Гергьовден е сред най-красивите пролетни празници. Народът казва: Св. Георги носи лятото, а Св. Димитър - зимата. Празника е свързан с много обреди и обичаи, за здравето на хората. Според народните вярвания нощта преди празника Св. Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. Затова казват, че всяка капка е жълтица. За здраве се "къпят" в утринната роса или стъпват боси. Рано сутринта се берат билки, с които се окичват домовете и оборите. Хората се люлеят на люлки, за здраве.
На трапезата присъстват обредни хлябове, печено агне, мляко и сирене и задължително пресен чесън.
Гергьовден у дома
Гергьовден 2012
Светъл ден - Гергьовден! 2016
Светъл празник, цветен ден, 6 май - Гергьовден! 2017
Рецепти, подходящи за празника
Козуначено агънце
Карфиолени овчици
Кейк агънце и къпкейкс "веселите овчици"
Агнешко месо
Агнешко каре на барбекю
Агнешки френч рак с ризото, песто от левурда и зеленчуци
Агнешка корона
Агнешко печено с ориз
Агнешко с Марсала
Агнешки котлет на фурна
Агнешки ребърца с вино и кумкуати
Агнешки котлети Териаки
Агнешко гюзлеме
Агнешки дреболии в було
Агнешко със спанак и ориз
Маклуба
Качори с агнешко
Патладжан кебап
Арабски шишчета
Агнешко Якитори
Кокореци
Дреболийки по касапски
Чорба от дреболии с ориз
Чорба от дреболии с прясно мляко
Магирица
Оброшка чорба
Чорба от дреболии по селски
Агнешка дроб сарма
Печена агнешка плешка
Агнешкo месо с чипс от моркови