Страници

Бейби октоподчета по гръцки


Рецептата е от книжката Време за готвене на Влади Илиев. Записана е с това заглавие. Приготвени по този начин октоподчетата са леко кисели. Може да погледнете и Рецепта за Октопод на грил по гръцки.



Продукти:
3-4 бр. мини октоподчета
1 глава лук
1/2 чушка
лимон
100 мл кока- кола
1 кубче зеленчуков бульон
100 мл зехтин
1 морков
сол
2 скилидки чесън
30 мл коняк
80 мл балсамов оцет
3-4 щипки риган
няколко капки мед
маруля, маслини и лук, за сервиране
стрък целина
връзка магданоз

Начин на приготвяне:
В тенджера се налива 1 л вода и се добавя нарязания на едро лук, 1/2 чушка, дебела шайба лимон, кока-колата, стрития бульон, 30 мл зехтин, нарязания на едро морков и 2-3 щипки сол.
След 15 мин. се добавят октоподите и се варят 20 мин. Когато са готови, се изваждат в цедка и се заливат със студена вода. Оставят се да се отцедят.
В голям тиган се налива 50 мл зехтин, добавят се двете цели скилидки чесън и октоподите. Налива се коняка и се запалва( внимавайте!). Октоподите се фламбират докато хванат коричка - 1-2 мин. и се гасят.
В купа се разбъркват зехтина, балсамовия оцет, ригана, няколко капки мед, сока от 1/4 лимон и се разбърква. Добавят се октоподите в маринатата и се оставят да престоят за кратко.
В чиния се поставят листата от маруля, върху тях октоподите, отгоре нарязания на шайби лук. Полива се със соса. Украсява се с лук и маслини.

2 коментара:

  1. Станаха крехки, ама комбинацията балсамов оцет-лимон хич не ми допадна, подкисели ги доста, другия път директно без оцета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Направо я бях забравила тази рецепта:). Да, с дресинга определено става малко киселко, може би всеки трябва да регулира количеството му според вкуса си. Вижте друг вариант за октопод ето тук, предполагам, че става и за бейби октоподи: http://mycandykitchen.blogspot.co.at/2012/05/blog-post_1091.html. За големият най-ми допада с предварително варене - крехък и вкусен. Благодаря Ви за коментара! Приятна вечер!

      Изтриване