Страници

Варено жито с орехи


Свареното жито е традиционен десерт за Бъдни вечер, но в постен вариант. Може да се приготви по различни начини, както и да се овкуси и ароматизира по желание, но не трябва да се вари с мляко, а ако се добавят бисквити, трябва да са постни( да не съдържат мляко, яйца и масло).

Продукти:
200 гр жито
смлени орехи
захар( кафява, бяла или пудра захар)
смлени бисквити, по желание
бурбонска ванилова захар

Приготвяне:
Житото се накисва за няколко часа в студена вода. Измива се, отцежда се и се вари с нова чиста вода с щипка сол, докато се разпукат зърната. Количеството на водата не е от значение, тъй като след варене се отцежда, просто трябва да е достатъчно. Свареното жито се оставя в затворената тенджера заедно с водата да престои 1-2 часа, като е добре да се покрие с кърпа, за да се запази топлината му. Отцежда се, намачква се с вилица или пасатор и се разбърква със захарта и ваниловата захар на вкус. Добавят се орехите и по желание бисквитките. Декорира се с канела, брашно от рожков, стафиди, ядки и сушени плодове.




Няма коментари:

Публикуване на коментар