четвъртък, 3 май 2012 г.

Телешко варено в тенджера под налягане


Вкусно варено става с месо с кокал: джолан, гърди, опашка, врат. Най-бързо става в тенджера под налягане.
Умишлено не пиша подробни инструкции за работа с тенджерата под налягане, първо, защото съм любител кулинар, и второ - производителят е предоставил подробни такива + книга с рецепти.


Продукти:
½ кг телешки месо с кост
2 картофа
2 моркова
1 глава лук
Сол
Черен пипер
Магданоз
* за супа: кнедли, фиде, палачинки и т.н.Приготвяне:
Сварете месото според инструкциите. Отстранете съда от котлона и го оставете настрани. Парата ще продължи да излиза още доста време, което означава че варенето продължава. В никакъв случай не отваряйте тнджерата преди индикатора за налягане да е спаднал!!!. Може да освободите парата от клапана на тенджерата преждевременно, според инструкциите за бързо понижаване на налягането.
След като парата е освободена, отворете тенджерата . Добавете нарязаните зеленчуци и черния пипер и сложете на котлона без да покривате да се сварят заленчуците. Може и да покриете и отново да сварите под налягане.
Сервирайте топло, поръсено с магданоз. Ако желаете да направите супа, просто добавете кнедли, фиде и доварете без да затваряте капака херметически.
7 коментара:

 1. Обожавам телешко варено. Но го правя рядко, поради липса на тенджера под налягане, а така отнема много време. Не съм се наканила да купя тенджера,а се усеща липсата й в кухнята. Твоята ми грабна окото, на Тефал,има дизайн. Ще взема да ги разгледам по магазините.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Нинче, много време ми трябваше да се престраша с тази тенджера, затова не си купувах, но след като ми я подариха, останах очарована. Всичко е бързо, лесно и много вкусно. Важното е наистина тенджерата да е качествена и сигурна. Поздрави!:)

   Изтриване
 2. Бонбонче, обожавам го!
  Взимам една лъжичка и сядам!
  Прегръдки и хубава вечер!

  ОтговорИзтриване
 3. Кате,не съм готвила телешко,а това изглежда много вкусно.
  И аз като Дани взимам лъжичката и сядам на масата
  хубава вечер мила

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Телешкото е много вкусно, ако се приготви както трябва. Дори съм яла толкова крехки телешки пържолки:), зависи от кое месо са направени:) Сядай, Мимка, добре дошла!

   Изтриване
 4. Божествено е станало, Кате! Прегръдки! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Прегръдки, Еви!:) Чакам сладоледчето!:)

   Изтриване