Има два начина за приготвяне на октопод на грил: единият е с варене, другият - без. И двата са в гръцки стил, но при варианта с варенето, октопода става значително по-крехък и го препоръчвам, а при тази без варенето е малко жилав , който си мисля, че за да се постигне перфектен е нужно октопода да е окачен да изсъхне(както в Гърция), но как точно се случва това, нямам представа.
Варен октопод на грил
Октопода го подготвих и сварих, по тази рецепта.Продукти:
1 октопод, около 1 кг, пресен
1 морков
1 лук
черен пипер
риган / във видеото се добавя дафинов лист, хвойна и целина/
сол
За дресинга:
½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. лимонов сок
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер
Приготвяне:
Почистете октопода и го измийте. ( изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи).
Сложете в тенджера октопода. Добавете вода(малко над него), морков, лук, черен пипер, риган, сол. Ако се надига при варенето, може да го затиснете с купа или чиния. Сварете го до омекване, не трябва да се преварява, защото може да стане твърд. Проверявайте с вилица- като бодете трябва да влиза лесно, без съпротива.
Моят октопод тежеше 1 кг и се свари за 1 час.
Извадете го и отрежете пипалата, останалата част нарежете на едро.
Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата. Намажете я със зехтин.
Пригответе дресинг, като разбийте всички продукти и потопете пипалата в него.
Изпечете октопода на загрят грил тиган, скара или барбекю.
Полейте допълнително с дресинг.
Ох, мога само да преглъщам :)
ОтговорИзтриванеОбожавам :)
Хубав ден, Кате!
Добре, че утре ще ходя да хапвам паеля, иначе много щях да се подразня от този твой така добреизглеждащ октопод :))
ОтговорИзтриванеАз не бях особена привърженичка на октопода, обаче карпачото и тази рецепта на грил с варене ми промениха мнението:)
ОтговорИзтриванеЧудесно стана
ОтговорИзтриванеЧудесно стана,апетитно
ОтговорИзтриванеРадвам се! Благодаря за коментара! Обратната връзка помага на други читатели да преценят рецептата. Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря! Стана много хубав, но аз взех само пипала около 500г. Варих в тенджера под налягане, но само 20 мин и беше съвсем мек. Мисля че и 1 кг ще се свари за толкова време.
ОтговорИзтриванеЗдравей, благодаря за коментара! Възможно е и за по–кратко време, зависи от дебелината на пипалата предполагам. Поздрави!
ИзтриванеСварил се е по-бързо, защото е бил преди това замразен и са го размразили! Никъде в рецептата/дресинга не видях лимон!
Изтриване