Дата на обновяване: 22.02.2019 г.
Първата рецепта на Галактабуреко, която правих, бе по класическият начин – с кори за баница. След това попаднах на вариант с кадаиф и понеже не открих пресен такъв, използвах готовият опакован печен кадаиф, който се намира в търговската мрежа. Промених технологията на приготвяне, естествено, тъй като нямаше как да пека вече печен кадаиф, та включих и кори за баница, а кадаифа добавих в края на печенето( просто много ми се искаше да го опитам:).
Тъй като пресен кадаиф откривам вече лесно, направих сладкиша по технологията на оригиналната рецепта и я записвам тук:
Тъй като пресен кадаиф откривам вече лесно, направих сладкиша по технологията на оригиналната рецепта и я записвам тук:
Галактабуреко с кадаиф
Продукти:
*за тава с размер 17 х 25 см.
250 гр суров кадаиф
около 200 гр краве масло
500 мл прясно мляко
1/2 ч.ч. грис
1/2 ч.ч. захар
4 яйца
1/4 ванилия шушулка(зрънцата)
сироп:
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
1 пръчка канела
по желание сок от 1/4 лимон
Приготвяне:
Сиропът се приготвя като всички продукти за него се изсипят в тенджера и се сварят за 2-3 минути. Оставя се да се охлади на стайна температура.
Млякото се налива в тенджерка, добавя се ванилията и се оставя да заври.
В купа с миксер се разбиват яйцата със захарта на крем.
Когато млякото кипне, отстранява се от котлона и към него на тънка струйка се добавя грисът, като се бърка непрекъснато с дървена лъжица. Добавят се и 2 с.л. масло, разбърква се да се разтопи. Налива се на тънка струйка и при непрекъснато бъркане и яйчната смес.
Тенджерката се връща на топлият, но изключен котлон и се бърка докато се сгъсти.
Кремът се покрива със стреч фолио и се оставя да се охлади леко.
Кадаифа се разделя(разчепква) и се разбърква много добре с разтопено 100 гр масло.
Тава се намазва с масло, разпределя се 1/2 от кадаифа, притиска се към дъното, върху него се поставят на няколко места парчета с масло – разпределя се равномерно крема – покрива се с останалият кадаиф и се поставят парченца масло.
Пече се в предварително загрята фурна на 170 градуса за около 30 минути.
Охлажда се, полива се с охладеният сироп и се прибира в хладилник.
Ехе, не може да не е хубаво, има около 1 кг захар!:)Бих го опитала с удоволствие, но не е за такива дебеланки като мен!Поздрави!
ОтговорИзтриванемммм и аз съм дебеланка ,но няма да мога да му устоя :))
ОтговорИзтриванекадаифа го обожавам от дете,но едно време имаше вътре орехи,не съм правила до сега ,но тази рецепта ще ме провокира :))
прегръдки и хубав ден мила
Кате, изглежда супер сочно и сладко!
ОтговорИзтриванеБраво на теб!
Чудесен сладкиш! Толкова е сочен и в същото време хрупкав от горе! Сигурна съм, че ако е около мен, няма да мога да му устоя. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПак си поглезила твоите хора,Кате!Неуморна си!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Кате,точно днес си купих кадаиф...прекрасен сладкиш си направила!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Бонбонче, много е сладичко при теб :)
ОтговорИзтриванеИнтересна идея!
Прегръдки и хубава вечер!
Das sieht so lecker aus aber
ОтговорИзтриванеSchade , die Zutaten kann man in Deutschland nicht bekommen.
Was ist das in Bild Nr. 5
LG
martina
Dies ist "kadaif". Sie können das Rezept ohne daraus zu machen. Nur Schale einer Pastete. Hier: http://mycandykitchen.blogspot.com/2011/10/blog-post_8072.html
ИзтриванеGrüße!
Martina, dieses Produkt wird Kadayif genannt. Erhältlich ist in jedem türkischen Geschäft.
Изтриванеhttp://de.wikipedia.org/wiki/Kaday%C4%B1f
Ох, Candy... улучи ме точно в сърцето... Направо ще ми докараш инфаркт! Сиропираните сладкиши са ми най-голямата страст, изкушение, любов и каквото още ти дойде на ум. А този твоят си е направо неудържимо изкушение!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила Candy и една прекрасна вечер!
Вени, помагай с превода, да не напиша нещо смешно:) А колкото до сладкиша, наистина е страхотен! И аз ги обичам сиропираните, а при теб е тяхното царство:). Поздрави!:)
ИзтриванеКате, невероятно вкусно изглежда, от известно време ми се хапва кадаиф и ти ме запали още повече!
ОтговорИзтриванеПоздрави :))
Мале, много рецепти при теб съм изпуснала за нула време :))
ОтговорИзтриванеТова предложение, обаче, е страхотно! Октоподът няма да го коментирам, че тръпки ме побиват :)), но виж, кадаифчето наистина изглежда върховно, Кате :)
Обичам!
ОтговорИзтриванеКаква е тази прелест, с която пак ме съблазняваш, Кате?! Чудесен десерт!
ОтговорИзтриване