Страници

Галактабуреко с кадаиф

Дата на публикуване: 17.05.2012 г.
Дата на обновяване: 22.02.2019 г.


Първата рецепта на Галактабуреко, която правих, бе по класическият начин – с кори за баница. След това попаднах на вариант с кадаиф и понеже не открих пресен такъв, използвах готовият опакован печен кадаиф, който се намира в търговската мрежа. Промених технологията на приготвяне, естествено, тъй като нямаше как да пека вече печен кадаиф, та включих и кори за баница, а кадаифа добавих в края на печенето( просто много ми се искаше да го опитам:).
Тъй като пресен кадаиф откривам вече лесно, направих сладкиша по технологията на оригиналната рецепта и я записвам тук:

Галактабуреко с кадаиф

Източник на рецептата



Продукти:
*за тава с размер 17 х 25 см.

250 гр суров кадаиф
около 200 гр краве масло
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. захар
4 яйца
1/4 ванилия шушулка(зрънцата)

сироп:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 пръчка канела
по желание сок от 1/4 лимон

Приготвяне:
Сиропът се приготвя като всички продукти за него се изсипят в тенджера и се сварят за 2-3 минути. Оставя се да се охлади на стайна температура.
Млякото се налива в тенджерка, добавя се ванилията и се оставя да заври.
В купа с миксер се разбиват яйцата със захарта на крем.
Когато млякото кипне, отстранява се от котлона и към него на тънка струйка се добавя грисът, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица. Добавят се и 2 с.л. масло, разбърква се да се разтопи. Налива се на тънка струйка и при непрекъснато бъркане и яйчната смес.
Тенджерката се връща на топлият, но изключен котлон и се бърка докато се сгъсти.
Кремът се покрива със стреч фолио и се оставя да се охлади леко.
Кадаифа се разделя(разчепква) и се разбърква много добре с разтопено 100 гр масло.
Тава се намазва с масло, разпределя се 1/2 от кадаифа, притиска се към дъното, върху него се поставят на няколко места парчета с масло – разпределя се равномерно крема – покрива се с останалият кадаиф и се поставят парченца масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.
Охлажда се, полива се с охладеният сироп и се прибира в хладилник.



16 коментара:

  1. Ехе, не може да не е хубаво, има около 1 кг захар!:)Бих го опитала с удоволствие, но не е за такива дебеланки като мен!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. мммм и аз съм дебеланка ,но няма да мога да му устоя :))
    кадаифа го обожавам от дете,но едно време имаше вътре орехи,не съм правила до сега ,но тази рецепта ще ме провокира :))
    прегръдки и хубав ден мила

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, изглежда супер сочно и сладко!
    Браво на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен сладкиш! Толкова е сочен и в същото време хрупкав от горе! Сигурна съм, че ако е около мен, няма да мога да му устоя. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Пак си поглезила твоите хора,Кате!Неуморна си!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,точно днес си купих кадаиф...прекрасен сладкиш си направила!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Бонбонче, много е сладичко при теб :)
    Интересна идея!
    Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Das sieht so lecker aus aber
    Schade , die Zutaten kann man in Deutschland nicht bekommen.
    Was ist das in Bild Nr. 5
    LG
    martina

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dies ist "kadaif". Sie können das Rezept ohne daraus zu machen. Nur Schale einer Pastete. Hier: http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/10/blog-post_8072.html
      Grüße!

      Изтриване
    2. Martina, dieses Produkt wird Kadayif genannt. Erhältlich ist in jedem türkischen Geschäft.
      http://de.wikipedia.org/wiki/Kaday%C4%B1f

      Изтриване
  9. Ох, Candy... улучи ме точно в сърцето... Направо ще ми докараш инфаркт! Сиропираните сладкиши са ми най-голямата страст, изкушение, любов и каквото още ти дойде на ум. А този твоят си е направо неудържимо изкушение!

    Прегръдки, мила Candy и една прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вени, помагай с превода, да не напиша нещо смешно:) А колкото до сладкиша, наистина е страхотен! И аз ги обичам сиропираните, а при теб е тяхното царство:). Поздрави!:)

      Изтриване
  10. Кате, невероятно вкусно изглежда, от известно време ми се хапва кадаиф и ти ме запали още повече!
    Поздрави :))

    ОтговорИзтриване
  11. Мале, много рецепти при теб съм изпуснала за нула време :))
    Това предложение, обаче, е страхотно! Октоподът няма да го коментирам, че тръпки ме побиват :)), но виж, кадаифчето наистина изглежда върховно, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  12. Каква е тази прелест, с която пак ме съблазняваш, Кате?! Чудесен десерт!

    ОтговорИзтриване