Страници

Бисквити за абитуриенти


Тези бисквитки направих за едно пораснало дете!:) Пожелавам му много щастие по пътя на живота! Училището свърши, живота предстои! Успешен старт в живота!
Идеята за бисквитки с вафлена ядлива хартия за пръв път видях при Инчето, с мотиви за влюбени и при Бубето, с Великденски мотиви.
До момента с абитуриентски мотиви не съм срещала, така, че дано ви харесат и моите. Искам да ви кажа, че освен красиви, са и много вкусни.
Направих принта в "Куки-Буки". При тях може да изпратите вашите картинки, а те да ги пренесат върху ядлива вафлена хартия. Също така при тях може да поръчате ядливо лепило или пък роял-айсинг за залепване на картинката към бисквитката. Или пък да залепите по моят начин.



За бисквитките:
по рецепта за бисквитки на: Миленка

200 гр меко краве масло
200 гр захар
2 яйцa
400 гр брашно
2 ванилии

Яйцата и маслото трябва да са със стайна температура.
Смесете маслото със захарта и ванилията. Разбийте с миксер.
Добавете яйцата, едно по едно, като добавяте следващото, като предишното се е усвоило добре и бъркайте с миксера до получаването на еднородна смес.
Добавете пресятото брашно, на няколко пъти и бъркайте на ниска степен с миксера до получаването на тесто. Направете тестото на топка и го увийте във фолио. Сложете го в хладилника 1 час.
Извадете и разточете върху леко набрашнена повърхност с дебелина 0,5 см. Изрежете сладките. Наредете ги върху хартия за печене и отново ги сложете в хладилник за половин час.
Извадете ги от хладилника и ги изпечете на 180 градуса за около 10 минути.
Извадете ги върху решетка, за да се охладят.



За захарното тесто:
Рецептата за него имам още от дете, даде ми я един сладкар. Много обичах да си похапвам захарни фигурки :), та той ме научи как се правят зайчета, розички, лебеди и патенца.

1/2 к.ч. вода
1 1/2 с.л. маргарин или краве масло
2 с.л. брашно
около 250 гр пудра захар

Сложете водата с маслото на котлона да заври.
Отстранете от огъня и изсипете брашното.
Разбъркайте и върнете на изключен котлон за малко, като бъркате непрекъснато. Сместа е много гъста, като тесто, не се притеснявайте, такава е.
Отстранете от котлона и оставете да изстине много добре, за да не се разтопи пудрата захар.
Добавяйте постепенно от пресятата! пудра захар, докато получите тесто, подходящо за моделиране. Възможно е да поеме повече или по-малко пудра захар.
Ако ще го използвате след няколко дни, съхранявайте в хладилник, увито в прозрачно фолио, за да не съхне. То се втвърдява, но при стайна температура и намесване, отново омеква.



Сглобяване:
Разточете захарното тесто на тънко върху прозрачно домакинско фолио или повърхност, посипана леко с нишесте.
Изрежете фигури с големината на бисквитите.
Намажете с четка с мед бисквитката.
Залепете захарното тесто внимателно. Отгоре пак намажете с мед.
С четка с косъм леко навлажнете с вода от към гърба картинката. Съвсем леко, защото бързо поема водата и ще се развали.
Сложете картинката върху захарното тесто и пригладете внимателно с ръка.
Оставете бисквитките да изсъхнат на стайна температура.
Може да ги опаковате във целофан и да завържете с панделки.
Относно времето за съхранение, не препоръчвам повече от няколко дни. Все пак са домашно приготвени сладки.

   


24 коментара:

  1. Много сладурски бисквитки си направила, Канди!
    Чудесни са за подарък :)
    Много успехи на порасналото дете!
    Прегръдки и пожелания за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са! Наистина страхотен подарък - почепрка! Много попътен вятър пожелавам на порасналото дете!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасни са бисквитите, Кате! Сигурна съм, че са и много вкусни! Прегръдки с пожелания за спорна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. ЕЕЕ браво Кате,невероятни бисквитки,толкова са сладки.
    Успех и от мен на "порасналото дете"
    прегръдки мила
    хубава и спорна нова седмица

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са, Кате! Нестандартна и вкусна идея за подарък! Браво!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни са, Кате! Много закачливи и чудесни за подарък :)
    Хубава нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. На добър път в живота на абитуриента ! Бисквитките са чудни за хапване и за подарък ! Кате , винаги си на ниво с рецепти и идеи ! Браво ,мила !
    Хубава нова седмица ! Целувки !

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотни и много весели, браво, Candy! И опаковани са чудесна закачка за предстоящите абитуриентски празнични вълнения, харесват ми много!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате,идеята ти е прекрасна-как си се сетила само.Много щастие на абитуриента!
    Поздравления и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Бравос!Страхотни и много забавни бисквитки,Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Много сладурски бисквитки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Много ме впечатлиха бисквитките ! Много моля за файла с картинките!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Моля, пишете ми на е-мейл mycandykitchen@abv.bg, за да Ви изпратя файла. Но Вие и сами може да си направите Ваш във формат А4 с картинки по избор.

      Изтриване
  13. Здравейте, бисквитките са страхотни, може ли да помоля и аз за файла. Е--мейла ми е marietacvetanova@abv.bg Благодаря предварително и приятна вечер.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте. може ли файла с картинките! Благодря ви предварително!Ето адреса ми g_1968@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте. може ли файла с картинките! Благодря ви предварително!Ето адреса ми ianita.com@abv.bg
    Бисквитките ви са изключителни.На пролет и моята дъщеря ще има бал и бих искала да я изненадам

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте. може ли файла с картинките! Ето адреса ми ianita.com@abv.bg
    Бисквитките ви са изключителни.На пролет и моята дъщеря ще има бал и бих искала да я изненадам.Веднъж ми го пратихте ,но ми се изтри пощата.Безкрайна благодарност

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! За съжаление и аз вече не пазя тези файлове, но може да разгледате предложения от фирмите, които предлагат сладкарски консумативи, струва ми се, че някъде предлагаха готови принтирани вафлени шаблони. Поздрави!

      Изтриване
  17. Здравейте, използвах вашата рецепта за захарното тесто, получи се много добре и ефектно. Благодаря, за коректната рецепта. Имам един въпрос, може ли да се оцветява и с какъв вид трябва да е боята?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Благодаря за доверието! Тестото може да се оцветява, като за целта е добре боичките да са гелообразни. Капват се няколко капки върху отделено количество тесто и се меси. Но тъй като е възможно да променят консистенцията на тестото е добре да коригирате с малко пудра захар. Ще усетите това, ако тестото започне да ви лепне много и изобщо да не може да се моделира. Освен това някои боички например, не насищат толкова цветовете и е нужно използването на голямо количество боя, което със сигурност ще развали тестото. Добре е боята да е силно багреща, за да се използва малко количество от нея. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за изчерпателния отговор!

      Изтриване