Страници

Φραπέ / Фрапе

Дата на първо публикуване: 18.05.2012 г.
Публикацията е обновена на: 10.08.2019г.


Г

ръцкото фрапе е ледена напитка, която се приготвя от разтворимо кафе, с добавени(или не) захар, мляко, вода. Поднася се във висока чаша със сламка. Като всяка напитка и тази се приготвя според вкуса, но все пак се разграничават видовете като Фрапе с мляко и Фрапе с вода, както и според сладостта се разделят на Гликос, Метриос и Скетос( сладко, средно сладко и без захар).
Според Уикипедия историята на Фрапето започва през 1957 г., когато по време на международно изложение в Солун, представителят на компанията "Nestle" Янис Дритсас представя нов продукт за деца – шоколадова напитка, която се приготвя мигновено след смесването ѝ с мляко и разбиването ѝ в шейкър. Служителят на същата фирма Димитрис Вакондиос търси начин да си приготви напитка от разтворимото кафе по време на полагащата му се почивка. Така той разтваря кафето в студена вода и го разбърква с помощта на шейкъра. Този експеримент поставя началото на Фрапето, като с течение на годините т се превръща в символ на гръцката култура и начин на живот. Едва ли има някой, който да не е посетил Гърция и да не е забелязал с какво удоволствие гърците и туристите отпиват от чашите си, независимо дали са на плажа, у дома си или в някое кафене.Гръцко фрапе


Рецептата е от опаковката на уреда ми за фрапе 

Продукти за 1 чаша 250 мл:
2 ч.л. разтворимо кафе (нес кафе)
*3 ч.л. захар
Студена вода
*Мляко
Лед

Приготвяне:
Разтворимото кафе и захарта(по желание) се поставят на дъното на висока чаша. Добавя се около 1 см вода.
Разбива се с машинката за фрапе за около 15 секунди, до получаване на гъста пяна.
Добавят се кубчета лед.
За черно фрапе чашата се допълва само с вода.
За бяло фрапе чашата се допълва с вода, като се оставя около 1 см и се налива мляко. В някои рецепти се използва кондензирано мляко, в други обикновено прясно мляко. Аз предпочитам напитката с прясно мляко.
Сервира се със сламка и чаша студена вода.

1 коментар: