петък, 17 ноември 2017 г.

Вкусове от Австрия: Печено свинско месо с кнедли, сос и кисело зеле с бекон


Това е едно много популярно ястие от австрийската кухня. Няма традиционно заведение, което да не предлага в менюто си "Печено свинско с кнедли и зеле". Характерно за рецептата е, че месото се пече цяло, сосът от печенето се използва за приготвянето на сос за сервиране. Киселото зеле може да се поднесе директно като гарнитура, или да се запържи, а в случая, както аз съм го поднесла да се приготви с т.нар. тук "шпек", който е сурово сушен или пушен бекон. Кнедлите най-често са Земел кнедли, но могат да бъдат и други.
Още рецепти от австрийската кухня има тук.




Печен свински врат



Продукти:
1 цяло парче свински врат - 1 кг-1,200 кг
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
олио
500 мл бульон
черен пипер
суха мащерка
сол
1/2 пакет "Маги подправката" или смес от суха чубрица и червен пипер
2 с.л. натурално нишесте, за соса

Приготвяне:
Месото се измива и подсушава много добре. Натрива се хубаво с подправките. В тиган или подходяща тава се загрява олио и месото се запържва от всички страни(запечатва) до леко златисто. Прехвърля се в тава, или се пече в същият тиган, ако е подходящ за фурна. Лукът се нарязва на 4- 5 едри парчета, а скилидките чесън се белят и поставят цели в тавата. Налива се част от бульонът и месото се пече (без фолио) във фурна, загрята на 200 градуса за около 2 часа. По време на печенето се полива със соса и се добавя от останалият бульон. Месото не трябва да оставя без сос, за това при нужда се налива допълнително. Изпеченото месо се изважда, увива се в алуминиево фолио и се оставя да си почине за 10 минути. През това време нишестето се разтваря в малко вода и се налива в тавата, разбърква се и се оставя да се вари във фурната, докато се сгъсти.

Земел кнедли


Продукти:
5 бр. нарязани земели (или сух стар хляб)
250 мл прясно мляко
2 яйца
2-3 с.л. брашно
сол
черен пипер
1 с.л. ситно нарязан магданоз

Приготвяне:
Нарязаните земели се накисват с млякото за 30 минути.
В зависимост от хляба, може да поеме повече или по-малко мляко, затова ако е необходимо да се отцеди излишното мляко.
След това се добавят останалите продукти. Ако сместа е суха, може да се регулира с течни съставки като мляко или яйце и обратното.
Всичко се смесва добре. С мокри ръце се взима от сместа и се оформят топчета с диаметър 3-4 см. Може и по-големи, по-малки:).
Пускат се във врящ бульон и се варят за около 10-15 минути, докато изплуват на повърхността.
Изваждат се и се отцеждат.

Кисело зеле с бекон


Продукти:
400 гр кисело зеле
100 гр бекон
1 глава лук
1 дафинов лист
щипка кимион на прах
150 мл зеленчуков бульон
50 мл олио

Приготвяне:
Зелето се нарязва на тънки ивици, бекона на кубчета, лукът на ситно.
В касерола се загрява олиото и лукът сбеконът се пържат за няколко минути, добавя се зелето, запържва се за кратко. Добавят се подправките и бульонът и зелето се вари за 20-30 минути или докато течността се изпари.

Месото се нарязва на порционни филийки и се поднася със сос, кнедли и зеле.

4 коментара:

  1. Кате,
    не съм правила кнедли,особено тези - хлебните.Но в Австрия и Германия това ястие е много популярно.Особено червеното зеле е използвано много като гарнитура.Чудесно ястие се е получило.
    Поздрави и лек и спорен ден !

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда просто великолепно! Месото със соса и привлекателната топка за гарнитура!
    Поздравления, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотно угощение, Кате, а отдавна се каня да направя кнедли, сега ще ползвам твоята рецепта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Струва ми се, че ще ми хареса, макар да не съм опитвала в този вариант!

    ОтговорИзтриване