К |
ейлът е вид зеле, с къдрави листа, но за разлика от познатите ни сортове, то не образува глави. Широко разпространено е в европейската кухня. Често листата му се използват за декорация и в букети, има и цветни сортове, които се отглеждат специално за това.
Като нов и непознат за мен продукт реших да го тествам в няколко рецепти, за да мога да преценя дали ни допада. Като цяло във всяка една от рецептите кейлът е вкусен, но не знам до каква степен би се приел от традиционалисти. Вкусът му няма много общо с класическото зеле, след термична обработка листата омекват значително. Въпреки, че има много полезни качества, не мисля, че кейлът ще се настани като трайно ястие у дома. Но със сигурност бих го добавяла понякога като гарнитура към месо, защото по този начин и на чипс най-ми допадна, естествено ще продължавам да пробвам и различни рецепти. Но знае ли човек, с някои продукти трудно свикваме, пък после се пристрастяваме:).