Страници

Празничната ни трапеза на Великден


Празнуваме Великден почти всяка година по сходен начин. Приготвяме козунаци, агнешко печено, салата с първите за сезона марули, лук и репички, боядисваме яйца. Понякога правя питка, сладкиши, сладки или бонбони.
Докато децата бяха по-малки настроението и атмосферата бяха различни. Организирахме им забавни игри, включваха се в багренето на яйцата, най-често на полянката в градината на родителите ни. Мама им постилаше одеало и те започваха да творят. Техните яйца винаги бяха много красиви и всяко едно различно от другото.
В първите години от воденето на този блог споделях много и различни идеи за сладкиши и храни, подходящи за празника. И сега наближат ли такива дни, вдъхновението ме обзема, но времето не ми достига за всичко, което бих искала да приготвя. И все пак храната е тази, която събира всички близки на масата, затова всеки празник, тя е неразделна част от него и по тази причина споделям няколко снимки от кулинарната част на Великден 2023 у дома.
 

Великденски козунак с шоколадова плънка



Яйца, боядисани с естествени материали.


Козунак с шипков мармалад



Агнешко печено


Зайчета с извара


Козунак със сух квас


2 коментара:

  1. Чудесни козунаци, Кате!
    Можеш ли да напишеш за бисквитките с извара и сухия квас?
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, едва ли те интересува още :), но навреме за следващия Великден... бисквитките с извара съм споделяла тук: https://mycandykitchen.blogspot.com/2019/04/meki-sladki-s-izvara-topfen-hasen.html
      За козунака със сух квас, не мога да дам рецепта, тъй като го правих отдавна, а и квасът е от магазин, мисля, че следвахме рецептата от опаковката, като променихме нещо заради козуначеното тесто.
      Прегръдка и от мен!

      Изтриване