Страници

Темари суши


Като ценители на сушито, непрекъснато търсим варианти по темата и последното ни откритие са тези малки изящни топки. Името им вероятно се свързва с Темари - малки топки, известни в японският фолклор. Първоначално са били създавани от стари кимона, за игра, но в течение на времето се превръщат в изкуство и днес могат да се видят забележителни екземпляри с различни бродерии. Те са изключително ценни и като подарък символизират дълбоко уважение и приятелство. Изработвани с блестящи цветове те са пожелания за щастлив и блестящ живот.
Във връзка с това предполагам е и красивата изработка на този вид суши. Естествено Темари суши е най-популярно в Япония, но мисля, че вече се среща и извън пределите на страната на изгряващото слънце.
В интернет има голямо разнообразие, а моят първи опит споделям сега.





Темари суши


Продукти:
500 гр суши ориз
4 с.л. оризов оцет Кикоман
2 с.л. захар
2 ч.л. сол

*количеството може да бъде намалено на половина, но аз отдавна варя винаги по 500 гр. Дори и да не се използва само за този вид суши, може да се прибере в тенджера с капак в хладилник и да се съхранява 1-2 дни. С него могат да се направят и други видове суши, които може да видите тук.

за гарниране:
пушена сьомга
краставица
авокадо
сусам, леко запечен на тиган
листа нори

** По желание омлет, друг вид риба, скариди, зеленчуци, хайвер и т.н.



Приготвяне на суши ориз:
Оризът се измива няколко пъти със студена вода и се отцежда. Сварява се по указанията на опаковката, но аз задължително го варя под капак - за 15 минути на ниска степен на котлона, разбърквам 1-2 пъти за да не залепне. След това котлона се изключва и затворената тенджера се оставя да престои 10 минути.

Свареният ориз се овкусява по следният начин:
Смесват се: оризов оцет Кикоман с захар, сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.
След като оризът е сварен, овкусен и охладен, може да се пристъпи към оформянето.


Оформяне на Темари суши:

Като всяко суши, което се оформя на ръка това може да стане, като ръцете се потапят в купа с вода, взима се от ориза и се оформя в желаните форми. Гарнира се по желание. Друг лесен начин е върху парче стреч фолио да се постави ориз, да се завие на "бохча и да се оформи топката. След като се развие се поставя тънки филийки от сьомга, авокадо или краставица по избор, топката се поставя върху тях и отново се завива.
С листата нори се прави декорация от тънко нарязани лентички.
Сушито се поднася със соев сос.



3 коментара:

  1. Кате, истински бижута си направила. Невероятни са!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесни малки изящни топчета, вариация на суши.Не съм ползвала корите нори до сега.Не мога да свикна с този вкус, а и моето семейство също.Но сушито е прекрасно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, майсторка си на сушито! Аз още не смея :)

    ОтговорИзтриване