Страници
Италианска салата
Защо тази салата e нарeчена италианска – нямам представа, може би заради пастата, не съм сигурна дали произхода и е от Италия:). Рецептата е от моя близка.
Баклава
Плънката е от Пепчо: http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_29.html
Оформлението е популярно в турските кулинарни сайтове.
Салата “Столичная”
Салата “Столичная”, беше любимата ми салата в едно заведение, намиращо се срещу Зимен дворец в Студентски град. Съставките ѝ са няколко, но е много питателна. Защо носи това име, не знам, може би заради приликата с Руската салата “Оливие”, но така се наричаше в заведението, така я записвам и аз.
Баклавички на рулца
Едно време в сладкарниците продаваха малки баклавички в големи тави:). Спомням си, че още когато излязоха корите на Бела, бяха различни, еластични, не се късаха. Тогава за пръв път ги направих по този начин и оттогава стана традиция у нас да се прави баклавата по този начин.
Ябълкови кнедли със спрайт и многолистно тесто
Дата на публикуване: 28.12.2011 г.
Дата на обновяване: 16.10.2020 г.
Тези сочни "кнедлички" представляват обвити в бутер тесто ябълки, напоени със спрайт. Популярни са като Apple dumplings with Mountain Dew (sprite), Бутерки да си "глътнеш езика", Бутерки с ябълки и спрайт. Заради сиропирането, наподобяват баклавички, но с ябълков вкус. Интересното е тук, че навитите бутерки се пекат със спрайт. Резултата е вкусен, сочен, а и са бързи и лесни за направа.
Дата на обновяване: 16.10.2020 г.
Тези сочни "кнедлички" представляват обвити в бутер тесто ябълки, напоени със спрайт. Популярни са като Apple dumplings with Mountain Dew (sprite), Бутерки да си "глътнеш езика", Бутерки с ябълки и спрайт. Заради сиропирането, наподобяват баклавички, но с ябълков вкус. Интересното е тук, че навитите бутерки се пекат със спрайт. Резултата е вкусен, сочен, а и са бързи и лесни за направа.
Баклава “Плисирани розички“
Оформянето на тази баклава срещнах на няколко места в интерне. Плънките са по желание. Вкуса се доближава до нашата баклава навита като розички, не знам как е популярно името, но баба ми и казва "розички". След време ще публикувам и нейната рецепта. А сега към тези интересни баклавички.
Пълнен заек с ориз
Със сигурност рецептата, която ще ви предложа не е непозната, но пък е много вкусна. Това си е класика, като пълнено пиле примерно. Надявам се моят вариант да ви допадне.
Портокалови мъфини с шоколад
Открих идеята за тези мъфини тук: eatathomecooks.com, открих рецептата и в бг сайт:
vkusnoikrasivo.com, внесох малко промени и ето резултата:
Торта "Снежковци"
Тортата е шах-мат http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/10/shah-mat-cake.html
с не-толкова равни квадратчета:).
Покритието е фондана на Зори: Zornitsapizza.blogspot.com
Фигурките също са от фондан.
Грис хайвер
Руска салата
Руска салата е популярна салата от моето детство. Наречена е така, заради приликата с руската салата “Оливие” и всъщност е обичаният български вариант на тази салата.
В много рецепти, салата е със шунка, но на нас повече ни харесва с колбас от типа на сухия шпек.
Кренширшки с бутер тесто
Една много лесна и вкусна рецепта. Преди няколко години ме почерпиха с такива кренвиршки, но бяха с цели кренвирши, нещо като балатон с бутер тесто. Аз ги приготвям като мини балатончета и слагам тънки резени кренвирш или пък мини кренвирши. Може и без да се мажат с жълтък и без сусам. Понякога ги правя без тези “екстри” и също са много вкусни, но с тях имат по-добър вид:).
Копчета от кренвирши с бутер тесто
Интересна идея за разнообразяване на Кренвиршките с бутер тесто. Приготвям ги периодично през зимният сезон. Срещат се още като: Колбаси с бутер тесто или "копчета"(в руски сайтове). Първоначално ги приготвях само с кренвирш, но ми бяха някак сухи, затова започнах да добавям и кетчуп, с който ми харесват повече.
Боб хайвер– разядка с боб
Тази рецепта е от сестра ми.
Продукти:
1 ч.ч. сварен боб
1 ч.ч. счукани орехи
2 скилидки чесън
50 мл олио
2 с.л. бульон от боба
сол
Варено жито с орехи
Свареното жито е десерт , който може да се приготви по различни начини, както и да се овкуси и ароматизира по желание, може да се вари с мляко или да се добавят бисквити.
Пълнени сухи чушки с ориз
Това е нашата класическа рецепта за пълнени сухи чушки с ориз. Те придават вкус и аромат на ориза, който няма как да бъде получен при варианта с пресни чушки.
Зимни бисквитки “Веселите Снежковци“
Рецептата, по която направих сладките е за меденки от Йоли, благодаря!
А за декорацията се доверих на Зори. . Зори, благодаря!
А за декорацията се доверих на Зори. . Зори, благодаря!
Сирене в хартия
Дата на публикуване: 21.12.2011 г.
Дата на обновяване: 06.07.2020 г.
Печено сирене може да се приготви по различни начини, като например в гювече, в алуминиево фолио или алуминиеви тавички, в хартия. Във всеки един от тях, основен продукт е бялото саламурено сирене или фета, а допълнително към него се добавят чушки, домати, яйца и др. Една от рецептите дори си има собствено име - Сирене по шопски, а как се приготвя съм споделяла тук. Преди години Сирене в хартия се срещаше като Сирене в пергамент.
Дата на обновяване: 06.07.2020 г.
Печено сирене може да се приготви по различни начини, като например в гювече, в алуминиево фолио или алуминиеви тавички, в хартия. Във всеки един от тях, основен продукт е бялото саламурено сирене или фета, а допълнително към него се добавят чушки, домати, яйца и др. Една от рецептите дори си има собствено име - Сирене по шопски, а как се приготвя съм споделяла тук. Преди години Сирене в хартия се срещаше като Сирене в пергамент.
Домат "Шмеркезе"
Рецептата за домат Шмеркезе е широко популярна българска рецепта, която присъства в менютата на повечето механи и ресторанти.
Картофени кюфтета
Предлагам ви рецепта за картофени кюфтета от моето тефтерче. Горе-долу техниката за тези кюфтенца навсякъде е една и съща, но са толкова вкусни, че просто рецептата няма как да не присъства и при мен. Все пак това е готварската ми книга.
Кьополу
Не знам дали точно това е автентична рецепта за тази разядка, но пък на нас много ни допада и винаги я приготвяме по този начин.
Боб в гърне
Каквото и да сложи човек в гърнето все ще е вкусно... А какво се случва със фасула, чудеса:). Реших да споделя тази рецепта, в помощ на тези, които нямат опит и за първи път ще приготвят това ястие.
Круша Belle-Hélène
Днешният десерт е Poire " Belle-Hélène" от френската кухня.
Разгледах достатъчно рецепти, включително и видео, за да се уверя, че продуктите и метода на поднасяне са сходни, като има различия в съставките за поширане на крушите или начина на поднасяне. Автор не посочвам, тъй като не съм възпроизвела конкретна рецепта. Основните съставки на десерта са: круши, сметана, шоколад, сладолед. Поднасянето: топка сладолед, круша, полята с разтопен шоколад и сметана.
Далечния Бретон / Far Breton
В момента, в който видях този сладкиш, запретнах ръкави:). Луда работа ви казвам, но толкова ме изкуси тази текстура, че изобщо не го оставих в списъка. Много харесвам такъви тип сладкиши!
Далечния Бретон е традиционен сладкиш от провинция Бретан, във Франция. Съществуват варианти със и без плодове. Рецептата по която го направих е със сушени сливи, чудесни за този сезон.
Адаптирано от: www.viree-gourmande.com
Шоколадов лава кейк
Лава кейк е нещо като бързата версия на суфле, дори често се бърка с него. Класическа рецепта за суфле може да видите в линка, а в тази публикация споделям рецепта за Лава кейк, която е наистина лесна за изпълнение.
Продукти:
за 4 - 6 бр. формички за крем брюле
100 гр черен шоколад
100 гр масло
3 яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. брашно
1 с.л. какао
масло и какао за формичките
Рибена чорба от шаран
Тази рибена чорба приготвих без ориз, много ни хареса. Важното при приготвянето на рибена чорба е костите да се почистят и бульона да се прецеди, за да не се развали удоволствието от вкусната храна.
Рибник
Рибникът ( Шаран приготвен в тесто) е сред обичаните традиционни рецепти от българската кухня. Всяка домакиня го приготвя по различен начин. Аз ще ви споделя как го приготвяме ние:).
Пълнен шаран с орехи и ориз
Рецептата, която предлагам е толкова популярна, че едва ли има нужда от представяне и все пак, за тези, които готвят за първи път, с удоволствие публикувам любимата ми рецепта, която знам от мама.
Шишче със скариди
продукти:
едри скариди
за марината:
3-4 скилидки чесън
1 / 4 ч.ч. доматен сос, кетчуп
1 / 3 ч.ч. зехтин, олио
2 с. л. оцет, лимонов сок
1 с.л. сух босилек
щипка сол и червен пипер
Пържен шаран
Бейби октоподчета по гръцки
Рецептата е от книгата Време за готвене на Влади Илиев. Записана е с това заглавие. Приготвени по този начин октоподчетата са леко кисели. Може да погледнете и Рецепта за Октопод на грил по гръцки.
Паниран хек в орехов сос
Почистете рибата и я разрежете на две по дължина. Отстранете костта. Нарежете я на парчета.
Панирайте я като я потопите в брашно - след това в разбито яйце - и накрая в галета.
Изпържете от двете страни в горещо олио. Извадете върху кухненска хартия да се отцеди.
За соса:
Сложете в съд на котлон 2 с.л. краве масло и като се разтопи добавете 1 с. л. брашно. Бъркайте 1-2 минути. Налейте бавно 2 ч.ч. вода като непрекъснато разбърквате.
Добавете сол, черен пипер и 1ч.ч. смлени орехи и оставете на нормален котлон да се сгъсти. Разбърквайте от време на време.
Сервирайте като в чиния изсипете сос и отгоре поставете филета хек. Поръсете с нарязан магданоз.
Паниран сом с бадеми на фурна
Рецептата е от Иван Звездев:
Сомът се почиства и нарязва на котлети. Посолява се и се подправя с черен пипер.
Всеки котлет се потапя последователно в:
I панировка от :
6 с.л. кисело мляко, 1 белтък, 1 с.л. горчица
II панировка:
2 ч.ч. галета, 2 с.л. едро смлени бадеми( да има частици), 5 стръка копър нарязан на ситно( аз слагам по-малко), 1 с.л. риган, сол и черен пипер.
Подреждат се върху намаслена решетка от фурната, но може да се подредят и върху хартия за печене и се поставят в загрята на 200 градуса фурна. Отдолу във фурната се поставя тавичка с вода. Пекат се около 20 -30 мин. Като се обръщат само веднъж. .
Пържени таранки
Таранката е от онези риби, която често се подценява, но всъщност е доста вкусна. Да, известно е, че таранката е риба с много кости, но когато се изпържи добре, особено по-малките, костите стават хрупкави и почти неусетно се топят в устата. Нужни са рибари с прясно уловена риба, сол, брашно и олио за пържене.
Почистете рибите от люспите и вътрешностите.
По-едрите може да разрежете на две по дължина.
По- дребните цепнете с ножа на няколко места.
Посолете ги, потопете ги в брашно.
Загрейте в тиган олио, котлона да не е много силен, за да не изгарят.
Изпържете рибите от двете страни до златисто.
Поднесете с лимон и сол.
Кюфтенца от хайвер от шаран
Пържен хайвер от шаран е едно от любимите ми ястия, най-често го пържа, потопен само в брашно. За съжаление рядко намирам в рибарските магазини. Вчера открих много малко и го взех, но какво да го правя това количество? Прерових мрежата за рецепти и открих тези кюфтенца. Наистина са много сполучливи и ви ги препоръчвам например, когато в шарана си откриете хайвер. При мен се получиха 13 кюфтенца от тези 2 хайверчета. Може да ги направите и по малки.
Хайвера обаче трябва да е на зрънца(яйчица/ женски и да е от шаран, просто не знам на коя друга риба е подобен и разбира се да се яде, защото не от всички риби е годен за консумиране.
Щолен
Щолен сладки
В магазините попаднах на щолен сладки и реших да ги направя у дома. Открих рецептата за тестото тук. Аз добавих марципан и оформих по различен начин.
Снежна къщичка
Общо взето идеята на моята снежна къщичка е именно от ретро сладкиша, но с други съставки и декорация. Дори не знам дали по този начин се подреждат бисквитките. Но съм удовлетворена от резултата и вкуса като краен резултат.
Идеята за украсата е сходна на един сладкиш, който видях на снимка във Фейсбук, от каталога на чуждестранна сладкарска фирма. Нямам идея какво има в техния сладкиш и с какво е декориран, все пак сладкарниците не споделят рецептите си:), но ми хареса темата.
Сирене по шопски - традиционен вкус от българската кухня
Сиренето по шопски е една от емблемите на българската национална кухня. Това ястие впечатлява със своята простота и изключителен вкус, който съчетава свежестта на местните продукти и умението на домакините да създават нещо изумително с малко съставки. Автентичната рецепта за Сирене по Шопски претърпява вариации в различните райони, но основните съставки остават сходни. Оригиналната рецепта обикновено включва Бяло саламурено сирене, домат, печени чушки, люто чушле, яйце, масло и подправки, запечени в глинен съд, който придава на ястието уникален вкус и аромат. Гарнирано с масло и ароматен пипер, придава топлината и уюта на традиционния български дом. Сиренето по шопски е не само идеално за закуска, но и любимо ястие за лека вечеря или предястие.
Днес тази рецепта е неизменна част от менюто на много ресторанти и механи в България, а с лесната си подготовка е чудесен избор и за домашната кухня.
Абонамент за:
Публикации (Atom)