Страници

Зимни празници 2022


Ето, че вече сме 2023, а аз традиционно отварям блога, за да запиша празничните дни на декември. Колекционирам си ги тези моменти и много се радвам, че намерих време да ги споделя и в блога. Макар и вече 9.01.23, аз все пак ще отправя празничните си пожелания към всички вас, прекрасни хора, които се отбивате тук и с които ме срещна това чудесно блогопространство! Нека всеки ден от 2023 година бъде изпълнен със здраве, смисъл, щастие, любов и красота!



Този декември не успях да отделя повече време на празничните приготовления, но дори и малко, всичко бе посветено на хората, които обичам. Успях да направя Адвент венец, а от елховите клонки и сухи цветя "сглобих" тематичен букет.


Почти в последния момент успях да направя и коледни сладки, които тази година бяха три вида: Напукани сладки, Ванилови кифлички и Рошави топчета или т.нар. Ричиарели, за които ще напиша отделна публикация.

Бъдни вечер посрещнахме с любимите ни постни ястия: Пълнени сухи чушки с ориз; Зелеви сармички с ориз и стафиди; Лозови сармички с ориз, магданоз и джоджен; Содена питка с паричка; Тиквеник; Боб яхния;Плодове.



Коледа, рождения ден и имения ден на синовете ми, по тяхно желание отбелязахме с детско парти(два вида пилешки хапки, паниран кашкавал, пържени картофки, бутер банички със сирене и бутер кренвиршки). Тортата със сигурност ще ви изуми, но такова бе желанието на рожденика, който винаги се опитва да ме предизвика с някакви чудати хрумки, които аз все някак си успявам да скалъпя:).

Та тази година тортата бе Извънземен кораб, който не ме питайте как направих :–).
Нямам голям опит с торти с фондан. Правила съм няколко, в желанието си да зарадвам синовете си. Този тип торти наистина предразполагат към безгранични изпълнения, но еластичната и моделираща смес, подходяща за това е с вкус на гума.
Иван пожела неговата торта да е с домашно захарно тесто, което е вкусно, не съдържа странни съставки, но не е еластично, изсъхва бързо и често се напуква. Еластичността му може да се подобри с желатин и нишесте и все пак не е като другите, подходящи за моделиране маси.
Съгласих се да направя тортата, макар да знаех, че това е трудна задача, но пък знаех, че каквото и да се получи, ще бъде вкусно за ядене, а това е най-важното.
Резултатът го виждате, торта, приготвена с любов и желание, всичко останало е без значение.
Този неперфектен и очукан извънземен кораб е поздрав към всички онези, които не се притесняват да бъдат себе си, творят на воля, заради удоволствието, а не само заради резултата, а поводът и причината да го направя е момчето, което ме учи непрекъснато на това.
Благодаря ти!


Нова година посрещнахме с трапеза, в парти стил, с хлебчета с различни салати: Руска, Снежанка, Италианска и Грис хайвер и различни мезета. Направих бърз, но пък вкусен десерт- Покривче с бисквити и крема сирене и два вида баклава - с шам фъстък и с орехи.

На първи януари закусихме с Баница с късмети и тя всъщност е финала на тази публикация.

2 коментара:

  1. Как уютно и приятно е в дома ти, Кате! Вкусно и направено от сърце! Няма значение колко вида сладки сме изпекли, важното е, че са приготвени с любов. Харесвам формата на блоковете, макар и нещата да са се променили, откакто има Инстаграм и тик ток. Този стремеж всичко да става бързо, да се пише малко, да можеш да правиш, видиш, отидеш на колкото е възможно повече места е влудяващ. Понякога се чувствам притисната от времето. Нямам обяснение защо в българските блокове спряхме да четем, да пишем, да показваме отношението си към липсващите. Единствено статистиките показват, че някой влиза и евентуално чете.
    Беше ми много приятно да прочета всичко, което си споделила.
    Бъдете здрави и вдъхновена с това, което сте избрали да правите! Успех и удовлетворение. Споделеност и уют да има в домът ти!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна трапеза и уютни снимки, както винаги. Нека Новата година донесе здраве и просперитет на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване