Като ценители на сушито, непрекъснато търсим варианти по темата и последното ни откритие са тези малки изящни топки. Името им вероятно се свързва с Темари - малки топки, известни в японският фолклор. Първоначално са били създавани от стари кимона, за игра, но в течение на времето се превръщат в изкуство и днес могат да се видят забележителни екземпляри с различни бродерии. Те са изключително ценни и като подарък символизират дълбоко уважение и приятелство. Изработвани с блестящи цветове те са пожелания за щастлив и блестящ живот.
Във връзка с това предполагам е и красивата изработка на този вид суши. Естествено Темари суши е най-популярно в Япония, но мисля, че вече се среща и извън пределите на страната на изгряващото слънце.
В интернет има голямо разнообразие, а моят първи опит споделям сега.
Темари суши
Продукти:
500 гр суши ориз
4 с.л. оризов оцет Кикоман
2 с.л. захар
2 ч.л. сол
*количеството може да бъде намалено на половина, но аз отдавна варя винаги по 500 гр. Дори и да не се използва само за този вид суши, може да се прибере в тенджера с капак в хладилник и да се съхранява 1-2 дни. С него могат да се направят и други видове суши, които може да видите тук.
за гарниране:
пушена сьомга
краставица
авокадо
сусам, леко запечен на тиган
листа нори
** По желание омлет, друг вид риба, скариди, зеленчуци, хайвер и т.н.
Приготвяне на суши ориз:
Оризът се измива няколко пъти със студена вода и се отцежда. Сварява се по указанията на опаковката, но аз задължително го варя под капак - за 15 минути на ниска степен на котлона, разбърквам 1-2 пъти за да не залепне. След това котлона се изключва и затворената тенджера се оставя да престои 10 минути.
Свареният ориз се овкусява по следният начин:
Смесват се: оризов оцет Кикоман с захар, сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.
След като оризът е сварен, овкусен и охладен, може да се пристъпи към оформянето.
Оформяне на Темари суши:
Като всяко суши, което се оформя на ръка това може да стане, като ръцете се потапят в купа с вода, взима се от ориза и се оформя в желаните форми. Гарнира се по желание. Друг лесен начин е върху парче стреч фолио да се постави ориз, да се завие на "бохча и да се оформи топката. След като се развие се поставя тънки филийки от сьомга, авокадо или краставица по избор, топката се поставя върху тях и отново се завива.
С листата нори се прави декорация от тънко нарязани лентички.
Сушито се поднася със соев сос.
Кате, истински бижута си направила. Невероятни са!
ОтговорИзтриванеКате,
ОтговорИзтриванечудесни малки изящни топчета, вариация на суши.Не съм ползвала корите нори до сега.Не мога да свикна с този вкус, а и моето семейство също.Но сушито е прекрасно.
Поздрави !
Кате, майсторка си на сушито! Аз още не смея :)
ОтговорИзтриване