Страници

Пъстърва на фурна с ароматно масло и сотирани картофи


Една от най-продаваните пресни риби в Австрия е Пъстървата (Forelle). В заведенията се предлага в различни варианти. Разнообразието от рецепти, също е голямо. Една от тях е "Пъстърва с ароматно масло", като възможностите са за печене на барбекю, във фурна или пържена. Ароматното масло също е много популярен продукт тук, предлага се в търговските мрежи, но може да се приготви и в домашни условия.
Гарнитурите за рибата са различни, зелени салати, задушени зеленчуци, картофени салати. Аз избрах "Картофи соте", които доста често поднасям като гарнитура към риба, ето тук например са със скумрия.



Сотирани картофи



Продукти:
3-4 картофа
4-5 с.л. зехтин / 2 с.л. олио+ 2 с.л. краве масло/
черен пипер
сол
2-3 скилидки чесън
пресен копър

Приготвяне:
Сварете картофите, обелете ги и ги нарежете на едро, посолете ги и ги поръсете с черен пипер.
Загрейте в тиган зехтин / краве масло+олио/ и добавете картофите със скилидките чесън. Разбърквайте ги, за да се запекат от всички страни.
Извадете ги от тигана и ги поръсете със ситно нарязан копър.




Пъстърва на фурна с ароматно масло 


Продукти:
(за всяка порция)
1 бр. прясна пъстърва
*30 гр ароматно масло
сол
черен пипер
лимон, за сервиране

*Ароматното масло може да се приготви вкъщи, като меко краве масло се разбие с миксер с малко сол и подправки по избор. В моето има пресован чесън, ситно нарязан пресен магданоз, сух риган. Ароматното масло се изсипва във формички за лед, буркан или пък се завива на "салам" в стреч фолио. Прибира се в хладилник да стегне и след това се използва за печене, готвене и барбекю. В случай, че нямате време за приготвянето му, може просто да използвате обикновено масло и да овкусите рибата с подправки.

Приготвяне:
Рибата се почиства, измива и подсушава. Посолява се и се поръсва с черен пипер. Ароматното масло се нарязва на малки кубчета. Част от него се поставя в корема на рибата, а другите парченца се разпределят отгоре. Рибата се поставя в тава, застлана с хартия за печене. Добре е да се направи борд, като хартията се загъне в краищата. Пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30 минути. По време на печенето се полива с отделеното масло.

2 коментара:

  1. Кате,
    чудесно предложение, особено сега през постите.През този Рождественски пост в събота и неделя се разрешава риба.И аз забелязвам,че много често се предлага прясна пъстърва.Чудесна е с тези сотирани картофки.
    Поздрави и лека нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошна е, Кате! Обожавам пъстърва. Поздрави!

    ОтговорИзтриване