Страници

Рози плисе


Сладко изкушение, подходящо за зимните празници, което открих тук:bengisu-abihayat.blogspot.com
Вкуса се доближава до нашата баклава навита като розички, не знам как е популярно името, но баба ми и казва "розички". След време ще публикувам и нейната рецепта:). А сега към тези интересни баклавички.


Продукти:
тесто:
2 яйца
1 чаена прясно мляко
1/2 чаша олио
1/2 пакетче бакпулвер
1 супена лъжица оцет
1/2 чаена лъжичка сол
брашно за получаване на не твърдо тесто около 4-5 чаши

За поръсване: нишесте
За поливане на розичките: 250гр масло по 1 с.л. на роза
Пълнеж:
счукани орехи и канела
Сироп:
5 чаши вода
4 чаши захар
1 чаена лъжичка лимонов сок




Приготвяне:
Пригответе сироп от продуктите / ври около 10 мин./и се охлажда. (Ако сладките са студени, се поливат с горещ сироп).
Разбъркайте всички съставки за тестото, като бакпулвера се пресява с брашното.
Омесете тесто и го оставете за 10 минути да се отпусне. Разделете го на 30 равни топки. Аз направих 1/2 доза и получих 15 топки.
Разточете на тънки кръгове.
Поръсете с нишесте и орехи.
Свийте в средата като пеперуда. След това свийте и от другата страна. Така, че да получите четирилистно цвете.
Похлупете едното листо и поръсете с нишесте и с плънка.
Похлупете второто листо върху него и пак нишесте и така с 4 листа.
Обърнете цветенцето. Наредете ги в тава, застлана с хартия за печене и полейте с 1 с.л. разтопено масло всяка роза.


Печете на 180 в загрята фурна до зачервяване.
Ако са горещи ги поливате със студен сироп и обратно.:)
Оставете няколко часа хубаво да се напоят.

7 коментара:

  1. Много интересно оформление,Канди!
    Много ароматен десерт си приготвила за празниците!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Грабвам си една чиния ибягам да си ги хапна с кеф.:)))
    Много примамливи и най вече сиропирано изкушение.
    Прегръщам те Канди и весело посрещане на Нова година!

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм много апетитни розички. Прииска ми се да си грабна една :))

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересни форми! Чудесно изглежда тази сладост, Бонбонче :)
    Благодаря за нагледното обяснение.
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  5. Радвам се, че ви харесват! И аз бях впечатлена от интересната форма. Като знам какви чудеса творите от тесто, определено ще ги направите по-добре от мен:)! Прегръдки и благодаря, че наминахте!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни розички са се получили!Наистина помислих, че е баклава на розички:)

    ОтговорИзтриване