За нашия Щолен реших да се доверя на рецептата от Катето: http://katterinar.blogspot.com/2011/12/blog-post_02.html , като добавих марципан и моделирах по друг начин.
Катенце, благодаря ти за рецептата и за вдъхновението!
Продукти за 1 бр.:
за тестото:
300 гр брашно, пресято
75 гр захар
100 гр краве масло на стайна температура
1/2 пакетче суха мая 3,5 гр
125 мл прясно мляко леко затоплено
1/2 к.л. индийско орехче
канела
щипка сол
допълнително:
нарязани сушени плодове
настъргани портокалови корички на ситно ренде
захарен сироп
няколко капки есенция ром( без алкохол)
бадемов марципан,
пудра захар
краве масло
Приготвяне:
Нарежете сушените плодове на ситно и ги накиснете в захарния сироп и есенцията ром.
Заемете се с тестото.
В купа сложете всички продукти за него. Започнете да бъркате с приставките на миксера за тесто. Когато стане на топка и започне да се отлепва от стените на съда го извадете и доомесете на ръка. Тестото е меко и еластично. Оставете го в съд и покрийте със фолио за свежо съхранение да втасва за около 2 часа или докато удвои обема си.
Извадете го и добавете изцедените плодове. Може предварително да ги оваляте в малко нишесте да не залепват, но не е фатално ако не го направите.
Омесете добре и оставете да се отпусне 15 минути.
Разточете го на кора с овална форма и дебелина 2 см.
Почти на средата по диагонал поставете марципана, който е оформен като колбас :).
Загънете единия край на тестото/ похлупете марципана/.
От другата страна започнете да навивате тестото като руло, за да защипе предишния край.
Оформения щолен оставете в тава застлана с хартия за печене да втаса още 30 минути, като го покриете с кърпа.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна 30 минути или в момента, в който започва да потъмнява. След това покрийте , но не плътно с алуминиево фолио и печете още между 30-40 минути.
Извадете и още топъл намажете с масло и поръсете с пресята пудра захар.
Оставете така една нощ и след това го увийте в найлон, целофан, хартия или просто сложете в затворена кутия и съхранявайте на хладно около 2 седмици преди да го опитате.
Няма коментари:
Публикуване на коментар