Плънката е от Пепчо: http://pep-4o.blogspot.com/2011/12/blog-post_29.html
Оформлението е популярно в турските кулинарни сайтове.
Продукти:
1 пакет готови кори за баница
1 пакетче краве масло / 125 гр
30 мл олио
плънка:
300 гр орехи, смлени на едро
2 ч.л. канела
50 гр галета
2 ч.л. захар
сироп:
300 гр захар
300 мл вода
1 ванилия
Сиропа може да направите с повече или по-малко вода и захар, по ваш вкус. Може да добавите лимон.
Приготвяне:
Направете плънката:
Разбъркайте орехите, захарта, канелата и галетата.
Разтопете маслото в микровълнова или на котлон, но не трябва да завира.
Разбъркайте го с олиото.
Намаслете тава и започнете да редите баклавата.
Сложете 1 кора, намажете я с четка с масло.
Сложете друга кора и отново намажете.
Така сложете около 4-5 кори.
Намажете отново и сипете плънка. Разпределете я равномерно.
Отново покрийте с няколко кори, като мажете всяко с масло.
Сложете пак плънка.
Продължете докато свършат корите.
Завършете баклавата с кори, като се стремете последната да е цяла, за да има хубав външен вид:).
Нарежете баклавата по начина, показан на снимките.
Изсипете масло отгоре и в прорезите.
Изпечете в предварително загрята на 150 градуса фурна, като към края на печенето може да засилите на 180 градуса. Печете до зачервяване около 40 минути.
Оставете баклавата да изстине.
Пригответе сиропа:
В тенджерка на котлон сложете захарта и водата да се варят за 20 минути Добавете ванилията и разбъркайте. Полейте изстиналата баклава с приятно топлият сироп, дори и охладен на стайна температура. (В повечето рецепти се препоръчва сиропа да е горещ, но на мен не ми допада това, че горният слой по този начин се разваля и баклавата става като "варена")
Оставете да преседи между 12-24 часа, за да поеме добре сиропа, покрийте със стреч фолио.
1 пакет готови кори за баница
1 пакетче краве масло / 125 гр
30 мл олио
плънка:
300 гр орехи, смлени на едро
2 ч.л. канела
50 гр галета
2 ч.л. захар
сироп:
300 гр захар
300 мл вода
1 ванилия
Сиропа може да направите с повече или по-малко вода и захар, по ваш вкус. Може да добавите лимон.
Приготвяне:
Направете плънката:
Разбъркайте орехите, захарта, канелата и галетата.
Разтопете маслото в микровълнова или на котлон, но не трябва да завира.
Разбъркайте го с олиото.
Намаслете тава и започнете да редите баклавата.
Сложете 1 кора, намажете я с четка с масло.
Сложете друга кора и отново намажете.
Така сложете около 4-5 кори.
Намажете отново и сипете плънка. Разпределете я равномерно.
Отново покрийте с няколко кори, като мажете всяко с масло.
Сложете пак плънка.
Продължете докато свършат корите.
Завършете баклавата с кори, като се стремете последната да е цяла, за да има хубав външен вид:).
Нарежете баклавата по начина, показан на снимките.
Изсипете масло отгоре и в прорезите.
Изпечете в предварително загрята на 150 градуса фурна, като към края на печенето може да засилите на 180 градуса. Печете до зачервяване около 40 минути.
Оставете баклавата да изстине.
Пригответе сиропа:
В тенджерка на котлон сложете захарта и водата да се варят за 20 минути Добавете ванилията и разбъркайте. Полейте изстиналата баклава с приятно топлият сироп, дори и охладен на стайна температура. (В повечето рецепти се препоръчва сиропа да е горещ, но на мен не ми допада това, че горният слой по този начин се разваля и баклавата става като "варена")
Оставете да преседи между 12-24 часа, за да поеме добре сиропа, покрийте със стреч фолио.
Няма коментари:
Публикуване на коментар