Страници

Гергьовден

Гергьовден е сред най-красивите пролетни празници. Народът казва: Св. Георги носи лятото, а Св. Димитър - зимата. Празника е свързан с много обреди и обичаи, за здравето на хората. Според народните вярвания нощта преди празника Св. Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. Затова казват, че всяка капка е жълтица. За здраве се "къпят" в утринната роса или стъпват боси. Рано сутринта се берат билки, с които се окичват домовете и оборите. Хората се люлеят на люлки, за здраве.
На трапезата присъстват обредни хлябове, печено агне, мляко и сирене и задължително пресен чесън.

Гергьовден у дома



Гергьовден 2012



Светъл ден - Гергьовден! 2016



Светъл празник, цветен ден, 6 май - Гергьовден! 2017


Рецепти, подходящи за празника



Козуначено агънце
Козуначено агънце


Карфиолени овчици
Карфиолени овчици


 Кейк агънце и къпкейкс "веселите овчици"
Кейк агънце и къпкейкс "веселите овчици"


Агнешко месо




Агнешко каре на барбекю


 Агнешки френч рак с ризото, песто от левурда и зеленчуци
Агнешки френч рак с ризото, песто от левурда и зеленчуци


Агнешка корона



Агнешко печено с ориз


Агнешко с Марсала


Агнешки котлет на фурна



Агнешки ребърца с вино и кумкуати


Агнешки котлети Териаки


Агнешко гюзлеме



Агнешки дреболии в було


Агнешко със спанак и ориз


Маклуба



Качори с агнешко


Патладжан кебап


Арабски шишчета



Агнешко Якитори


Кокореци


Дреболийки по касапски



Чорба от дреболии с ориз


Чорба от дреболии с прясно мляко


Магирица



Оброшка чорба

 Чорба от агнешки дреболии по селски
Чорба от дреболии по селски

 Агнешка дроб сарма
Агнешка дроб сарма




Печена агнешка плешка


Агнешкo месо с чипс от моркови