Едно време в сладкарниците продаваха малки баклавички в големи тави:). Спомням си, че още когато излязоха корите на Бела, бяха различни, еластични, не се късаха. Тогава за пръв път ги направих по този начин и оттогава стана традиция у нас да се прави баклавата по този начин. Сега в интернет е пълно с различни начини на оформяне.
Баклавички на рулца
1 пакет готови кори за баница
1 паничка орехи
канела
1 ч.л. захар(кристал или Мусковадо)
1 с.л. галета
около 70 мл олио или разтопено масло
за сиропа:
500 мл вода
500 гр захар(кристал, Мусковадо или др.)
1 ванилия шушулка или пакетче бурбонска ванилова захар
по желание 1 ч.л. сок от лимон
Приготвяне:
Орехите се счукват с канелата и захарта.
Разтила се една кора и се намазва с мазнина.
Върху нея се поставя втора кора, намазва се с мазнина и се напръсква от плънката(около 2 с.л.).
Навиват се на плътно руло. По същият начин се навиват останалите кори. Нарязват се на малки рулца.
Подреждат се в намаслена тава и се пекат в предварително загрята фурна на 180 гр. до зачервяване.
Като се охладят се заливат с леко охладен сироп, приготвен от сварените за няколко минути вода, захар, ванилията и лимонов сок.
Аз поливам с лъжица върху баклавите, след което останалият сироп внимателно наливам отстрани в тавата.
Баклавите престояват непокрити, за да имат хрупкава коричка.
Умишлено не ги заливам с горещ сироп и не ги покривам, за да не се запарят. След няколко часа престой, внимателно с лъжица поливам от сиропа в тавата върху баклавите.
охо, и ти си на тема Баклава :))
ОтговорИзтриванеМного са апетитни, Кенди!
М,да,много са апетитни и симпатични така на хапчици!
ОтговорИзтриванеЩе се пресегна за едничка и аз!
Поздрави и хубава вечер!
Чудесни са!
ОтговорИзтриванеМММ.. красота за окото ... но аз гледам само с едното ,че не трябва да консумирам сладости такива които ни предлагаш.
ОтговорИзтриванеКанди много са станали хубави и апетитни ,напоени бе умопомрачителни направо...
Весело и щастливо посрещане на Новата 2012 година!
Нека ви донесе това което вие си пожелаете и да се сбъдне!
Прегръщам те силно мила моя!
Вкусно!!!!
ОтговорИзтриване