато не оформя една специална публикация по темата:).
Има два начина: със сварени предварително яйца и сурови. Суровите се варят във вода с избраните багрила, за 20 мин. след което се добавя 1 с.л. оцет и се оставят да престояват различно време, за различни нюанси. По този начин яйцата се оцветяват по-бързо.
Другият начин е да се сварят багрилата с вода, да се добави оцет и сварените вече яйца да престояват за различно време.
Който и начин да се избере се получават винаги изненадващи и интересни цветове и нюанси и това прави яйцата наистина уникални. При по-дълъг престой се получават вече по-тъмни и наситени цветове, но задължително това се прави в хладилник.
Ориентировъчно съотношение между багрилата и водата:
1 ч.ч. настъргано червено зеле или червено цвекло: 1 ч.ч. вода. Сварява се 20 минути, добавя се 1 с.л. оцет.
1 с.л. куркума на прах за 1 ч.ч. вода. Сварява се за 20 мин., добавя се 1 с.л. оцет.
4-5 торбички чай от каркаде в 1 ч.ч. вода. Сваряват се 20 мин. добавя се 1 с.л. оцет.
Могат да се използват сини,черни боровинки, люспи от лук, корен от брош, кафе, чай и др. Интересното е, че червеното цвекло не багри в червено. Тази година използвах и боя за сладки, за да оцветя червеното и зелено яйце, а яйцата, които купих бяха в три цвята.


Великденската ни късна закуска/обяд с различни видове шунки и сирена, яйчна и зелена салата и естествено козунаци и яйца.


Изпекохме три вида козунаци. Тестото е по тази рецепта. Оформихме ги по различен начин, и с различни плънки.
Класически, кръгъл на топка, със завита отгоре дълга плитка.
Правъогълен. Три разточени кори, намазани с шоколадова плънка, от тази рецепта, навити на рула и сплетени на плитка.
Кръгъл със стафиди и орехи. Три разточени кори, поръсени с накиснати в ром стафиди и орехови ядки, навити на рула и сплетени на плитка, завита в кръг.

Великден е светъл празник, на надеждата, на вярата в доброто. Нека бъдем по-смирени, обичащи и щастливи от малките ценни неща и радости в живота.

2 коментара:

  1. Мирни, благодатни и здрави празнични дни Кате ! Прекрасни са яйцата, малко бледи стават , зависи от престоя във водата.Ние правихме с люспи от червен лук и станаха наситени цветове.Много красива смесица между жълто, кафяво и бежово.
    Поздрави и светли празници !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудна, красива трапеза, в твой стил, пропуснала съм я.

    ОтговорИзтриване