Страници

Далечния Бретон / Far Breton


В момента, в който видях този кейк, запретнах ръкави:). Луда работа ви казвам, но толкова ме изкуси тази текстура, че изобщо не го оставих в списъка. Обожавам този тип сладкиши!
Далечния Бретон е традиционен сладкиш от провинция Бретан, във Франция. Съществуват варианти със и без плодове. Рецептата по която го направих е със сушени сливи, чудесно за този сезон.
Адаптирано от: www.viree-gourmande.com



Продукти:
250 гр брашно
150 гр захар
4 яйца
750 мл прясно мляко
щипка сол

350 гр сушени сини сливи
ром
чай
пудра захар



Приготвяне:
Накиснете сушените сини сливи в топъл ароматен чай с няколко капки ром.

Пресейте брашното в купа и добавете солта и захарта. Разбъркайте.
В отделна купа разбийте яйцата с миксер за кратко.
Изсипете ги в средата на брашното, оформено като кладенче и разбърквайте с лъжица.
Добавете хладкото мляко и разбъркайте добре с миксер да се получи хомогенна смес.
Намаслете тава и изсипете сместа.
Смелете отцедените сливи в блендер. Поръсете с брашно и ги разбъркайте.
Оформете ги на две продълговати "фитилчета".
Сложете ги от двете страни на десерта по дължина, на 1 см от стените на съда. Те ще потънат леко.
Печете един час в предварително загрята на 200 ° C фурна.
Ако ви притеснява, че загаря, може да сложите парче фолио, въпреки, че в уикипедия прочетох, че сладкиша трябва да е със силно загорели краища.
По време на печене сладкиша се надига и след това при изстиването обема му спада. Така и получава тази интересна форма.
Изчакайте да се охлади и нарежете. Поръсете с пудра захар.



4 коментара:

  1. Тъкмо милото ми направи кафенце и с този невероятен сладкиш, ме пренесе във Франция:)))
    Mersiiii:)))

    ОтговорИзтриване
  2. Не бях чувала за такъв сладкиш, но наистина изглежда доста добре! Че и със сливи, пък аз си ги обичам доста :)

    Благодаря за рецептата, Бонбонче :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много интересен сладкиш! Благодаря за вкусната разходка до Франция :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Този сладкиш е невероятен, изглежда страхотно, а не се и съмнявам че е много вкусен!Благодаря за страхотната рецепта:)

    ОтговорИзтриване