сряда, 1 ноември 2017 г.

Шоколадова торта с Маскарпоне крем


Тази торта е с наситено шоколадов вкус, като наличието на Маскарпоне в крема дава усещането за лекота. Добавянето на плодове би било чудесна идея и би променило осезаемо привкусът.

Продукти:
*за торта с диаметър около 20 см

за блатовете:
6 яйца
10 с.л. захар
150 мл олио
150 мл вода
2 пълна ч.л. бакпулвер
4 с.л. натурално какао
200 гр брашно

захарен сироп:
1 к.ч. захар
1 к.ч. вода
1 пакетче ванилена захар

Крем:
300 гр Маскарпоне
150-200 гр Нутела

маслен крем, за измазване:
250 гр пудра захар
125 гр краве масло
1 ч.л. прясно мляко

Глазура:
200 гр млечен шоколад ( или друг по избор, но подходящ за топене)
100 гр краве масло


Приготвяне:

Блатове:
Олиото и водата се смесват.
Брашното, какаото и бакпулвера се пресяват в купа.
Яйцата се разбиват със захарта на крем. Към тях се добавя 1/2 от сухата смес, разбива се с миксер на най-слаба степен, внимателно се налива течната смес, отново се разбива, добавя се останалата суха смес и финално се разбива до хомогенност.
(Сместа може да се раздели на три части, или да се изпече един по-висок блат. Аз я разделих на три равни части и изпекох три отделни блата.)
1/3 от сместа се изсипва в тава, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути ( до суха клечка).
По този начин се пекат и останалите 2 части.
Блатовете се охлаждат на стайна температура.

Захарен сироп:
Захарта и водата се поставят в съд на котлон да се варят за няколко минути, в края се добавя ванилената захар. Сиропът се оставя на стайна температура да се охлади.

Крем:
Маскарпонето се разбива заедно с Нутелата с телена бъркалка. Не се прекалява, за да не се втечни.

Маслен крем:
Захарта се пресява два пъти и се разбива с маслото на крем. Добавя се прясното мляко и се разбива отново.

Тортата се сглобява в тортена чиния, като всеки блат се надупчва на няколко места с клечка за зъби и се сиропира с по 1-2 с.л. от захарният сироп.
Между блатовете се намазва крем. Тортата се измазва, за да се изравни с маслен крем и се прибира в хладилник да стегне.

Глазура:
Шоколада и маслото се нарязват на парчета и се загряват на слаб котлон, докато се разтопят, като се разбъркват. Оставя се да се охлади, ако е много топла, но не да стяга.
Тортата се изважда от хладилника и се полива с глазурата. Прибира се отново до пълното стягане на глазурата.




4 коментара:

  1. Супер презентация, Кате! Идеята за крем от маскарпоне и нутела е страхотна, много италианско!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. И аз съм впечатлена от крема Кате.Чудесно изглежда тортата, великолепни снимки и презентация.
    Поздрави и прегръдки !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна, харесва ми и семплия и вид!

    ОтговорИзтриване