Страници

Зебра кейк

Дата на публикуване: 31.05.2012г.
Дата на обновяване: 19.03.2020г.


Зебра кейк е кейк с тъмни и светли ивици, имитиращи украска на зебра, откъдето идва и името му. Като базова рецепта най-често се използва тази за Мраморен кейк, но разбира се въображението и креативността на хората, го пречупват и представят под формата на различни сладкиши и десерти.
За пръв път го видях някъде в интернет, след това в страницата на "Блоговодител" във Фейсбук, а след това Мони ни изкуши и вече не търпеше отлагане:).

Ягодова лимонада и Салата от ягоди с козе сирене

Дата на публикуване: 30.05.2012 г.
Дата на обновяване: 05.04.2019 г.


На няколко места засичам тази освежаваща напитка. Може да я видите при Ева Тонева - фууд стайлинг, или в Кулинарни мисли и разни други неща. Бих я опитала навсякъде с голямо удоволствие:).

Живописната Екопътека Негованка


Тази екопътека е първата в България. Много живописна и красива. Намира се при с. Емен, Великотърновско.
За съжаление обаче в момента мостчетата са разрушени и е не възможно да се преминава по тях, но въпреки това екопътеката е достъпна отгоре по каньона. Съвсем проходима е и гледката отгоре е много красива.

Солена палачинкова торта


Обичам палачинкови торти, но почти никога досега не са ми допадали в заведения - или са тежки, или пък почти няма нищо в тях, или палачинките не ми харесват. Не че съм капризна, но като чуеш палачинкова торта, очакваш нещо наистина вкусно. Ще ви предложа рецепта, по която вкъщи от години правим торта с палачинки и честно казано не съм срещала до сега по-вкусен вариант. Има доста продукти, но така добре са съчетани, че мога да изям няколко парчета, без да ми е тежко.
Идеална е за закуска, вечеря, предястие или просто за настроение:). Как ще я декорирате отгоре е въпрос на избор. Важно е да се спазят продуктите за палачинките и плънката.
Рецептата за тази торта е от моя близка.

Бисквити " Диплома"


След вчерашната азбука, дойде ред и на дипломите:). В кулинарията бързо се случват нещата.
Идеята за кутията е от тук
За бисквитките:www.landolakes.com
А повода отново е дипломирането на едно пораснало дете.

Бисквити "Азбука"


24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. 
Днес направих бисквитки, които исках да приличат на свитък с буква, затова ги натопих в шоколад от двете страни и написах буква в средата.

Скумрия на скара със сос "Скордаля"


Незнайно защо нямам в блога си тази рецепта. Не, че е специална, но в помощ на начинаещия е добра. А като прибавим и гръцкото сосче, което си харесах при Мария, вече си заслужава да се запамети тук:).

Канапе с Мария - "На гости в моята кухня"


Завърнах се от Италианската кухня на Ив:), за да посрещна Мимето! И знаете ли как се изненадах като видях менюто, което тя беше приготвила още преди да бяхме публикували моите рецепти. Такава телепатия, такъв синхрон в менютата, нямам думи! Щастлива съм, много, защото днес на гости ми е една голяма сладурана, която много ценя като кулинар и още повече като приятел!
Все повече започвам да ги харесвам тези гостувания, погледнете само за какви ястия става на въпрос! Всичко приготвено от сърце, толкова красиво поднесено, че се чувствам много специално! А подаръка - тази прекрасна питка цвете, отново специално за мен! Благодаря ти, Миме! Страхотна си!


Несебър - стария град


Все повече се усеща лятното настроение. А пък и в кухнята съм на такава вълна. Днес реших да споделя снимки от красивия стар град Несебър. 

Φραπέ / Фрапе

Дата на първо публикуване: 18.05.2012 г.
Публикацията е обновена на: 10.08.2019г.




Гръцкото фрапе е ледена напитка, която се приготвя от разтворимо кафе, с добавени(или не) захар, мляко, вода. Поднася се във висока чаша със сламка. Като всяка напитка и тази се приготвя според вкуса, но все пак се разграничават видовете като Фрапе с мляко и Фрапе с вода, както и според сладостта се разделят на Гликос, Метриос и Скетос( сладко, средно сладко и без захар).
Според Уикипедия историята на Фрапето започва през 1957 г., когато по време на международно изложение в Солун, представителят на компанията "Nestle" Янис Дритсас представя нов продукт за деца – шоколадова напитка, която се приготвя мигновено след смесването ѝ с мляко и разбиването ѝ в шейкър. Служителят на същата фирма Димитрис Вакондиос търси начин да си приготви напитка от разтворимото кафе по време на полагащата му се почивка. Така той разтваря кафето в студена вода и го разбърква с помощта на шейкъра. Този експеримент поставя началото на Фрапето, като с течение на годините т се превръща в символ на гръцката култура и начин на живот. Едва ли има някой, който да не е посетил Гърция и да не е забелязал с какво удоволствие гърците и туристите отпиват от чашите си, независимо дали са на плажа, у дома си или в някое кафене.

Грис халва с портокал


Адаптирано от тук: тук

Пържени тиквички по гръцки

Дата на публикуване: 18.05.2012 г.
Дата на обновяване: 19.07.2019 г.




Може би една от първите рецепти, които всеки би искал да приготви у дома си, след пътуване до Гърция е именно рецептата за Пържени тиквички по гръцки. Това, което различава тези тиквички от класическите пържени тиквички, основно е във хрупкавата обвивка, както и че се пържат в зехтин. Тайната на тази външна обвивка се състои в метода на паниране, като за целта тиквичките се нарязват, престояват в ледена и посолена вода, топят се в брашно, след това в ледена вода и се пържат. Първоначално пропусках стъпката с последното потапяне във вода, защото се притеснявах да не пръскат, но с течение на времето свикнах и вече ги приготвям само по този начин.

Χταπόδι σχάρας / Октопод на грил


Има два начина за приготвяне на октопод на грил: единият е с варене, другият - без. И двата са в гръцки стил, но при варианта с варенето, октопода става значително по-крехък и го препоръчвам, а при тази без варенето е малко жилав , който си мисля, че за да се постигне перфектен е нужно октопода да е окачен да изсъхне(както в Гърция), но как точно се случва това, нямам представа.

Галактабуреко с кадаиф

Дата на публикуване: 17.05.2012 г.
Дата на обновяване: 22.02.2019 г.


Първата рецепта на Галактабуреко, която правих, бе по класическият начин – с кори за баница. След това попаднах на вариант с кадаиф и понеже не открих пресен такъв, използвах готовият опакован печен кадаиф, който се намира в търговската мрежа. Промених технологията на приготвяне, естествено, тъй като нямаше как да пека вече печен кадаиф, та включих и кори за баница, а кадаифа добавих в края на печенето( просто много ми се искаше да го опитам:).
Тъй като пресен кадаиф откривам вече лесно, направих сладкиша по технологията на оригиналната рецепта и я записвам тук:

Рататуи


Гледали ли сте “Рататуи”? Ние от месец насам го гледаме всекидневно. Та беше нормално да си сготвим прословутото ястие на Реми, което даде достоен финал на филмчето.
Рецептата, по която го приготвих е изцяло по това, което виждам във филма. Т.е. рецептата е на Реми! Дори се опитах да го поднеса по същия начин. Е, Реми е по-добър, но както казва Майстор-готвача Густо: “Всеки може да готви!”. 

Плевен - разходка и забележителности


Плевен е един от важните културни и исторически центрове в България. Градът се намира в северна България. Основните му туристически забележителности са предимно исторически. Панорамата, Историческия музей, Скобелевия парк, са част от богатствата, съхранили историята на града. 

Чорба от агнешки дреболии с ориз и зеленчуци


Тази чорба е като тази, с варена застройка, но с добавяне на различни зеленчуци и ориз.

Чорба от агнешки дреболии с прясно мляко


Любимата ми агнешка чорба е с варена застройка, но понякога разнообразяваме и с тази, която също е много вкусна. Препоръчвам я за чревца и шкембе.

Бисквити за абитуриенти


Тези бисквитки направих за едно пораснало дете! Пожелавам му много щастие по пътя на живота! 
Идеята за бисквитки с вафлена ядлива хартия за пръв път видях при Инчето и при Бубето.
До момента с абитуриентски мотиви не съм срещала, така, че дано ви харесат и моите. Искам да ви кажа, че освен красиви, са и много вкусни.
Направих принта в "Куки-Буки". При тях може да изпратите вашите картинки, а те да ги пренесат върху ядлива вафлена хартия. Също така при тях може да поръчате ядливо лепило или пък роял-айсинг за залепване на картинката към бисквитката. Или пък да залепите по моят начин.

Сарми с листа от лапад и кайма - мама готви


Обичам да ми готви мама:), че кой ли не обича? Забелязала съм, че любимите манджички на децата са именно приготвени от баба. 
Ето и днес, сармички, на пръв поглед обикновени, а всъщност толкова вкусни!

Панирана коприва


От месец се каня на тази коприва:), откакто Маги я публикува.
Добре, че все още се открива тук-там млада коприва, та успях тези дни. Много вкусно ястие, определено ще се хареса на всеки, който обича панирани неща.

Пътуване в миналото - Копривщица и Клисура


Преди да споделя тази разходка с вас, искам да благодаря на Пепеляшка, че показа очарованието на това място и го представи по нейният вдъхновяващ начин.
Много от дестинациите са непознати или позабравени от нас и благодарение на хора като нея, които споделят своите пътешествия, успяваме да ги открием или преоткрием отново.
Преди години от училищните екскурзии посещавахме много кътчета на България. Но като, че ли детските екскурзии са свързани с други емоции. По онова време се отегчавах от "влаченето' по музеи и показването на местата само от историческата им част. И днес не съм се променила, с малки изключения. Безспорно има музейни уредници, които могат да запалят искрите и жаждата за знания. И все пак смятам, че всяка историческа екскурзия е много по-приятна, когато е съчетана и с други неща, особено за деца.

Кюфтенца от печени чушки

Дата на публикуване: 09.05.2012 г.
Дата на обновяване: 18.01.2025 г.




Roasted Red Pepper и Roasted Red Pepper & Feta Fritters срещнах на няколко места в интернет, а преди време Роси и Живето публикуваха рецептата за тези вкусни и интересни кюфтенца - тиганички, които наподобяват на вкус чушка бюрек. Наистина са много вкусни! Реших да ви подсетя и за тях:).

Кюфтета с кайма, тиквички и моркови


Така или иначе съм на вълна "кюфтета", реших да споделя още една рецепта. Преди години, един познат ни каза, че от 1/2 кг кайма прави 50 кюфтета. Аз си мислех, че се майтапи, но като видях колко неща сложи още, да ви кажа аз и 100 мога да направя така:). Рецептата е негова, не знам откъде е, мисля, че е домашна импровизация.

Агнешка дроб-сърма



Рецептата за тази дроб-сърма е от тефтера ми, сигурна съм, че всяка домакиня я знае, като може би разликата е в подправките.

Чушки и патладжан в доматен сос



Отново една много популярна лятна манджа. Вкъщи я приготвяме по следния начин:

Чушки със сирене на фурна


Рецептата е съвсем стандартна. Записвам я, за да си я имам в блога и дано съм полезна на начинаещите кулинари. Едно време се чудех как да сготвя дори и яйца, та винаги приветствам всякакви рецепти .

Лятна яхния


Тази рецепта е от мама. На много места съм я срещала, като лютика, като манджа и под други имена. Приготвена по различен или подобен начин според вкуса, е много вкусно ястие, особено в топлите дни. Невъзможно е да запиша точното количество на продуктите, тъй като мама просто отива в градината, откъсва няколко домата и чушки и започва да готви.

Яйца с доматен сос

Дата на публикуване: 03.05.2012 г.
Дата на обновяване: 05.05.2019 г.


Тази рецептата е от бабата на големия бонбон:). Мисля, че има много разновидности, защото си е популярно ястие, но ако не сте го опитвали, сега му е времето.

Телешко варено


Вкусно варено става с месо с кокал: джолан, гърди, опашка, врат. Най-бързо става в тенджера под налягане, но може да се свари в обикновена тенджера, а при бавно варене се получава разкошен бульон, изключително богат на полезни съставки.
Умишлено не пиша подробни инструкции за работа с тенджерата под налягане, първо, защото съм любител кулинар, и второ - производителят е предоставил подробни такива + книга с рецепти.

Сач със пилешко месо


Сачовете са от тези съдове, в които каквото и да сготвиш- все ще е вкусно. Има много рецепти в интернет, обикновено не се водя от рецепта и винаги правя различни, защото са пълни импровизации според наличните продукти. Реших обаче да споделям част от тях. Вие може да ги промените изцяло по ваш вкус. Количеството на продуктите е според нуждите, големината на сача, тук по-скоро споделям комбинирането.

Под пръските на водопада



Днешната разходка е през вълнуващата “Екопътека под пръските на водопада”, в Тетевен, отвеждаща до водопад Скока, където приключението се сливаше с природната красота. Пътеката ни водеше през гъстите гори, обгърнати от въздушната свежест на планинския въздух. Шумът на водопада и мощта на водните потоци създаваха уникална атмосфера, която ни поглъщаше и вдъхновяваше. Следвахме пътеката и откривахме скрити мостове, изградени над кристално чисти поточета, и спиращи дъха гледки към околността. Тази разходка остави в нас поредното впечатление за естествената красота на България. Маршрута е приятен, около 600 метра пешеходен преход. Живописна екопътека и добре поддържана.