Страници

Екопътека Негованка


Тази екопътека е първата в България. Много живописна и красива. Намира се при с. Емен, Великотърновско.
За съжаление обаче в момента мостчетата са разрушени и е не възможно да се преминава по тях, но въпреки това екопътеката е достъпна отгоре по каньона. Съвсем проходима е и гледката отгоре е много красива.Ако идвате от Велико Търново има табела за комплекс имението, с. Емен, отбивка на главния път София-Търново е. Емен е на не повече от 10 км от главния път.
Екопътеката започва веднага след селото. Ако следвате табелата с кола може да отидете до началото, където се намира пещерата.


От там може да продължите разходката си по реката, но ние като изминахме известно разстояние, срещнахме чужденци, които казаха, че натам е недостъпно вече. А и видяхме хора отгоре по каньона.


Пуснахме няколко корабчета в реката и се върнахме.


Излиза се отново на пътя и на завоя има нещо като малък паркинг и горичка. Там, където е гората има табелка "водопад".
Минава се за кратко "през горичка по пътечка":). След това се тръгва "по ръба на каньона".

Съвсем не по ръба, има доста широка пътека:). На места се минава през горички:).
Ето мостчетата, по които сега не се преминава, има предупредителни табели.А ето от това място преди се е стигало до водопада. Сега не знам откъде е възможно, но видях долу при водопада фотограф със статив, Ако някой знае откъде се минава, моля да сподели:).Снимах водопада отгоре от скалите.Като се разходите още малко в далечината ще видите езерото:Ние не ходихме до него, защото като, че ли се минаваше през гора, но малко стръмничко ми се стори.
Върнахме се обратно. Пак ще се повторя, но тази пътека е много живописна! Наистина отгоре гледката е невероятна!
След разходката е нужна е почивка, за което в селото са се погрижили доста добре. Има два комплекса: Имението и Негованка. Ние посетихме Имението:


Препоръчвам го, и обслужването и мястото и кухнята са на много добро ниво!

5 коментара:

 1. До водопада се стига просто като се продължи по пътеката в частта, която тя се спуска надолу. Но ако се не лъжа долу също има едно мостче...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Предположих, че може би от там се минава / то е като гора, стръмно надолу, вляво, може би от там се стига и до езерото/, но не посмях, защото бяхме с малко дете. Пък и всъщност не бях сигурна. Благодаря ти!

   Изтриване
 2. Бонбон, ти всичките ли си ги обиколила????
  И аз искам, ама трябва да спра да раждам деца преди това, че винаги има едно "бебе", дето не става за тая работа;)
  Завиждам ти, чудесни снимки!

  ОтговорИзтриване
 3. страхотни снимки,искам и аз да посетя тези красоти.
  прегръдки

  ОтговорИзтриване