понеделник, 20 ноември 2017 г.

Пчелно ужилване / Bienenstich


Bienenstich е традиционен немски сладкиш, който се приготвя от тесто с мая, крем и покритие от бадеми, мед, захар и масло.
Основната рецепта е идентична навсякъде, но съществуват версии с различни кремове като домашен, ябълков, карамел, портокал и др. По принцип не се декорира, но на някои места в сладкарниците се предлага с малки шоколадови пчелички, или пък изработени от фондан и марципан.
Първоначално смятах, че името има връзка с меденото покритие, но разглеждайки рецепти, за да установя каква е същността на този сладкиш, открих, че съществува и легенда за това:
Преди повече от 500 години, в далечната 1474 г. гражданите на Линц ам Рейн планирали в ранни зори да нападнат съседният гр. Андернах, заради неправомерно взимани данъци.
Андернах бих известен с това, че жителите обичали да празнуват и да си поспиват до късно сутринта и очакванията на нападението били за успех...
Планът обаче бил осуетен от двама млади пекари от Андернах, които след нощната смяна решили да се подсладят и се качили на градската стена, за да похапнат мед от пчелните пити... По това време обаче гражданите на Линц атакували Андернах и пекарите импулсивно започнали да ги замерят с пчелни кошери. Представете си само какво се е случило в ризниците на рицарите... Нападателите естествено избягали, а момчетата били наградени, за да отпразнуват случая приготвили сладкиш, който нарекли "Пчелно ужилване", а Андернах до днес е известен като "Градът на хлебарите".




Bienenstich


Продукти:
*за форма с диаметър 20 см

блат:
250 гр брашно
40 гр захар
щипка сол
40 гр краве масло
125 мл прясно мляко
1/2 кубче мая


покритие:
70 гр краве масло
50 гр захар
1 с.л. мед
2 с.л. течна сладкарска сметана
100 гр филирани бадеми


крем
1 пакет пудинг на прах ванилия
500 мл прясно мляко
2-3 с.л. захар
125 гр краве масло



Приготвяне:
Крем:
Пудингът се приготвя с млякото и захарта според указанията на опаковката. Покрива се със стреч фолио и се оставя да се охлади напълно. Може да се приготви и на предишният ден и да се остави в хладилник. *Кремът е малко повече от необходимият.

тесто:
Прясното мляко се затопля( но не трябва да е вряло) и маята се разтваря в него.
Брашното се пресява в купа и се разбърква със захарта, солта и нарязаното на дребни кубчета масло. Прави се кладенче и маята с млякото се изсипват в него. с помощта на миксер се замесва тесто, което се доомесва с ръце. Прави се на топка, поставя се в купа, покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса за около 30 минути.
Тава се застила с хартия за печене или се намазва с олио и поръсва с брашно. Тестото се изважда, премесва се отново, разточва се с диаметъра на тавата, прехвърля се в нея, надупчва се с вилица на няколко места и се оставя покрито със стреч фолио да втаса за още 30 минути.

Покритие:
Маслото, захарта и меда се загряват в тенджерка на котлон, докато всичко се разтопи. Добавят се бадемите, разбърква се добре и се оставя леко да се охлади. Нанася се върху втасалата кора. Сладкишът се поставя в предварително загрята на 200 градуса фурна и се пече за около 30 минути. Изважда се и се охлажда във формата. Разрязва се напречно на две. Тъй като карамеленото покритие отгоре стяга моят съвет е горният слой да се нареже на порционни парчета още докато е леко топъл, защото след като се постави върху крема, нарязването ще е значително трудно.
В купа се разбива маслото за крема и към него постепенно се добавя от пудинга. Сладкишът се сглобява като между двете платки се нанася крема. Прибира се в хладилник да стегне.
По желание може да се декорира с пчелички от шоколад. За тях е нужно да се разтопи шоколад, да се изсипе в хартиена фунийка и върху хартия за печене се изрисува пчеличка. Оставят се да се втвърдят, след което се поставят върху сладкиша.


6 коментара:

  1. Кате, изглежда страхотно, особено с тези пчелички отгоре. Пък и никак не е трудна за приготвяне. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Много сладки пчелички! Този сладкиш отдавна ми е в "to do list", но някакси все не стигам до него. Твоето изпълнение изглежда страхотно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Интересна легенда, Кате. Предполагам какво се е случило с рицарите, но твоите пчелички съм сигурна, че носят само приятни усещания :) Винаги ми е интересно да приготвям рецепти, които имат история и затова си я записвам.
    Желая ти приятен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкошен сладкиш със страхотно представяне, Кате,
    обичам рецепти с история и тази е много интересна.
    Благодаря, поздрави за теб,
    а днес, 24.11 и честито да бъде името ти -
    Здраве, късмет и успехи, много радост и щастие!

    ОтговорИзтриване
  5. О, страхотен е този сладкиш, Кате!
    И моля, приеми на патерица пожеланията ми за здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,
    в Австрия и Германия разнообразието от сладкиши е много голямо.И почти всички си имат някаква история.Радвам се,че този сладкиш също си има истирия, красив е и изглежда прекрасно.На патерици ти пожелавам здраве, благословение от Бога във всички дела.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване