Страници

Χταπόδι σχάρας / Октопод на грил


Рецептите са от менюто, от гостуването ми при Ивана. Споделям два начина за приготвяне на октопод на грил: едниният е с варене, другят - без. И двата са в гръцки стил, но при варианта с варенето, октопода става значително по-крехък и го препоръчвам, а при тази без варенето е малко жилав – подходящ за узо-мезене:), който си мисля, че за да се постигне перфектен е нужно октопода да е окачен да изсъхне(както в Гърция), но как точно се случва това, нямам представа.


Варен октопод на грил
Октопода го подготвих и сварих, по  тази рецепта.


Продукти:
1 октопод, около 1 кг, пресен
1 морков
1 лук
1/2 ч.ч. бяло вино
черен пипер
риган / във видеото се добавя дафинов лист, хвойна и целина/
сол

За дресинга:
½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер

Приготвяне:
Почистете октопода и го измийте. ( изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи).
Сложете в тенджера октопода. Добавете вода(малко над него), морков, лук, може и ½ ч.ч. бяло вино, черен пипер, риган, сол и една коркова тапа ( по съвет на Ива). Ако се надига при варенето, може да го затиснете с купа или чиния. Сварете го до омекване, не трябва да се преварява, защото може да стане твърд. Проверявайте с вилица- като бодете трябва да влиза лесно, без съпротива.
Моят октопод тежеше 1 кг и се свари за 1 час.
Извадете го и отрежете пипалата, останалата част нарежете на едро.
Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата. Намажете я със зехтин.
Изпечете октопода.
Разбийте в блендер: зехтин, балсамов оцет, бял оцет и червен оцет.
Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян черен пипер.
Оставете за 10 минути преди да поднесете.


Добавям и този вариант, с варене в тенджера под налягане, което е много подходящо за големи октоподи. Приготвих го в рибното меню.

Октопод на грил, сварен в тенджера под налягане


Измийте октопода и отстранете "окото". Може да го оставите цял, а може и да го нарежете на пипала и средна част. Поставете го в тенджера под налягане и налейте вода, да го покрие. Добавете малко бяло вино. Затворете тенджерата, включетет котлона на силна степен и когато започне да излиза пара от клапана, намалете на най-ниска степе котлона и сварете за 1 час, от момента на завиране. Отстранете тенджерата от котлона и изчакайте парата да излезе и едва след това отворете. Може да съхраните сварен октопод във фризера, добре опакован.

Пригответе дресинг, като разбийте всички продукти:
1/2 ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер

...и потопете пипалата в него.
Изпечете октопода на загрят грил тиган.
И отгоре полейте допълнително с дресинг.

Октопод на скара, без предварително варене

Продукти:
1 октопод
½ ч.ч. червен оцет, винен
1 ч.л. сода за хляб

½ ч.ч. зехтин
2-3 с.л. оцет балсамов
2-3 с.л. оцет бял
1 с.л. червен винен оцет
риган
мащерка
чубрица
Сол
прясно смлян черен пипер

Приготвяне:


Почистете октопода и го измийте. (изрежете „окото”, което се намира в центъра и почистете от мастилената течност, ако има такава. Почистете от пясък или други полепнали елементи). Може да нарежете октопода предварително, а може и да го изпечете цял.
Сложете октопода в купа с вода/ около 1 л, содата, червения оцет и го оставете 30-40 минути. Изплакнете добре.



Подгответе скарата: трябва да е силно загрята. Почистете добре скарата. Намажете скарата със зехтин.
Изпечете октопода, не е нужно много време. Може да пробвате с вилица, като го забодете трябва да влиза леко, без много усилие.
Нарежете на парчета, в случай че не сте го нарязали предварително.

Разбийте в блендер: зехтин, балсамов оцет, бял оцет и червен оцет.
Полейте октопода с този сос и го поръсете с подправките, сол и прясно смлян черен пипер.
Оставете за 10 минути преди да поднесете.



6 коментара:

  1. Ох, мога само да преглъщам :)
    Обожавам :)
    Хубав ден, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Добре, че утре ще ходя да хапвам паеля, иначе много щях да се подразня от този твой така добреизглеждащ октопод :))

    ОтговорИзтриване
  3. Аз не бях особена привърженичка на октопода, обаче карпачото и тази рецепта на грил с варене ми промениха мнението:)

    ОтговорИзтриване
  4. Отговори
    1. Радвам се! Благодаря за коментара! Обратната връзка помага на други читатели да преценят рецептата. Поздрави!

      Изтриване