Страници

Няколко идеи за вечеря

Въпреки, че в блога си имам голяма колекция от рецепти, понякога и аз се чудя какво да приготвя за вечеря- хем да не е пипкаво, хем да е сравнително бързо( изключвам аламинутите, за тях ще пиша друг път:), хем да се харесва на цялото семейство. В тази публикация събрах няколко идеи, които може да се харесат и на вас. Могат да бъдат обогатявани, променяни... важното е да ни е вкусно:).


1. Пиле със зеленчуци, сирена и сметана(Специалитет "Латино" от ОМВ)

Продукти: 1 глава лук, 1 зелена и 1 червена чушки, 2 пилешки пържоли от бут( 1 голямо пилешко филе), 1 домат, 2-3 резена от пушено топено сирене или друг вид топено сирене, 250 мл течна готварска сметана, сол, черен пипер, Соев сос или Маги уни сос.

Приготвяне: Лукът и пиперките се нарязват на ситно и се задушават до омекване в малко олио. Добавя се пилешкото месо, нарязано кубчета, овкусено с Маги уни сос, черен пипер и доматите, нарязани на дребно. Когато късчетата са готови добавяме нарязано на дребно топено пушено сирене, и сметаната. След няколко минути е готово, целта е сосът да се сгъсти. Гарнитура- пържени картофки, домати, краставици.


2. Запеканка с картофи, шунка, моцарела и сметана

Продукти: 5-6 средни сварени картофа, 100 гр шунка, 1 топка Моцарела, 250 мл Течна готварска сметана

Приготвяне: Картофите се белят и нарязват на филийки или на едри кубчета. 1/2 от тях се подреждат в тава, намазана с олио. Посоляват се и се поръсват с черен пипер. Върху тях се разпределя накъсаната Моцарела, подреждат се останалите картофи, отново се посоляват и поръсват с черен пипер и се заливат със сметана. Пекат се до зачервяване в предварително загрята на 200 градуса фурна.


3. Запеканка с тиквички

Продукти: 2 бр. Тиквички, 2 бр. домати, сол, олио
заливка: 200 мл прясно мляко, 2 яйца, 1 с.л. брашно, 150 гр. кашкавал, копър

Приготвяне: Тиквичките се измиват и нарязват на кубчета, поставят се в намаслена тава и се запичат за 15 минути в загрята фурна. Изваждат се, върху тях се нарязват обелените домати, сол и се връщат във фурната за около 15 минути.
Яйцата, млякото, кашкавалът и брашното се разбиват и тиквичките се заливат. Ястието се пече до готовност. Поръсва се с копър.

4. Свински късчета с гъби и кашкавал, по рецепта на Роси


Адаптирано от " Кулинарен еликсир"

Продукти:
500 гр свинско месо(използвам вратни и котлетни пържоли), 250 гр гъби Печурки, 2 с.л. соев сос, суха мащерка , черен пипер, чубрица, къри, 50 мл зехтин, брашно, 100 мл бяло вино, кашкавал, 250 мл течна готварска сметана, 200 мл бульон

Приготвяне:
Гъбите се измиват, крайната част от пънчетата се отстранява. Нарязват се на филийки. В тиган се загрява зехтин и гъбите се оставят да се задушават за около 5 минути на среден огън.
През това време месото се нарязва на дребни късчета, подправя се и се поръсва със соевият сос. Овалва се в брашно.
Гъбите се прехвърлят в тава, а в същият тиган се поставя месото. Пържи се, като се разбърква. Когато късчетата се зачервят се налива виното и се готви до изпаряване на течността. Налива се бульона и когато заври се прехвърля в тавата при гъбите, разбърква се добре, подправя се отново с малко чубрица и къри. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, за 15 минути. Изважда се, налива се сметаната и се разбърква. Пече се още 20 минути на 180 градуса. Поръсва се кашкавал и се поднася.

5. Сметаново пиле с микс от замразени зеленчуци

Продукти: 1 бр. голямо пилешко филе, микс от замразени зеленчуци(около 300 гр), 250 мл течна сметана за готвене, сол, черен пипер, по желание парче топено сирене, Моцарела или друго.

Приготвяне: Пилешкото филе се нарязва на хапки и се изсипва в тиган със загрято олио. Готви се няколко минути, добавят се зеленчуците и всичко се готви докато остане на мазнина. Налива се сметаната, добавят се сол, пипер и по желание сирена. Вари се до сгъстяване на соса.

6. Пиле с тиквички "Абуелос", по рецепта на Люси

Подробно описание, както и оригиналният вариант са в: Lussisworldofartcraft.blogspot.com, при мен процедурата по приготвянето е леко опростена.

Продукти: 1 пилешко филе "пеперуда", 1 тиквичка, 1 глава лук, черен пипер, сол, соев сос, 2 с.л. брашно, 1 1/2 ч.ч. прясно мляко, олио, за пържене.
Приготвяне: Месото се нарязва на хапки и се маринова в соевият сос и черният пипер. В дълбок тиган се загрява олиото и месото се запържва от всички страни до полу-готовност. Добавя се нарязаният на ситно лук и малко сол. готви се за няколко минути, до омекване на лука. Добавят се тиквичките, нарязани на еднакви тънки полумесеци. Готви се за около 5 минути, като се разбърква от време на време. Ако е необходимо се добавя още олио. Тиквичките не трябва да омекват, а да останат леко хрупкави. Добавя се брашното, разбърква се, след 1-2 минути се налива по малко прясното мляко, като се разбърква непрекъснато до получаване на сос. Ястието се вари за 2-3 минути. Поднася се поръсено с пресен или сух копър.

7.Пилешки късчета с гъби и кашкавал(ала Хепи)

Продукти:
2-3 обезкостени пилешки бутчета, брашно, за овалване на месото, 3-4 с.л. олио, 5-6 гъби печурки, 2-3 с.л. соев сос, 100 мл вода, Гауда(кашкавал); гарнитура: картофено пюре

Приготвяне:
Месото се нарязва на малки късчета, овалва се в брашното и се изтупва излишното. В тиган се загрява олиото и късчетата месо се пържат до златисто. Гъбите се нарязват на филийки и се добавят към месото. Пържат се 2-3 минути. Налива се соевият сос, разбърква се, добавя се водата и ястието се готви до готовност, като се разбърква от време на време. Месото се поднася с настъргана гауда и картофено пюре.


8. Свински пържоли с гъби, Маскарпоне и сирена

Продукти: 3-4 бр. свински пържоли, 100 гр Печурки, 1 глава лук, 150 гр Маскарпоне, 50 гр различни сирена(кашкавал), сол, черен пипер, олио

Приготвяне: Тава се намазва с олио и в нея се подреждат пържолите една до друга, овкусени със сол и черен пипер. Върху тях се подрежда нарязаният на кръгчета лук, гъбите, цели или нарязани на едро. Маскарпонето се разбива с вилица и се разпределя равномерно, сирената се нарязват и се подреждат най-отгоре. Тавата се покрива с алуминиево фолио и ястието се пече във фурна до готовност( за около 1 час на 190-200 градуса).

9. Бонфиле със синьо сирене, зеленчуци и сметана

Продукти: 1 бр. свинско бонфиле, 500 гр микс бланширани зеленчуци(карфиол, моркови, броколи), 50-100 гр синьо сирене, 200 мл течна сметана за готвене, 1 с.л. Вегета натурална, 50 мл вода.
Приготвяне: Филето се нарязва на няколко парчета, цепват се и в тях се поставя парче синьо сирене. Забождат се с клечка за зъби. В тиган се загрява малко зехтин и месото се запечатва от всички страни. В тава се изсипват бланшираните зеленчуци, добавя се месото, наливат се сметаната и водата с Вегета. Ястието се пече във фурна на 200 градуса до готовност.

10. Свински пържоли с картофи, моркови и чесън на фурна

Продукти: свински пържоли, цели картофи(бели, лилави), цяла глава чесън, моркови, чубрица, червен пипер, черен пипер, сол, олио.

Приготвяне: Пържолите се намазват с олио и обтриват добре с подправките. Картофите се белят и нарязват на едро, на "акордеонче" или пък се оставят цели, ако не са много големи. Морковите се остъргват и нарязват на едро. Чесънът се разрязва напречно на две. Всичко се изсипва в тава с олио, налива се малко вода и се покрива с алуминиево фолио. Пече се във фурна на 190 градуса до готовност( за около 1 час).



4 коментара:

  1. Всичко е бомба! Ей такава снаха като теб, ако имам... :)
    Голяма прегръдка, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  2. Цяло седмично меню! Страхотни рецепти, Кате! И аз като Ирма искам такива снахи ;) Разкошен ноември! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    и аз търся бързи ястия за вечеря, дори за обяд понякога когато нямам време.Затова съм си записала такива и редовно ги приготвям в такива ситуации.Твоите предложения също са бързички и лесни.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  4. Мда, началото на поста все едно съм писала аз..., харесаха ми всичките ти предложения, някои от тях съм правила, други - не, но определено някой път ще се възползвам, надниквайки тук!

    ОтговорИзтриване