Страници
Сирене по шопски - традиционен вкус от българската кухня
Сиренето по шопски е една от емблемите на българската национална кухня. Това ястие впечатлява със своята простота и изключителен вкус, който съчетава свежестта на местните продукти и умението на домакините да създават нещо изумително с малко съставки. Автентичната рецепта за Сирене по Шопски претърпява вариации в различните райони, но основните съставки остават сходни. Оригиналната рецепта обикновено включва Бяло саламурено сирене, домат, печени чушки, люто чушле, яйце, масло и подправки, запечени в глинен съд, който придава на ястието уникален вкус и аромат. Гарнирано с масло и ароматен пипер, придава топлината и уюта на традиционния български дом. Сиренето по шопски е не само идеално за закуска, но и любимо ястие за лека вечеря или предястие.
Днес тази рецепта е неизменна част от менюто на много ресторанти и механи в България, а с лесната си подготовка е чудесен избор и за домашната кухня.
Продукти за 1 порция:
сирене краве саламурено, плочка 150 гр
яйца - 1 бр.
домат - 1 бр.
олио или масло - 1 с.л.
люто чушле - 1 бр.
червен пипер - 1 с.л.
Приготвяне:
Сиренето, цяло парче се поставя в гювече, саханче, гондола или друг глинен съд и отгоре се слагат олиото( маслото) и част от домата, нарязан на дребно, а върху тях се поставя кръгче домат. Чушлето се цепва на две по дължина и добавя.
Гювечето се поставя във фурната да се пече на 160-180 градуса, около 20-30 минути.
Изважда се и отгоре се чуква 1 яйце, поръсва се червен пипер и се връща във фурната да се запече.
*Добре е да знаете: Когато работите с глинени съдове
Поставяйте глинените съдове само в студена фурна, те трябва да се нагряват постепенно.
Когато ги изваждате от фурната, ги поставяйте върху дървена дъска, за да не се напукат от студени повърхности.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар