Страници

Зебра кейк

Дата на публикуване: 31.05.2012г.
Дата на обновяване: 19.03.2020г.


Зебра кейк е кейк с тъмни и светли ивици, имитиращи украска на зебра, откъдето идва и името му. Като базова рецепта най-често се използва тази за Мраморен кейк, но разбира се въображението и креативността на хората, го пречупват и представят под формата на различни сладкиши и десерти.
За пръв път го видях някъде в интернет, след това в страницата на "Блоговодител" във Фейсбук, а след това Мони ни изкуши и вече не търпеше отлагане:).



Зебра кейк


Адаптирано от: Магия с Мони

Продукти:
4 яйца
220 гр. захар
1 шушулка ванилия(1 пакетче бурбонска ванилова захар)
250 мл прясно мляко
220 мл олио
300 гр брашно
1 с.л. бакпулвер
щипка сол
1 с.л. какао на прах


Приготвяне:
Рецептата е за стандартна кексова форма с диаметър 22-24 см. Понякога от нея правя два по-малки кейка, или пък един кейк и мъфини. При всички случаи, сместа трябва да изпълни не повече от 3/4 от формата. По принцип при самото оформяне се усеща кога е достатъчно, тъй като редуването на смесите завършва с малко кръгче в средата.
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Яйцата със захарта се разбиват до побеляване на сместа и образуване на гъст крем.
Добавя се ванилията, прясното мляко и олиото и се разбърква внимателно с дървена лъжица или шпатула.
В суха купа се пресява брашното с бакпулвера и солта.
Брашното се добавя по няколко лъжици към яйчната смес, като се разбърква внимателно с дървена лъжица. Ако се образуват бучки, може да се разбие за кратко с миксер на ниска степен.
Сместа се разделя на две равни части и едната се оцветява с пресято какао. Най-лесно това става, като няколко лъжици от сместа се рабъркат в чаша, заедно с какаото, до еднородност и след това се оцвети цялата смес. Разбърква се внимателно.
Кексова форма с падащ борд се намазва по дъното и стените с олио и се посипва с брашно. Може да се използва хартия за печене, като аз най-често застилям дъното с хартия, защипвам я с ринга на формата, а стените намазвам с олио и поръсвам с брашно.


Оформяне на Зебра кейк:
В центъра на формата се изсипват 3 с.л.от бялата смес.
В центъра на бялата смес се изсипват 3 с.л. от кафявата смес.
Продължава се така, като се редуват смесите, докато свършат.

 

Кекса се поставя в предварително загрятата фурна и се пече за около 40 минути.
Проверява се с дървено шишче или клечка за зъби.
Зебра кейк се изважда от фурната и се оставя за 15 минути да се охлади във формата. След това борда се отстранява внимателно и кекса се премества върху решетка, до пълното му охлаждане.



20 коментара:

  1. Ein wunderbarer Zebrakuchen ist dir da gelungen.Den mag ich auch sehr gerne.
    LG
    Martina

    ОтговорИзтриване
  2. ехааа, Кате, много хубави снимки с животните! Особено този гущер направо ще излезе през монитора :)
    И кекса ти е хубав; това си е класика, а с лъжиците следващия път ще днаеш :))
    Поздрави и хубав ден на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. И аз това си помислих-не спря това Кате......
    Хубав кекс ,за кафенце и закуска...
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен и много"зебров"ти се е получил кекса Кате!Просто приемаме,че зебрата е с по-тесни райета:)/шегувам се/.Наистина е чудесен!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Много е хубав кекса ,Кате!
    Правила съм го много отдавна и сега ме подсети.:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Точно щях да кажа, че много ходиш "насам-натам" :)
    Добре че ми показа какво има в Зоопарка!
    А кекса е чудесен, независимо от шарките!
    Прегръдка, Кате и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Много съблазнителен е кекса,може да е малка зебричка,а като порасне ще и се разредят ивиците :)))
    не съм ходила в зоопарка в София,благодаря ти мила
    хубава вечер и прегръдки

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, много красиво се е получил кейка и е супер тематичен! А животинки обожавам всякакви!Мерси за виртуалната разходка!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, чуден е станал кейка :)), а в този зоопарк не съм ходила, но току що го обиколих с голямо настроение....
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Ако знаеш колко много искам да го видя това зоо! Лъвът е страшен, а за кекса какво да кажа, великолепен! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Станал си е супер кейкът!
    Добре, че поясняваш, тъкмо да ти кажа, че голямо миткане тая пролет удари:)

    ОтговорИзтриване
  12. Много тематична публикация за забавление и почерпка на дечица ,и не само!
    На мама също би и харесало парченце зебров кейк с кафенце.
    Поздравления Кате и весел детски празник:)

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна публикация, Кате! Кексът ти е прекрасен, а снимките ти както винаги ни разхождат отново на места, които или не сме посещавали никога или отдавна не сме били там. Благодаря ти за споделеното.

    Прегръдки и лека нощ от мен.

    ОтговорИзтриване
  14. Както винаги -
    неуморна, вдъхновяваща и много креативна!
    Прекрасен избор на теми, кулинарни идеи и решения, Кате!
    Благодаря за удоволствието,
    сърдечни поздрави и усмихнати юнски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Браво Кате, добре сте хванали много от животните, които ние многократно дори не успяхме да видим :) Кейка е чуден!
    Прекрасен ден и честит празник на детето!

    ОтговорИзтриване
  16. и кексът, и разходката много ми харесват, Кате! Имам снимки и аз, но ще повторя посещението в зоопарка, децата там са много щастливи. Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесен е станал кекса,Кате!И направо перфектен в сравнение с моя кога го правих ,преди доста време беше.Та се получи един изригнал вулкан в средата и ни Зебра личеше,ни нищо :).Така че твоя е супер даже!
    Прегръдки и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотен ! Няма да чакам много и аз да го направя :) ....Снимките ти- на кекса и от зоопарка са чудесни ,Кате ! Комплименти !
    Целувки и хубава петъчна вечер !

    ОтговорИзтриване
  19. Е, щом на вас ви харесва и се разпознава все пак, значи е добре:):):), Наистина стана, но все пак с широки ивици е по-готин. Много ви благодаря за подкрепата и красивите коментари, които оставяте винаги! Още повече, че всяка една от вас е страхотен кулинар и приятел! Благодаря ви! Наистина откакто съм в тази среда се чувствам страхотно!

    ОтговорИзтриване
  20. Аз с няколко дни закъснение, но да си кажа - чуден е кейкът ти! Заради този кейк започнах азбучното си предизвикателство, но като стигнах З и то забравих хихи Ще се пробва някой ден задължително :-)

    ОтговорИзтриване