Страници

Шоколадов лава кейк


Лава кейк е нещо като бързата версия на суфле, дори често се бърка с него. Класическа рецепта за суфле може да видите в линка, а в тази публикация споделям рецепта за Лава кейк, която е наистина лесна за изпълнение.

Продукти:
за 4 - 6 бр. формички за крем брюле

100 гр черен шоколад
100 гр масло
3 яйца
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. брашно
1 с.л. какао
масло и какао за формичките



Начин на приготвяне на лава кейк:
Фурната се включва да загрява на 220 градуса.
Шоколада и маслото се нарязват на кубчета и се разтопяват в сух съд, поставен на водна баня.
Яйцата се разбиват със захарта с миксер на крем, добавя се пресятото с какаото брашно, бърка се с шпатула, добавя се шоколада и отново се разбърква внимателно с шпатула.
Формичките се намазват с масло и се поръсват с какао. Сместа се разпределя в тях, като се пълни около 2/3 от обема на формичките.
Поставят се в горещата фурна и се пекат около 11-13 минути. Трябва вътре центъра да остане течен.
За да остане течен е важно времето за печене, затова ако не се получи от първия път, не се притеснявайте, просто следващия път печете по- малко време. В крайна сметка ще получите поне едни вкусни шоколадови кексчета.
Лава кейк се сервира заедно с формичките докато е топъл или се обръща върху чиния. Преди да се обърне, по стените се минава с нож, за да се отлепят. Може да се поднесе с топка сладолед, плодове или сметана.

2 коментара:

  1. Кенди,страотно шоколадово изкушение!
    Едно от малкото сладки неща,които обичам!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  2. Ох,на това блаженство не бих отказала,Канди...Твоето е толкова изкушаващо-с лъжичката вътре просто те подканя да го изядеш.
    Приятен ден-поздрави!

    ОтговорИзтриване